Det är lätt att se var Satechis Type-C Pro Hub har hämtat sin inspiration ifrån: Hyperdrive, "Superdockan" som ger de flesta portar vi behöver i ett kompakt format, och framför allt, utan att tumma på hastigheten.

Satechi Type-C Pro Hub är i stort sett samma docka, med några undantag som vi återkommer till. Det här är Satechis senaste bidrag till det ständigt växande utbudet av usb-c-dockor, och ”Pro” i produktnamnet ska vittna om att det här är något lite extra proffsigt. Och nog är det en värdig utmanare till den väldigt proffsiga Hyperdrive.

Satechi
Satechi Pro Hub passar inte Macbook, som ju bara har en port.

Läs också: Bästa usb-c-dockan till Macbook och Macbook Pro – 7 modeller i stort test

Satechis Pro Hub fästs direkt mot sidan av Macbook Pro, vilken av sidorna kvittar. Precis som Hyperdrive har den två kontakter som ser till att överföringen ska ske i hög hastighet. På dockan hittar vi två minneskortläsare för sd- respektive mikro-sd-kort. De kan användas samtidigt och skyfflar filer i upp till 104 mb/s.

Här finns också två stycken traditionella usb typ a-portar, där den ena är riktigt snabb och stödjer genomgångsladdning, medan den andra bara ger 5 gb/s. Vi hittar också en hdmi-port som klarar 1080p vid 60 Hz, eller 4k vid maximalt 30 Hz. Dock saknas ethernet.

Satechi Pro Hub
Hdmi-porten sitter baktill på dockan. En diskret led-lampa visar att dockan är ansluten.

I portväg är det här alltså i stort sett samma docka som Hyperdrive. Dock så tycker vi att de traditionella usb typ a-portarna – som ju många fortfarande använder flitigt – är bättre placerade på denna modell. Här sticker tillkopplade sladdar inte rätt ut från mitten av datorn utan hamnar lite längre bort, närmare skärmen. Det ser helt enkelt inte riktigt lika stökigt ut på skrivbordet. En liten detalj måhända, men värd att nämna.
 

Proffsigheten sitter i hastighet och laddningen

Vad som kanske framför allt ska göra Satechi Pro Hub värdig Pro-namnet är snabba överföringshastigheter och laddning i upp till 85 watt. Det senare är ibland alltför begränsat hos många dockor, de flesta modeller kan bara ladda våra datorer med upp till 45 eller 60 watt medan Satechi-dockan alltså klarar upp till 85 watt. Det är visserligen mindre än Hyperdrives 100 watt, men i praktiken spelar det ingen större roll då Macbook Pros egna laddare är på 87 watt och 13-tummaren nöjer sig med 61 watt. Så 85 watt räcker långt.

Satechi marknadsför inte det här som en thunderbolt 3-docka, men faktum är den ena usb-c-porten har precis samma överföringshastigheter som Hyperdrives thunderbolt 3-port. Här kan vi skyffla data i upp till 40 GB/s (vilket är thunderbolt-hastighet) och vi kan skicka video i upp till 5k, alternativt två 4k i upp till 60 Hz. Proffsigt värre.

Satechi Pro Hub
Usb-c-porten närmast kameran är den långsammare av de två.

Den andra usb-c-porten är däremot – som på Hyperdrive – egentligen bara en glorifierad usb 3.0-port. Överföringshastigheten är begränsad till 5 GB/s, och laddning kan inte ske genom denna port. Tyvärr finns ingen uppmärkning av denna skillnad på dockan, så vi får lära oss vilken som är vilken.

Missa inte: Så mycket dyrare är Apples nya Macbooks i Sverige

Det här leder också till samma problem som Hyperdrive har, som dock bara vissa användare kommer stöta på. Då den snabbare usb-c-porten är den enda som laddar datorn, måste vi använda portarna på Macbook Pros andra sida om vi vill ladda och få thunderbolt 3-hastigheter på samma gång. Det betyder alltså att vi inte kan använda den snabba överföringen och ladda datorn samtidigt om vi har en Macbook Pro utan Touch Bar, då denna saknar portar på den andra sidan.

Vi kan använda porten för överföring och av data, och till exempel för att ladda en Iphone med usb-c till lightning-sladd om vi har en sådan – men där tar det slut.

Imponerande prestanda

Kan vi bortse från det presterar dockan riktigt proffsigt i våra tester. Vi testar att driva en 4k-skärm via hdmi-porten, flytta en stor fil till en extern hårddisk och ladda datorn samtidigt. Det skötte den galant, även under en längre tids användande. Visst blev den något varm, men inte het, och framför allt så lade den inte av efter en stunds tyngre användande som vi sett en och annan docka göra.

Vår testfil på 3,85 GB flyttar dockan genom usb typ a-portarna på fullt acceptabla 2 minuter och 18 sekunder.

Satechi Pro Hub

Imponerande så här långt, och en nästan överraskande bra kvalitétskänsla skadar inte heller. Portarna är inte tröga, dockan flexar inte när vi böjer den lite lätt. Aluminiumkonstruktionen känns förtroendeingivande helt enkelt.

Pro Hub finns i silver och rymdgrått. På bilderna syns den rymdgrå varianten, och färgen matchar nästan (men bara nästan) perfekt mot Macens rymdgrå färg. Det finns heller inga loggor eller synlig text på ena sidan, så dockan ger ett rent intryck när den sitter inpluggad på datorns vänstra sida.

När Satechi Pro Hub är så lik Hyperdrive – kan det i själv verket kvitta vilken modell vi väljer att köpa? Ja, i stort sett. Både erbjuder samma portar och prestanda, både bjuder på bra kvalitetskänsla och priset är detsamma.

Omdöme

Bra köpDet här är en av de bästa kompakta dockor som går att köpa just nu, om du inte behöver ethernet. Ska vi klaga på något är det den ena usb-c-porten. Den är långsammare och kan inte ladda datorn, vilket kan ställa till det för vissa användare. Priset är acceptabelt, men kan knappast kallas billigt. Att vi får hög kvalitét och goda prestanda för pengarna är det dock ingen tvekan om.

Det enda likvärdiga alternativet på marknaden just nu är Hyperdrive, men det spelar ingen större roll vilken av dem du köper.

Fakta: Satechi Type-C Pro Hub

Funktion: Thunderbolt 3/usb-c-docka till Macbook Pro 13 tum och 15 tum.
Portar: 1x hdmi (4k), 2x usb-c, 1x mikro-sdkortläsare, 1x sd-kortläsare, 2x usb typ a
Stödjer genomladdning: Ja, men bara genom ena usb-c-porten 3-porten, upp till 85 watt.
Tillverkare/mer info: Satechi
Pris: 899 kronor, finns att köpa i Sverige via bland annat Lifestylestore.se
 

plus

Thunderbolt 3-snabb filöverföring
Laddar upp till 85 watt
Kompakt

minus

Passar inte Macbook
Något högt pris

Betyg: 5 av 5