Uppdatering 2 augusti:

Mycket pekar mot att nästa modell av Ipad Pro kommer följa Iphones utveckling, med att slopa hemknappen, krympa skärmkanterna och låta Face ID ta plats i toppen av enheten.

Nu rapporterar 9to5mac att man hittat en ikon gömd i den senaste, femte betaversionen som mer eller mindre bekräftar att Ipad kommer få ett utseende i enlighet med ryktena.

Ipad Pro 2018
Foto: 9to5mac

Ipad-ikonerna ska komma från inställningar för batterianvändning i IOS 12, och visar alltså en Ipad utan hemknapp och med tunnare skärmkanter. Förra året läckte liknande ikoner av Iphone X från betaversioner av Homepod-mjukvara.

En detalj är dock värd att särskilt lägga märke till här, ikonen saknar helt en avbildning av en ”flärp.” Kanske betyder det att Ipad Pro blir utan ett synligt, tydligt sensorhus som den typ Iphone X har.

Uppdatering 28 juli:

Vi fick inte se någon ny Ipad Pro på årets WWDC, men enligt flera rykten ska två nya modeller lanseras till hösten. Som tidigare är det skärmstorlekarna 10,5 tum respektive 12,9 tum, men tack vare mindre kanter runt skärmarna kommer enheterna bli något mindre än dagens modeller.

Nya uppgifter från Macotakara hävdar att årets modeller, liksom Iphone 7 gjort tidigare, kommer tappar hörlursuttaget. Någon adapter från lightning till 3,5-millimetersjacket ska inte heller följa med i förpackningen den här gången.

Vidare hävdar Macotakara att Ipad Pro får Face ID precis som Iphone X, men att Apple inte ska ha lyckats utveckla ansiktsigenkänningen för att fungera i både liggande och stående läge. Face ID kommer enbart fungera i vertikalt läge, varför också Smart Connector kommer flytta till Ipads ena kortsida. Det betyder att även Ipad Pro lär dockas vertikalt i ett, får vi förmoda, nytt kommande Smart Keyboard. I dagsläget dockas den i landskapsläge.

Det ska sägas att Macotakara har ett blandat förflutet av att förutspå framtiden för Apple-prylar, och har långt ifrån alltid haft rätt. Vi tar alltså främst uppgifterna om Face ID med en stor nypa salt i dagsläget.

Uppdatering 4 juli:

I september är det troligtvis dags för nya modeller av Ipad Pro och en av de troligaste nyheterna är stöd för Face ID, Apples variant av ansiktsigenkänning.

Senaste nytt är att den välkände utvecklaren Steven Troughton-Smith har hittat stöd för Ipad i den senaste betaversionen av Avatar Kit, ramverket som används för att skapa så kallade animoji-figurer. I dagsläget finns bara stöd för Iphone X, detta då det krävs en True Depth-kamera för att använda sig av de animerade figurerna.

Avatar Kit

Eftersom True Depth-kameran används just för ansiktsigenkänning är det ett tydligt tecken på att stöd för Face ID blir en av nyheterna i höstens modeller av Ipad Pro.

Vill du veta mer om vilka nyheter som det kan bli tal om är det bara att läsa vidare nedan.

Uppdatering 5 juni:

IOS 12 skvallrar en hel del om framtida produkter från Apple. IOS-utvecklaren Guilherme Rambo har upptäckt ett nytt gränssnitt i IOS 12 som visar hur vi kan aktivera och ställa in Face ID – på en Ipad. Det torde vara det tydligaste tecknet hittills på Ipad Pro verkligen kommer med Face ID till hösten.

Det ska också tilläggas att Apple på flera andra sätt förberett IOS 12 för en Ipad utan hemknapp. Gesterna i IOS 12 på Ipad är mer lika gesterna på Iphone X. Ett svep ned från högra delen av skärmen tar oss till Kontrollcenter och ett svep upp från skärmens nederkant tar oss till hemskärmen, vilket är nytt för Ipad och direkt hämtat från Iphone X.

Den här tweeten visar också hur Apple flyttat klockan till vänster på skärmen, troligen för att göra plats för en ”flärp” med Face ID i mitten.


>> Hoppa till testet av Ipad Pro (2017)


Tidigare:

Åtta kärnor, Face ID och oled-skärm? Här är allt vi tror oss veta om nästa Ipad Pro (2018)

Sent i februari dök nya uppgifter upp som tyder på att nya modeller av Ipad är i antågande, kanske så tidigt som under mars månad. Troligen rör det sig om en uppdaterad version av den enklare Ipad 9,7 tum, men det kan även handla om nya modeller av Ipad Pro i 10,5 respektive 12,9 tums-modell.

Troligare är dock att Ipad Pro dröjer till juni och årets upplaga av WWDC innan den uppdateras. Då har det gått precis ett år sedan modellen senast uppdaterades.

Apples snabbaste processor hittills – åtta kärnor i en Ipad

När nuvarande Ipad Pro senast uppdaterades fick den det snabbaste Apple hade att uppbringa på processorsidan just då. Då var det en så kallad A10 X-processor. Samma mönster förväntas vi oss även denna gång, där Ipad Pro helt enkelt får en uppbiffad version av den senaste processorn som sitter i Iphone.

