Nu är äntligen Homepod här. Och då menar vi i butiker i USA, Storbritannien och Australien. Andra länder, däribland Sverige, får som vanligt vänta på sin tur. Men Homepod lär komma till Sverige långt innan Amazon Echo och Google Home – Alexa finns fortfarande bara på engelska och tyska, och Google Assistant har ytterligare en handfull språk. När andra jämför Siri med Alexa och Google Assistant håller vi oss därför till att testa Siri på egna meriter.

Apple-upplevelsen

Att packa upp en ny Apple-produkt är alltid ett nöje. Företaget anstränger sig verkligen för att göra hela upplevelsen så smidig som möjligt. Efter en halvminut är Homepod uppackad och vi kan rulla ut den rejäla, vävda sladden.

Sladden

I med kontakten i uttaget, och efter en stund meddelar högtalaren sin närvaro. Enheten dyker upp på vår Iphone och vi kan ställ in den. Det liknar inställningen av Apple TV och går i ett nafs. Sista steget är att testa Siri, och sen är vi igång.

Det är svårt att tro att det är möjligt att få till ett så fylligt, maffigt, dynamiskt och detaljerat ljud ur en så liten högtalare.

Låter otroligt bra

Du har kanske läst andra recensioner som talar lyriskt om Homepods ljudkvalitet, och vi kan bara instämma. Det är svårt att tro att det är möjligt att få till ett så fylligt, maffigt, dynamiskt och detaljerat ljud ur en så liten högtalare. Med undantag för att rumssepareringen inte riktigt finns där (vi väntar på att höra två sammanlänkade) finns det i stort sett ingenting att klaga på.

Homepod klarar av att spela med hög volym och fyller enkelt ett medelstort vardagsrum så att det blir svårt att föra en vanlig konversation, och det utan att några ljud skär sig eller att riskera att högtalaren skadas. Den automatiska justeringen av de olika elementen för att optimera ljudet till rummet fungerar bra – vi testar att ställa den både på fönsterbläcket och mitt i vardagsrummet, samt på köksbänken med dörren stängd för att se hur den reagerar på ett rum med helt annan akustik. Resultatet är närmast identiskt.

Homepod

Separeringen av röster och instrument är kort sagt fenomenal. Vi kan höra smacket av tungor som slår mot gommar, lätta visp mot pukor, klaffar som slår igen, luft som sugs in, och alla andra detaljer som så ofta försvinner i mindre välljudande högtalare och hörlurar. Homepod sopar mattan med Anker A3143 – en fullt respektabel bluetoothhögtalare som står sig bra mot till exempel Bose Soundlink Mini.

Här är ett urval låtar vi har provlyssnat:

  • Tune In Tune Out (CUT_)
  • Diseasey (Sälen)
  • Fireworks (First Aid Kit)
  • Back Up Plan (Mahalia)
  • Plastic (Aine Cahill)
  • She Got a Wiggle (Dexys)
  • Baby Plays Around (Anne Sofie von Otter med Elvis Costello)
  • Rosor och Salivier (Lena Willemark)
  • The Holy Men (World Saxophone Quartet)

Baby Plays Around är en klassisk inspelning bland ljudnördar, och Homepod tar sig an den med finess och energi. Aine Cahills Plastic har en extremt djup bas som får mindre högtalare att stånka och stöna, men Homepod klarar sig förvånansvärt bra.

Apples ingenjörer har verkligen gjort ett otroligt jobb med att få mikrofonerna att fånga upp Hey Siri.

Ett par rejäla monitorer kopplade till en bra förstärkare är fortfarande bättre, speciellt innan Homepod får stereoseparation, men annat vore konstigt. Och en sådan anläggning tar upp avsevärt mycket mer plats, och är mer beroende av akustiken i rummet.

Homepod

Siri bra på att lyssna – och en liten överraskning för Spotify-användare

Siri hör dig över hög musik, på andra sidan rummet, medan andra pratar och stimmar. Apples ingenjörer har verkligen gjort ett otroligt jobb med att få mikrofonerna att fånga upp "Hey Siri" och det efterföljande kommandot. Vi har inga problem att byta låt, fråga efter vädret, ställa in en timer och ändra volym. Men det går inte att exempelvis kolla kalendern eller lägga till en påminnelse.

Tills Apple får till ett sätt att identifiera personer med hjälp av rösten är integritetsriskerna för stora. Homepod är för hela familjen, och Siri är anpassad därefter.

Utan Apple Music eller Itunes Match går det inte att göra så mycket mer än just byta till nästa låt, men å andra sidan verkar det fungera nästan oavsett vad du spelar. Vi testar att spela Spotify på Mac till Homepod via Airfoil och till vår förvåning fungerar "Hey Siri, next track", "Hey Siri, previous track" och ”Hey Siri, pause”. Att hoppa bakåt går dock inte eftersom ”previous track” fungerar precis som att trycka en gång på föregående-knappen (den börjar om från början av låten istället). ”Hey Siri, play” fungerar inte heller, men ”Hey Siri, stop/pause” fungerar som play/paus-knappen och kan alltså både pausa och spela.

Dessutom fungerar "Hey Siri, what's playing?" och liknande frågor, och vi vår svaret med låtnamn och artist.

Homepod som högtalare för video

Hur fungerar Homepod för att biffa upp ljudet på tv:n eller datorn när du ser på film eller serier? Helt okej, så länge du får till synkroniseringen. Med Apple TV och Airplay till Homepod fungerar det riktigt bra direkt. Med VLC på Mac och Airplay via systemets ljudinställningar blir det en fördröjning på ett par sekunder, som dock går att justera via inställningarna i VLC.

Men utan stereoseparering försvinner mycket av rörelserna i ljudet och alla skådespelare låter som om de stod samlade i en klunga. Det här lär bli bättre med två Homepod och den uppdaterade mjukvara som ska släppas senare i år, men om det här är viktigt för dig skulle vi nog rekommendera en soundbar istället.Bra köp

Omdöme

Med ljudkvalitet som knäcker högtalare som kostar betydligt mer, och kraft att fylla ett stort vardagsrum utan distortion, är Homepod ett enkelt val för den som framför allt är ute efter bra ljud. Siri fungerar bra för de begränsade funktioner den har fått, men den som hoppas på en Alexa-liknande assistent som kan göra det mesta med röststyrning lär bli besviken.Fakta Homepod

Namn: Homepod
Kontakt: apple.com
Funktion: Smart högtalare
Pris: 4 795 kronor hos Proshop.

plus

Fantastiskt ljud.
Liten och snygg.
Siri hör dig bra.

minus

Siri är begränsad.
Fullständig musikstyrning enbart med Apple Music eller Itunes Match.

Betyg: 5 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning