Måndagens WWDC bjöd på ovanligt många nyheter på hårdvarufronten – alla nyheter får du koll på här! 

Macbook Pro

Apple lovade under eventets gång att priset på ingångsmodellen av Macbook Pro skulle sjunka i med ett par hundra dollar i USA. Även i Sverige sjönk priset för den billigaste 13-tummaren med 1 500 kronor för ingångsmodellen. Från tidigare 16 995 kronor, till 15 495 kronor.

Men när vi i efterdyningarna av eventet granskar specifikationerna ser vi vad Apple inte nämnde – ingångsmodellen har fått halverad ssd-lagring. Från tidigare acceptabla 256 GB, till rätt snåla 128 GB.

Läs också: Homepod – Apples nya smarta högtalare fokuserar på musik

Macbook Pro

Den tidigare ingångsmodellen med 256 GB lagring går nu loss på 17 995 kronor, en tusenlapp upp från tidigare 16 995 kronor. Den billigaste Touch Bar-modellen har fått en höjning på 400 kronor, och även 15-tummaren får prishöjningar på mellan 1 000 och 1 500 kronor sedan tidigare.

I praktiken ingen prissänkning alltså, utan bara en förändring av utbudet.

Macbook

Macbook med retina-skärm får även den en prishöjning. Här är både modellen med 256 respektive 512 GB lagring prishöjda med en tusenlapp vardera. Nu ligger de svenska priserna i Apple Store på 15 495 kronor, respektive 18 995 kronor.

För den större pengen får köparen av en Macbook eller Macbook Pro idag en nyare generation processorer (Kaby Lake), snabbare lagring i Macbook, samt vassare grafik i de flesta modeller av Macbook och Macbook Pro.

Lilla Macbook får också andra generationens fjärilsmekanism i det kortslagiga tangentbordet, precis som i Macbook Pro, och slipper därmed sitt lite svampiga tangentbord sedan tidigare. Macbook kan också utrustas med 16 GB internminne för 2 200 kronor, tidigare var 8 GB det enda valet.

Läs också: Här är IOS 11 – smartare Siri och mängder av andra nyheter

Macbook Air

Alla Macbook och Macbook Pro-modeller har därmed fått en prishöjning på mellan 400 och 1 500 kronor. Macbook Air verkar dock behålla sina tidigare priser, men får samtidigt en aningen snabbare processor.