Apple har lanserat nya Ipad Pro, och många av ryktena inför lanseringen har visat sig stämma. Apple trycker hårt på Ipad Pro som en datorersättare – en maskin med vilken du kan få jobbet gjort inom många områden, enklare och säkrare än med en gammaldags bärbar Mac eller pc.

Skärmen i centrum

Det första du kommer lägga märke till på nya Ipad Pro är skärmen. Den täcker nu nästan hela framsidan av paddan, men bara en centimetersmal remsa runt om. Sida vid sida med den gamla modellen är skillnaden enorm och den som har gamla Ipad Pro kommer garanteras snegla avundsjukt på den nya.

Nya Ipad Pro

I den större modellen har Apple valt att behålla samma skärmyta och måttet 12,9 tum. Det gör att yttermåtten krymper rejält, från 305,7x220,6 till 280,6x214,9 millimeter. Den mindre har istället samma yttermått som tidigare men större skärm – 11 tum istället för 10,5. Vikten har också minskat i den större, från 713 till 633 gram.

Apple använder fortfarande lcd-paneler med ips-tekniken, men precis som i Iphone XR har företaget fått till rundade hörn med hjälp av en teknik kallad liquid retina.

Precis som ryktena har talat om har Apple trubbat till kanterna, som numera är nästan raka.

Kraft så det räcker och blir över

I hjärtat av nya Ipad Pro sitter en A12X Bionic-processor. Det är en större och kraftigare variant av A12-processorn i de nya Iphone-modellerna. Det är enligt Apple världens första ”dator” med 7-nanometersprocessor. Den har fyra prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor, och Apple skryter om att det gör Ipad Pro ”snabbare än 92 procent av alla laptops som såldes de senaste 12 månaderna”.

Den nya gpu-enheten har sju kärnor och dubbelt så snabb som förra året, vilket gör att den ligger i paritet med Xbox One S.

Face ID

Face ID

En annan stor nyhet är att Ipad Pro får Face ID. Apple har gömt hela Truedepth-kameran i ramen längs ena långsidan och det finns så klart ingen hemknapp längre. Till skillnad från Iphone med Face ID kan Ipad Pro använda Face ID i både porträtt- och landskapsläge.

Avsaknaden av hemknapp gör att gränssnittet har ändrats och blivit mer som på Iphone X. Du sveper upp från botten av skärmen för att visa dockan och multitaskinggränssnittet, och sveper nedåt från över högra hörnet för att visa Kontrollcenter.

Extern skärm
Ipad Pro kan äntligen anslutas till externa skärmar.

Hej då lightning, hej smidigare anslutningar

Ipad Pro är den första IOS-produkten som inte använder en unik Apple-kontakt för laddning och anslutning till dator och tillbehör. Den nya modellen har istället vanlig usb-c.

Den första och med uppenbara fördelen är att nya Ipad Pro kan anslutas till en extern skärm med upp till 5k-upplösning. Du får också snabbare överföringar från kameror, minneskort och extern lagring. Det blir enklare att ladda då du till exempel kan använda en Macbook-laddare, och laddningen fungerar dessutom åt båda hållen – du kan koppla in en Iphone och ladda den från Ipad Pro.

Pencil

Ny Pencil och tangentbord

Apple har också uppdaterat de två viktigaste tillbehören till Ipad Pro.

Pencil har fått en smartare form med en avfasad sida så den kan ligga still på bordet och inte rulla iväg. Den har också blivit pekkänslig så att den känner av när du ”klickar” på den. Den funktionen kan appar använda för att till exempel växla mellan verktyg. Nya Pencil fästs mot sidan av Ipad Pro med magneter, och laddas trådlöst när den sitter där. Apple har alltså gjort sig av med en av de mest irriterande – och riskabla – sakerna med Pencil.

Smart Keyboard Folio är ett nytt externt tangentbord. Det är ett kombinerat fodral som skyddar paddan när det är stängt och tangentbord där Ipad Pro kan användas i olika vinklar för bättre ergonomi beroende på hur du sitter.

Pris och tillgänglighet

Nya Ipad Pro kan beställas redan i dag och börjar levereras 6 november.

11-tumsmodellen börjar på 9 695 kronor med 64 gigabyte och wifi. 12,9-tumsmodellen kostar från 11 995 kronor. Båda kan fås med upp till 1 terabyte lagringsutrymme (för 8 700 kronor). Vill du ha inbyggt lte får du betala 1 800 kronor extra. En helt maxad 12,9-tummare går alltså på 22 495 kronor – ett pris som sätter Apples snack om datorersättare i rätt perspektiv.