Vi testar Ipad Pro (2017) 

Det vore kanske lite väl tufft att kalla Ipad för Apple sorgebarn, men lite så är det ju. Försäljningen har minskat stadigt under en längre tid, kanske delvis för att Ipad ibland upplevs mer som en uppblåst Iphone snarare än den pc-ersättare Apple försöker övertyga oss om att det är.

– Varför skulle man köpa en pc idag? På riktigt, varför skulle man köpa en?

Det sa Apples VD Tim Cook i en intervju med The Telegraph när Ipad Pro 12,9 tum först lanserades, och menade att en Ipad kan vara "den enda dator som många, många människor behöver."

Tim Cook är själv en flitig Ipad-användare, men Ipads försäljningssiffror skvallrar om att Cook hittills haft fel. Ipad är ingen succé, och pratet om att kunna ersätta våra "riktiga datorer" med paddor har mötts med skepsis bland många användare.

Ipad Pro
Foto: AppleIpad Pro kommer i två storlekar, 10,5 tum respektive 12,9 tum.

Nu ska det sägas att Apple alltid varit duktiga på att göra Ipads. Det har aldrig varit något fel på hårdvaran, förra Ipad Pro var en imponerande pjäs rent prestandamässigt och nya Ipad Pro är ännu ”värre”. Ipad är ett riktigt litet prestandamonster, med specifikationer som lämnar många både billigare och likvärdigt prissatta datorer bakom sig.

Men – vad spelar prestanda för roll om det är svårt att utnyttja allt kraft? Om operativsystemet inte låter oss göra det vi vill och behöver är det lätt att göra som vi alltid gjort och istället köpa en Mac när det är dags att uppgradera datorn.

2017 års Ipad Pro vittnar dock om något annat. Ipad Pro har förfinats och förbättras rejält i år, och när den paras med den gigantiska Ipad-satsningen i IOS 11 inser vi att något intressant håller på att hända med Ipad. Vi har tidigare betatestat IOS 11 och tyckte det var det största som hänt Ipad sedan lanseringen 2010.

Här testar vi dock Ipad Pro med IOS 10. Det är så den säljs från Apple och IOS 11 är ännu inte släppt för allmänheten. Det vore orättvist att bedöma Ipad Pro efter en beta-programvara.

Ipads viktigaste komponent leverar i toppklass

2017 års Ipad Pro liknar till det yttre tidigare modeller. Det är fortfarande ett tunt, välbalanserat chassi med all den kvalitetskänsla vi förväntar oss. Men den som kollar noga ser ändå att den ser aningen annorlunda ut i år. Skärmen har växt till 10,5 tum på den lilla modellen (stora Ipad Pro 12,9 tum finns kvar, också den uppdaterad). Kanterna runt skärmen har minskat, men yttermåtten har också ökat något så Smart Keyboard från förra året passar inte årets Ipad Pro. Hemknappen är fortfarande en vanlig knapp och den är begåvad med blixtsnabba Touch ID från Iphone 7.

Ipad Pro

Det viktigaste med en Ipad är ändå skärmen, och på den fronten har det hänt mycket, utöver att den växt i storlek något. Skärmen i förra Ipad Pro var långt ifrån dålig, men år har den tagit ännu ett steg. Faktum är att det här nog är en av de bästa skärmarna en vanlig konsument kan köpa idag, alla kategorier.

Den största förbättringen ligger i vad Apple kallar Promotion, närmare bestämt en teknik som låter Ipad skifta uppdateringsfrekvens efter innehåll på skärmen, från 24 Hz till 120 Hz. Det betyder förenklat att pixlarna uppdaterar snabbare, och det märks omedelbart när vi skrollar oss fram genom en lång text, eller till och med växlar mellan hemskärmarna på Ipad. Allt flyter mycket finare, med mindre lagg och eftersläpning.

60 Hz är standard på de allra flesta mobila enheter, så det är en rejäl, märkbar skillnad vi talar om här. Skillnaden är inte riktigt är på samma nivå som när vi övergick till retina-skärmar, men faktiskt inte så långt efter.

Apple Pencil
Apple Pencil är samma pekpenna som förra året.

Lika viktigt med den nya 120 Hz-skärmen är att responstiden för Apple Pencil minskat. Tiden från att pennan nuddar glaset till att nya pixlar dyker upp på Ipad har minskat från 40 till 20 millisekunder. Det är ingen gigantisk skillnad, men alla förbättringar på denna front är välkomna. Nu känns det nästan, nästan som att skriva på papper. Den 20 millisekunder långa fördröjningen från penna till pixel är i praktiken omärkbar.

Förutom Promotion har skärmen också DCI-P3-färger som sedan tidigare finns i Iphone 7, Macbook Pro samt Imac. Det gör att skärmen kan visa ett vidare spektra av färger, framför allt mer mättade färger. Fin svärta har skärmen också, trots att det rör sig om en vanlig lcd-panel och inte en oled som är bättre på svärta. På den svarta Ipad Pro 10,5 tum vi testar är det ibland svårt att se var skärmen slutar när vi har svarta bilder på skärmen. Snyggt.

Missa inte: 6 år efter retina-skärmen – färger blir Apples nästa stora revolution

Promotion och P3-färger tillsammans med högre ljusstyrka, lägre reflektivitet, True Tone som introducerades förra året och att skärmen som tidigare är laminerad direkt mot glaset, gör det här till en nästan löjligt bra skärm.

Prestanda i överflöd

Som brukligt för en ny generation Ipad Pro finns här även en ny, mer kraftfull processor. I år har A10X Fusion tagit plats, och med sex kärnor (varav tre lågenergi-kärnor som används för enklare uppgifter) förtjänar chipet utan tvekan att kallas prestandamonster. I Geekbench 4 når vi 3 922 poäng för enkeltrådade uppgifter och 9 285 poäng för multitrådat.

Hisnande siffror som på vissa sätt faktiskt klår Macbook Pro. Geekbench-poäng säger naturligtvis inte allt om vad som är möjligt med våra datorer, men vi kan vara trygga med att Ipad Pro mäktar med tunga appar, multitasking och flera strömmar av 4K-video utan problem. Begränsningen sitter inte i hårdvaran.

Ipad Pro

Årets Ipad Pro har begåvats med samma kamera som sitter i Iphone 7, det vill säga en riktigt bra kamera med bland annat en stor bländaröppning och optisk bildstabilisering. Så den som fotar med Ipad kan ta bättre bilder än någonsin tidigare, och en bra kamera kan också komma till nytta för att exempelvis skanna dokument. Frontkameran är en 7 megapixel-kamera, plockad direkt från Iphone 7.

Den som överväger att köpa den större Ipad Pro 12,9 tum bör veta att de förvirrande skillnader som tidigare fanns mellan 9,7 och 12,9 tum – bara den lilla hade True Tone medan bara den större hade stöd för snabbladdning, för att nämna två exempel – i år är borta. Nu har båda Pro-modellerna samma specifikationer, bara i två olika storlekar. Den enda anledningen att välja den ena framför den andra är skärmytan. Två fullstora Ipad-fönster ryms på högkant bredvid varandra på det större modellen, medan den mindre modellen såklart får en mindre arbetsyta.

Bara eldprovet återstår – kan Ipad Pro ersätta en Macbook?

Ja, det är frågan som ligger i luften. Och det är en fråga som bör ställas när vi pratar om dessa priser. För Pro-paddan är dyr. Grundpriset för Ipad Pro 10,5 med 64 GB lagringsutrymme är 7 495 kronor, och det slutar inte förrän vid 13 995 kronor för en 512 GB rymlig 12,9-tummare med 4G-chip. Då ingår precis ingenting förutom en rätt långsam laddare.

Ska vi verkligen utnyttja potentialen i en Ipad Pro bör vi köpa till ett Smart Keyboard (1 795 kronor, eller 1 995 kronor för 12,9 tum), Apple Pencil (1 095 kronor), kanske också Apples nya pennfodral för att förvara pennan någonstans (329 kronor), eller kanske Apples nya läderfodral som både rymmer Ipad med tangentbord och håller pennan på plats (1 495 kronor, 1 795 kronor för 12,9). Åtminstone bör vi köpa ett klassiskt Smart Cover som kan ställa upp paddan och skydda skärmen (595 kronor, 695 kronor för 12,9).

Det blir snabbt en rejäl investering. Ett "kit" med 256 GB Ipad Pro, Smart Keyboard och Apple Pencil går loss på saftiga 11 585 kronor och för de pengarna känns det inte mer än rätt att ställa frågan om det här är den berömda "datorersättaren."

