Samarbetet ska gälla augmented reality, eller ”förstärkt verklighet”. Det skriver Di Digital. Med hjälp av förstärkt verklighet ska möbelsugna kunder kunna möblera sina hem redan i mobilen. En soffa kan placeras i vardagsrummet eller ett köksbord i köket – och vi får snabbt en uppfattning om hur möblerna ser ut i det egna hemmet.

Missa inte: Ikea utökar Trådfri med Homekit-stöd, röststyrning – och Philips Hue

Det är rimligt att tro att Ikea fått förhandstillgång till Apples nya ar-kit för utveckling av ar-appar, ett kit som presenterades på måndagens WWDC-konferens i San Jose, USA. Den som lyssnade noggrant noterade också att Apple-chefen Craig Federighi nämnde just Ikea på scen, och hur de använder ar ”för att placera möbler överallt.”

– Det är bara ett led i vårt åtagande att göra våra produkter tillgängliga för så många som möjligt. Och här ser vi stora möjligheter genom att utnyttja kommande digitala tekniker fullt ut", säger Torbjörn Lööf, till Di Digital på ett pressevent i Älmhult, Småland.

Fungerar ar-kit så väl som Apple beskrev det under WWDC ska möblerna även placeras skalenligt i rummet så att vi får en så verklighetstrogen uppfattning som möjligt om möblerna, redan innan vi åker iväg till varuhuset och provsitter soffan eller drar i kökslådor.

Läs också: Här är alla nyheter från Apples WWDC-event

Uppdatering 19 juni:

Ikea har nu avslöjat fler detaljer om samarbetet med Apple. Bland annat har vi fått veta att det blir möjligt att välja mellan 500 och 600 virtuella möbler och andra föremål från katalogen. Precisionen kommer dessutom att vara ända ned till millimetern, så om det ser ut att passa i mobilen ska det även passa i verkligheten.

För att använda tekniken kommer det krävas att du har Iphone 6S eller senare med IOS 11 installerat. Det kommer även gå bra att använda Ipad Pro för den som så önskar.