Det stora för Apple TV i år är naturligtvis att en ny version av mediaspelaren med 4k och hdr nyligen släpptes (test av den senare i veckan). Men även den gamla Apple TV 4 får en uppdatering i form av TV OS 11.

Missa inte! Här är Apple TV 4K – största uppdateringen någonsin

Låt oss börja med vad vi fortfarande saknar i TV OS 11. Först och främst: Dolby Atmos. Det är helt frånvarande från Apple TV, men det kommer troligen i en framtida uppdatering. Apple har sagt att det inte rör sig om en hårdvarubegränsning, så vi får lugnt sitta still i båten ett tag till.

Bild-i-bild saknas också fortfarande. Visst, många av oss har en mobil, padda eller dator sällan mer än på någon armlängsavstånd, men vid vissa tillfällen har vi allt saknat ett läge för att exempelvis kolla på en Youtube-video halvt i bakgrunden, samtidigt som vi söker efter andra videor.

TV OS 11
En bra hemskärm? Nja... det går att göra bättre.

Hemskärmen är fortfarande lika dum som tidigare. Ett helt gäng appar är än i dag vad vi möts av när vi trycker igång tv:n, vilket inte känns helt optimalt. TV-appen är ett steg i rätt riktning, och är också Apples långsiktiga mål för hur Apple TV ska fungera. Nu kommer den äntligen till Sverige, även om lanseringsdatumet är oklart.

Läs också! Därför saknar nya Apple TV 4k stöd för Youtube i 4k


Vi får leta skillnader med förstoringsglas

När vi installerat TV OS 11 är det knappt att vi märker att något hänt. Installationen är över på en kvart och hade det inte varit för att Apple lyfter fram tre av nyheterna på skärmen när enheten startas om skulle vi lätt kunna tro att ingenting hänt. En titt i systeminställningarna bekräftar dock att version 11.0 mycket riktigt har installerats.

Även om de nya funktionerna i TV OS 11 kan räknas fingrarna ska vi ändå säga att alla förändringar, hur små de än må vara, är mycket välkomna sådana. Ett par av dem har vi väntat på i minst ett års tid.

Nu byter TV OS mellan ljust och mörkt läge, helt automatiskt när det blir mörkt ute. Det är riktigt smidigt, och inte minst skönare för ögonen. Det här är en process som tagit två år för Apple att komma fram till. 2015 introducerades TV OS med ett närmast kritvitt gränssnitt som visserligen var snyggt, men knappast snällt mot ögonen under kvällstittande. 2016 introducerades ett mörkt läge – men nu var det antingen mörkt eller ljust som gällde. 2017 kommer till slut automatiskt byte mellan lägena. Men bättre sent än aldrig.

TV OS 11

Nästa funktion har vi tyvärr inte kunnat testa då vi bara hade tillgång till en enda Apple TV vid testtillfället, men om den fungerar som utlovat underlättar det mycket för hushåll med flera Apple TV i huset. Hemskärmarna kan nämligen synkas på hemmets alla Apple TV-enheter, så vi slipper leta onödigt länge efter våra favoritappar när vi använder en annan Apple TV. Och skaffar vi en till Apple TV (kanske den nya 4k-modellen) bör vi inte heller manuellt behöva lägga apparna på de platser där vi är vana att hitta dem. Så länge den här funktionen är påslagen och vi är inloggade på samma Icloud-konto på alla enheter ska allt synkroniseras regelbundet och automatiskt till den uppsättning vi är vana med.
 


Airpods-ägare, uppdatera!

För Airpods-ägare finns ett försenat men ack så trevligt tillskott. Nu paras Airpodsen automatiskt till vår Apple TV, så länge vi är inloggad på samma Icloud-konto. Vi slipper alltså ta omvägen via bluetooth-inställningarna, det räcker med ett svep ned på skärmen och att stega till ljudinställningarna. Det fungerade sömlöst och smidigt när vi testar med många från- och tillkopplingar.

TV OS 11

Förra året hyllade vi den nya Fjärrkontroll-appen i IOS 10, och även i år är den värd att uppmärksammas som en av de bättre förbättringarna för Apple TV. Eller egentligen i IOS 11, för om vi ställt in Kontrollcenter på vår Iphone eller Ipad rätt hittar vi nu en fjärrkontroll till vår TV här, bara ett svep upp och med ett hårt tryck (långt på Ipad) på Apple TV-symbolen.

TV OS 11
Lägg till Apple TV-fjärren i på Iphone eller Ipad via Inställningar > Kontrollcenter > Anpassa reglage.

Gränssnittet kan nu också justeras för språk som läses från höger till vänster. Och just det, en liten detalj till som kan vara överraskande användbar men lätt att missa: ett litet nuddande på fjärrkontrollens touch pad tar som vanligt fram tidsangivelserna för den video vi kollar på. Ett kort nuddande till en sekund senare visar nu också nuvarande klockslag, samt vad klockan kommer vara när videon vi kollar på är slut. Perfekt för att avgöra om vi kommer ångra oss eller eller inte över att vi klämde ännu ett avsnitt av favoritserien när väckarklockan ringer i morgon.

TV OS 11
Appen "TV", visar hur hemskärmen egentligen borde se ut.

Det är ungefär allt. Inget revolutionerande, men en helt okej förbättring. Det gör vår Apple TV lite smidigare att använda, men det förändrar inte vårt övergripande intryck av enheten.

Apple TV är än i dag, två år efter introduktionen av Apple TV 4 år 2015, fortfarande en historia om höga ambitioner, högt pris och ett acceptabelt utförande. Appar för tv-soffan har inte riktigt tagit fart, annat än streamingtjänster och ett och annat roligt spel. Apple trodde nog att vi skulle göra betydligt mer med Apple TV, men det hände aldrig riktigt.

Men det är väl helt okej, kanske måste vi inte shoppa kläder eller handla möbler på tv:n för Apple TV ändå ska upplevas användbar. För många är Apple TV fullt tillräcklig, trots ett högt pris. Den gör det enklare att skippa tv-abonnemanget och bara använda appar för strömmad video, något den oftast gör riktigt bra. Men vi önskar mer av Apple TV i framtiden, en svensk lansering för tv-appen är ett bra första steg.


Omdöme

Ja, du bör uppdatera till TV OS 11. Men nej, det finns inget att vara särskilt exalterad över. Förutom Airpods-kopplingen, och kanske bytet mellan mörkt och ljust läge. Det är guld värt.

Fakta: TV OS 11
Funktion: Operativsystem för Apples mediaspelare Apple TV. 
Version: 11.0. 
Systemkrav: Apple TV generation 4 (2015) eller Apple TV generation 5 (2017). 
Mer info: Apple
Pris: Gratis uppdatering. 

plus

Synkade hemskärmar
Byter automatiskt mellan mörkt och ljust läge
Äntligen snabb Airpods-koppling

minus

En minimal uppdatering
TV-appen saknas fortfarande i Sverige

Betyg: 4 av 5

Apple TV 4K 32GB Pris vid test: 1935 kr.

Bästa pris just nu: 1879 kr