Det är dock ingen tvekan om att den gör sig förtjänt av Pro-namnet. Ipad Pro har hårdvara så imponerande att nuvarande IOS 10 knappast kan utnyttja all kraft och just nu saknas halva grejen med att använda en Ipad, IOS 11. Det är på väg – men Ipad Pro finns här nu – och det är tydligt att IOS 10 inte är optimalt för Ipad Det är visserligen snabbt som attan (extra rappt känns det med Promotion), vi kan använda både bild-i-bild och två appar samtidigt, men vad alla väntar på är IOS 11 – räddningen för Ipad som bjuder på bättre multitasking, en dock vi känner igen från Mac, dra-och-släpp, och inte minst filhantering.

IOS 10
IOS 10:s sätt att hantera multitasking lämnar mycket att önska. Som tur är vet vi att kommande IOS 11 är en stor förbättring på detta område. Bland annat.

Om Ipad Pro kan ersätta din dator är det på flera sätt ett lockande köp. När billigaste moderna Macbook kostar 15 495 kronor är det inte konstigt att vi börjar leta andra alternativ för att ersätta en åldrande Mac. För många är Ipad Pro (och även Ipad) inte bara ett billigare alternativ, utan också ett bättre. En Ipad är lättare och smidigare än en Mac, har pekskärm, ofta bättre batteritid och ett tangentbord som går att ta loss.

Men för att verkligen kunna svara på frågan om en Ipad kan ersätta datorn behövs IOS 11. Än så länge är det tråkiga svaret "det beror på." Det beror dels på de egna behoven av att kunna stapla fönster på varandra, att kunna skapa djupa filstrukturer i Finder, att köra vissa Adobe-program och så vidare. Dels beror det på hur IOS 11 utvecklas i framtiden.

För en del användare är det absolut möjligt, kanske inte minst lockande för de som använder Ipad som ett ritblock, som uppskattar de många kreativa appar som finns i App Store (kolla exempelvis in "Photoshop-ersättaren" Affinity Photo för IOS) och pekskärmen tillsammans med Apple Pencil. För andra är IOS fortfarande mer begränsande än inspirerande.

En sak är dock helt säker, Ipad Pro (helst parat med IOS 11) är inte bara den bästa Ipad Apple har tillverkat, det är också Apples mest trovärdiga svar hittills på frågan om en Mac kan ersättas med en Ipad. Om det räcker återstår att se, och i vilket fall som helst kommer det alltid finnas en andel av befolkningen som behöver en "traditionell dator" med ett friare operativsystem – som måste ha en Mac helt enkelt. Men med denna utveckling blir andelen allt mindre.

Omdöme

Bra köpFör många kan den billigare Ipad vara ett bättre köp. 7 495 kronor (minst) är för mycket om paddan bara ska användas för Netflix, lite mejl och lättare spel.

Men Ipad Pro gör att Ipad plötsligt känns spännande igen. Det var det länge sedan vi kunde skriva, men med IOS 11 runt hörnet och Ipad Pro redan här vittnar det om nytänk för Ipad. Det viktigaste för Ipad Pro, IOS 11, kommer först till hösten men redan idag är det här den bästa Ipad, den bästa surfplattan överlag, och för vissa även den bästa dator som går att köpa just nu.

Ipad Pro

Fakta: Ipad Pro 10,5 tum/Ipad Pro 12,9 tum

Skärm: 10,5 tum eller 12,9 tum 2 224 x 1 668 pixlar eller 2 732 x 2 048 pixlar. 264 ppi. DCI-P3 färgrymd, automatisk vitbalansering (True Tone), 120 Hz uppdateringsfrekvens, antireflex- och anti-fingeravtrycks-behandlat glas som är laminerat direkt mot skärmen.
Processor: Apple A10X Fusion med 3x2 kärnor, 2,4 GHz. M10 co-processor.
Lagring: 64 GB, 256 GB, 512 GB
Batteri: 30,4 watt-timmar/40,1 watt-timmar
Mått: 250,6 x 174,1 x 6,1 mm/305,7 mm x 220,6 x 6,9 mm. 469 gram/677 gram med wifi. 478 gram/692 gram med wifi och 4G.
Övrigt: Touch ID. Fyra stereohögtalare. Ett års garanti.
Pris: Från 7 495 kronor/8 895 kronor. 1 500 kr extra för 4G, oavsett modell.
 

plus

Skärmen
Monstruösa prestanda
Bra tillbehör
 

minus

Dyr
Dyra tillbehör
Fortfarande inget bra sätt att fästa Apple Pencil

Betyg: 5 av 5