Uppdatering 2018-02-12:

Så mycket kostar det att laga en trasig Homepod

Att reparera eller ersätta en Homepod som inte längre fungerar efter att den ettåriga garantin tagit slut är inte helt billigt – 279 dollar, eller motsvarande ungefär 2 264 kronor innan skatt. Priset för en reparation är alltså inte långt ifrån att köpa en helt ny enhet.

Förhoppningsvis lär dock inte högtalaren vara lika benägen att gå sönder eftersom den lär stå på en plats i hemmet största delen av tiden, till skillnad från en mobil eller dator som hänger med överallt. För den som ändå är orolig kan Apple Care köpas till för högtalaren. Det ger telefonsupport och garanti i upp till två år, och kostar 39 dollar (317 kronor innan skatt).

Skulle enbart strömsladden gå sönder kan även den ersättas för 29 dollar (236 kronor), skriver 9to5mac. Vad det kostar att reparera Homepod när, eller om, den börjar säljas här i Sverige är inte klart i dagsläget.

Siris intelligens på Homepod testad – bra på att lyssna men inte så smart

Resultatet är överlag inget att imponeras av, även om Homepod definitivt har sina starka sidor. I ett test utfört av Loup Ventures fick tre olika Homepod-enheter svara på totalt 782 frågor. Siri i Homepod uppfattade hela 99,4 procent av alla frågor, men kunde bara ge ett svar på 52,3 procent av frågorna.

Det kan jämföras med Googles smarta högtalare Home som svarade rätt på 81 procent av alla frågor, Amazon Alexa som svarade 64 procent rätt och Microsofts ai-assistent Cortana som svarade 57 procent rätt.

Siri på Homepod är dock inte samma sak som Siri i våra Iphones. I testet noteras att Homepod inte kan svara på frågor om navigering och mail, och högtalaren kan inte själv ringa ett telefonsamtal.

Om dessa område lyfts ut från testet får Siri istället rätt 67 procent av gångerna, och hamnar då före Amazon Alexa och Microsoft Cortana. I framtiden är det troligt att Homepod också kommer kunna föreslå en väg till jobbet eller ringa ett samtal, precis som Siri i mobilen kan redan idag. Men den funktionaliteten finns alltså inte idag.

Var Homepod däremot får pluspoäng är hur bra Siri uppfattar våra frågor. Även medan hög musik spelades kunde användaren ställa frågor i normal samtalston. Det visade sig vara en av Homepods främsta fördelar, vid sidan av överlägsen ljudkvalitet. Hela testet kan läsas här.


Allt om Apples Homepod: Viktigaste frågorna och svaren

Homepod-släppet är här! Tyvärr inte för oss svenskar, även om enstaka exemplar kommer leta sig hit via sidokanaler. Lanseringsdagen är fredag 9 februari, men fortfarande har vi några viktiga frågor om den smarta högtalaren.

De första amerikanska recensionerna av produkten är redan här, men hur Homepod verkligen presterar vet vi först när många olika människor med olika behov och förväntningar får den i sina händer.

Hur smart är Siri? Hur väl kan flera personer använda högtalaren, och när kommer den egentligen till Sverige? Det är frågor som vi förhoppningsvis kommer få svar på snart, men den som har lagt en beställning på en Homepod redan i dag köper en lite halvmystisk produkt som vi inte vet helt och hållet hur den egentligen fungerar.

Missa inte: Apple Music växer snabbt – kan gå om Spotify i USA under året

Hur smart är Homepod, och vad kan Siri egentligen göra?

Musik och bra ljud är Apples vinkel på den smarta högtalaren, men Homepod ska även klara av en del andra, smarta saker. Exakt vad är dock oklart. Hur mycket kan Siri hjälpa oss i vardagen genom att svara på enkla frågor, spela musik eller lägga till kalenderhändelser?

Apple har meddelat att Siri i dagsläget kan göra saker som att styra Homekit-tillbehör, läsa upp meddelanden och lägga till saker i listor, förutom att spela musik via Apple Music. Det mesta är dock knutet till Apples egna appar. Homepod använder Sirikit så vi kan lägga till saker i listor från tredjepartsappar som har stöd för det, däribland Evernote och Things. Än så länge rör det sig dock om rätt få appar.

Hur smart Siri verkligen är blir alltså intressant att ta reda på, men i dagsläget har assistenten knappast ett bra rykte. Och det ser inte ut som att Homepod har fått en uppbiffad, smartare specialversion av assistenten. Snarare är det samma, rätt begränsade Siri som redan finns i våra Iphones.

Siri på Homepod
Foto: Apple

Har Android-användare någon nytta av Homepod? 