Denna gång lär den heta A11 X Bionic. Enligt tidigare rykten från den kinesiska sajten My Drivers kommer processorn att ha inte mindre än åtta kärnor. Tre av kärnorna skulle kallas Monsoon och vara högpresterande, medan fem av kärnorna (kallade Mistral) är mer energieffektiva och har hand om enklare sysslor som att hämta mejl i bakgrunden.

Denna modell lär utan tvekan bli Apples snabbaste mobilprocessor hittills, och kommer som tidigare förmodligen också bjuda på ytterligare kraftigare grafik än A11 X Bionic-processorn i Iphone.

Face ID
Foto: Apple

Face ID kommer till Ipad – om Apple lyckas lösa ett viktigt problem

Att Apple vill ta en av de största nyheterna i Iphone X också till Ipad är mycket troligt. Face ID kommer säkerligen hamna även i Ipad och därmed ersätta inloggning med ett fingeravtryck.

Men ett problem med Face ID måste Apple lösa först. I dagsläget klarar Face ID bara av att läsa av vårt ansikte om vi håller telefonen rakt mot ansiktet, men inte alls om telefonen ligger i horisontellt läge i förhållande till vårt ansikte. En Ipad används dock ofta både i porträttläge och i liggande läge, exempelvis när vi har ett tangentbord anslutet, så för att Face ID ska bli användbart även på en Ipad måste det helt enkelt bli bättre.

Kanske kommer en uppdatering av Face ID redan i årets Ipad Pro, men det förutsätter att Apple kan förbättra tekniken ytterligare. Några subtila rader kod i IOS 11.3 tyder dock på att Face ID faktiskt kan bli verklighet. Filipe Espósiti, redaktör på sidan Ihelp BR, berättar i ett Twitter-inlägg att han hittat referenser till en ”modern Ipad”. Det är intressant eftersom att Apple kallade Iphone X för en ”modern Iphone” innan den släppts, som för att antyda att det handlar om en helt ny generation av Ipad med nya sätt att logga in och navigera IOS.

Med Face ID kommer också den så kallade True Depth-kameran på framsidan, vilken skulle göra det möjligt att använda Animoji även på en Ipad.

Hemknappen försvinner och skärmkanterna krymper

Med Face ID på Ipad kommer Touch ID att försvinna, precis som i Iphone X. Och utan Touch ID finns inte längre något skäl att ha kvar hemknappen, så även den lär försvinna. Ipad kan redan i dag nästan uteslutande styras med gester, men troligen skulle IOS 12 för Ipad få ytterligare några förbättringar vad gäller geststyrning.

Det är också tänkbart att vi får se en Ipad med tunnare skärmkanter när det inte längre finns någon hemknapp som behöver få plats under skärmen.

Illustrationen nedan, signerad Benjamin Geskin, visar hur en Ipad med ännu tunnare skärmkanter än nuvarande modell skulle kunna se ut. Om denna Ipad blir verklighet lär den också få en ny skärmupplösning, men exakt vad denna skulle bli är okänt.

Ipad Pro 2018?
Foto: Benjamin Geskin

Flikar i appar

Enligt ett rykte från ofta välunderrättade Mark Gurman får kommande Ipad ett nytt sätt att hantera flikar. Precis som i Mac OS skulle IOS kunna få stöd för flikar i alla appar. Oavsett vilken app vi använder skulle vi därmed kunna öppna en ny flik i samma app, utan att lämna appen, lite som vi använder flikar i Safari idag.

Om funktionen hinner komma till årets Ipad är dock inte helt säkert. Enligt Mark Gurman kan funktionen har blivit uppskjuten till 2019, till det som lär kallas IOS 13.

Apple Pencil
Apple Pencil har sett likadan ut sedan den introducerades 2015.

Apple Pencil 2 – är det äntligen dags?

Rykten om en uppdaterad Apple Pencil 2 har kommit och gått i flera omgångar – kanske blir det i år som Apple Pencil 2 lanseras. Inga rykten pekar direkt mot att en uppdatering av pennan kommer just i år, men vi kan i alla fall fortfarande hoppas att Apple lyckats hålla en eventuell uppdatering hemlig.

Enligt tidigare rykten planerar Apple att uppdatera pekpennan med ny hårdvara för möjlighet att fästa pennan med magneter mot Ipad. Apple har även patent på en lösning för att fästa Pencil direkt mot Smart Connector på Ipads ena sida, där den samtidigt kan laddas upp.

Oled-skärm? Tyvärr inte i år

Tyvärr, någon oled-skärm lär inte dyka upp. Det finns självklart fortfarande en möjlighet att Apple överraskar, men vi ser det inte som troligt. Priset för en oled-skärm i Ipad-storlek är fortfarande alldeles för högt för att Apple skulle kunna motivera det i en Ipad. Vi lär alltså få se lcd-tekniken i Ipad åtminstone ett par år till.

För att ytterligare ta död på allt hopp om en oled-skärm kan vi tillägga att det ännu inte finns några mobila oled-skärmar som klarar av en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Detta introducerades i Ipad Pro 2017 med namnet Promotion, och att Apple skulle överge funktionen i årets modell av Ipad är knappast troligt.

>> Hoppa till testet av Ipad Pro (2017)