Prestanda i överflöd

Som brukligt för en ny generation Ipad Pro finns här även en ny, mer kraftfull processor. I år har A10X Fusion tagit plats, och med sex kärnor (varav tre lågenergi-kärnor som används för enklare uppgifter) förtjänar chipet utan tvekan att kallas prestandamonster. I Geekbench 4 når vi 3 922 poäng för enkeltrådade uppgifter och 9 285 poäng för multitrådat.

Hisnande siffror som på vissa sätt faktiskt klår Macbook Pro. Geekbench-poäng säger naturligtvis inte allt om vad som är möjligt med våra datorer, men vi kan vara trygga med att Ipad Pro mäktar med tunga appar, multitasking och flera strömmar av 4K-video utan problem. Begränsningen sitter inte i hårdvaran.

Ipad Pro

Årets Ipad Pro har begåvats med samma kamera som sitter i Iphone 7, det vill säga en riktigt bra kamera med bland annat en stor bländaröppning och optisk bildstabilisering. Så den som fotar med Ipad kan ta bättre bilder än någonsin tidigare, och en bra kamera kan också komma till nytta för att exempelvis skanna dokument. Frontkameran är en 7 megapixel-kamera, plockad direkt från Iphone 7.

Den som överväger att köpa den större Ipad Pro 12,9 tum bör veta att de förvirrande skillnader som tidigare fanns mellan 9,7 och 12,9 tum – bara den lilla hade True Tone medan bara den större hade stöd för snabbladdning, för att nämna två exempel – i år är borta. Nu har båda Pro-modellerna samma specifikationer, bara i två olika storlekar. Den enda anledningen att välja den ena framför den andra är skärmytan. Två fullstora Ipad-fönster ryms på högkant bredvid varandra på det större modellen, medan den mindre modellen såklart får en mindre arbetsyta.

Bara eldprovet återstår – kan Ipad Pro ersätta en Macbook?

Ja, det är frågan som ligger i luften. Och det är en fråga som bör ställas när vi pratar om dessa priser. För Pro-paddan är dyr. Grundpriset för Ipad Pro 10,5 med 64 GB lagringsutrymme är 7 495 kronor, och det slutar inte förrän vid 13 995 kronor för en 512 GB rymlig 12,9-tummare med 4G-chip. Då ingår precis ingenting förutom en rätt långsam laddare.

Ska vi verkligen utnyttja potentialen i en Ipad Pro bör vi köpa till ett Smart Keyboard (1 795 kronor, eller 1 995 kronor för 12,9 tum), Apple Pencil (1 095 kronor), kanske också Apples nya pennfodral för att förvara pennan någonstans (329 kronor), eller kanske Apples nya läderfodral som både rymmer Ipad med tangentbord och håller pennan på plats (1 495 kronor, 1 795 kronor för 12,9). Åtminstone bör vi köpa ett klassiskt Smart Cover som kan ställa upp paddan och skydda skärmen (595 kronor, 695 kronor för 12,9).

Det blir snabbt en rejäl investering. Ett "kit" med 256 GB Ipad Pro, Smart Keyboard och Apple Pencil går loss på saftiga 11 585 kronor och för de pengarna känns det inte mer än rätt att ställa frågan om det här är den berömda "datorersättaren."

Det är dock ingen tvekan om att den gör sig förtjänt av Pro-namnet. Ipad Pro har hårdvara så imponerande att nuvarande IOS 10 knappast kan utnyttja all kraft och just nu saknas halva grejen med att använda en Ipad, IOS 11. Det är på väg – men Ipad Pro finns här nu – och det är tydligt att IOS 10 inte är optimalt för Ipad Det är visserligen snabbt som attan (extra rappt känns det med Promotion), vi kan använda både bild-i-bild och två appar samtidigt, men vad alla väntar på är IOS 11 – räddningen för Ipad som bjuder på bättre multitasking, en dock vi känner igen från Mac, dra-och-släpp, och inte minst filhantering.

IOS 10
IOS 10:s sätt att hantera multitasking lämnar mycket att önska. Som tur är vet vi att kommande IOS 11 är en stor förbättring på detta område. Bland annat.

Om Ipad Pro kan ersätta din dator är det på flera sätt ett lockande köp. När billigaste moderna Macbook kostar 15 495 kronor är det inte konstigt att vi börjar leta andra alternativ för att ersätta en åldrande Mac. För många är Ipad Pro (och även Ipad) inte bara ett billigare alternativ, utan också ett bättre. En Ipad är lättare och smidigare än en Mac, har pekskärm, ofta bättre batteritid och ett tangentbord som går att ta loss.

Men för att verkligen kunna svara på frågan om en Ipad kan ersätta datorn behövs IOS 11. Än så länge är det tråkiga svaret "det beror på." Det beror dels på de egna behoven av att kunna stapla fönster på varandra, att kunna skapa djupa filstrukturer i Finder, att köra vissa Adobe-program och så vidare. Dels beror det på hur IOS 11 utvecklas i framtiden.

För en del användare är det absolut möjligt, kanske inte minst lockande för de som använder Ipad som ett ritblock, som uppskattar de många kreativa appar som finns i App Store (kolla exempelvis in "Photoshop-ersättaren" Affinity Photo för IOS) och pekskärmen tillsammans med Apple Pencil. För andra är IOS fortfarande mer begränsande än inspirerande.

En sak är dock helt säker, Ipad Pro (helst parat med IOS 11) är inte bara den bästa Ipad Apple har tillverkat, det är också Apples mest trovärdiga svar hittills på frågan om en Mac kan ersättas med en Ipad. Om det räcker återstår att se, och i vilket fall som helst kommer det alltid finnas en andel av befolkningen som behöver en "traditionell dator" med ett friare operativsystem – som måste ha en Mac helt enkelt. Men med denna utveckling blir andelen allt mindre.

Apple iPad Pro 9.7" 32GB Pris vid test: 5790 kr.

Bästa pris just nu: 6450 kr