Härom veckan släppte Apple ett nytt dokument som specificerar exakt vilka ljudkällor Homepod kan spela från:

  • Apple Music
  • Låtar köpta på Itunes
  • Icloud Music Library med Apple Music eller Itunes Match
  • Internetradiokanalen Beats 1
  • Appen Podcaster
  • Airplay

Alla tjänster ovan är Apples egna. Lösningen för allt annat ljud som inte kommer från en Apple-tjänst stavas Airplay. I dagsläget använder Homepod Airplay 1, men i en framtida uppdatering kommer Airplay 2. Exakt vad denna nya version av Airplay kan och inte kan göra är fortfarande oklart, vi har inte mycket information om vad Airplay 2 egentligen innebär eller hur det kommer fungera.

Homepod har ett bluetooth 5.0-chip, men bluetooth finns inte angiven som en möjlig ljudkälla. Har vi gäster i huset kan de spela musik via Airplay om de är anslutna till hemmets nätverk – om de är Iphone-användare.

För Android-användare blir det knepigare – eller rättare sagt, det går inte alls. En Iphone behövs för att ställa in Homepod första gången och mest troligt fungerar inte kommande Airplay 2 med Android-enheter heller.

Homepod är i första hand riktat till Apple-användare. Det finns en hel del sådana i världen, så det är knappast en för liten marknad att sälja till. Men i de hem där både IOS och Android används kan Homepod alltså bli ett väldigt begränsat val. Och användare av enbart Android gör bättre i att välja en annan högtalare.

Läs också! Stort test: Bästa multiroom-högtalarna för ljud i hela hemmet

Homepod
Foto: AppleBra ljud är fokus för Apples Homepod. Och kanske är det den viktigaste biten – mjukvaran kan ju förbättras med tiden.

Bör en Spotify-prenumerant använda Homepod?

När Apple släpper en smart högtalare är det knappast konstigt att den är tätt kopplad till Siri och Apple Music, det skapar (förhoppningsvis) en ganska komplett musiklösning för hemmet. Men om vi använder Spotify då?

Så länge Spotify inte vill eller tillåts bygga in stöd för Siri med hjälp av Sirikit kan vi inte sätta igång musik direkt från högtalaren, som vi kommer kunna göra med Apple Music. Faktum är att Apple på sin hemsida skriver att ”Apple Music krävs för full funktionalitet.”

Istället får Spotify-användare förlita sig på Airplay. Då behöver vi leta upp vår musik i Spotify-appen och sedan strömma den till högtalaren från mobilen. Visst går det också, men det är inte alls en lika smidig lösning.

Ljudet lär vara lika bra oavsett om vi använder Apple Music, Spotify, Deezer, eller något helt annat, men en del av poängen med Homepod är ju att vi ska kunna starta musik via Siri och strömma direkt från högtalaren. För Spotify-användare riskerar Homepod att kännas begränsad.

Hur väl fungerar den med flera användare?

Det här är ytterligare ett stort frågetecken. Homepod kan i dagsläget huvudsakligen kopplas till en person i hushållet som kan få meddelanden, kalenderhändelser och annan personlig information uppläst. (När den personen inte är hemma kommer inte personliga notiser läsas upp om huvudanvändaren avaktiverat det).

Men hur användbar kommer Homepod verkligen kännas om bara en person i hushållet kan fråga vad som står på kalendern i dag? Alla hushållets medlemmar kan visserligen ställa mer generella frågor, styra Homekit-tillbehör och spela musik via Homepod. Men en smart högtalare som står på en central plats i köket eller kanske vardagsrummet tycker vi borde vara till nytta för fler.

Förhoppningsvis kommer Homepod i framtiden lära sig att känna igen olika röster och ge korrekt information baserat på vem som pratar med den, men där är vi alltså inte ännu.

Homepod
Foto: Apple

När kommer Homepod till Sverige?

Homepod säljs till en början i tre olika länder; USA, Australien och Storbritannien. Även Frankrike och Tyskland får högtalaren ”under våren” – men när Homepod kommer till Sverige är oklart.

Mest troligt lär vi inte få se Homepod här förrän Siri finns på svenska till Homepod. Det bör dock inte bli en alltför långdragen process eftersom Siri redan idag pratar svenska på IOS och Watch OS. En av Siris största styrkor är ju trots allt att den talar så många olika språk.

I vart fall lär det inte handla om brist på enheter. I skrivande stund kan Homepod beställas med rätt snabb leverans i de länder där den finns tillgänglig, och enligt tidigare rykten ska enheten ha tillverkats i inte mindre än en miljon exemplar redan innan lanseringsdagen.

Vad kommer Homepod att kosta i Sverige?

Homepod kostar 349 dollar i USA. Det bör kunna översättas till ett svenskt pris på minst 3 995 kronor, kanske 4 495 kronor, men helt säkra kan vi så klart inte vara förrän (om) Homepod kommer till Sverige.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning