Ifixit har plockat isär Apples billigaste Imac med 4k-skärm, en dator som i Sverige kostar 15 495 kronor och bjuder på bland annat en ny 3 GHz Core i5 Kaby Lake-processor, 8 GB 2400 MHz minne, en traditionell, långsam hårddisk på en terabyte, samt två thunderbolt 3-portar.

Något överraskande visar isärplockningen både att RAM-minnet är utbytbart, samt att den nya Kaby Lake-processorn inte är fastlödd. Det gör det betydligt enklare att uppgradera delarna i efterhand.

Läs också: Ikea och Apple i samarbete – snart kan du möblera hemmet i din Iphone

Som Macrumors noterar är det här ett ovanligt drag från Apple. Apples senaste Imac i 21,5-tumsstorlek som kom med uppgradingsbart minne lanserades 2013. 2012 kom den senaste modellen med en icke fastlödd cpu.

Även om det här förenklar ett processorbyte i framtiden, bör det noteras att det fortfarande inte är en helt enkel operation. Skärmen måste plockas loss, vilket kan vara rejält omständligt för den som är ovan. Slutbetyget för hur lätt Imac är att reparera blir ändå bara 3/10, vilket dock är mer än förra modellen som fick 1/10 i betyg.

27-tummaren innehåller som vanligt en lucka på baksidan av chassit som gör det enkelt att uppgradera ram-minne i efterhand. Om även 27-tummaren har en ”modulär” processor är oklart i dagsläget.