Ipad Pro: Apples bästa Ipad någonsin – men för vem?

Drygt ett år efter att förra generationen Ipad Pro lanserades är det dags för en ny modell. Och det är inte bara en ny Ipad Pro, utan också en helt ny designriktning för Ipad – väldigt bekant för alla som använt en Iphone X eller senare. Face ID ersätter Touch ID, gester ersätter hemknappen och runt hela Ipaden löper tunnare skärmkanter än tidigare.

Mindre skärmkanter är inte bara marknadsföringsspråk, en trend eller ett lite snyggare, modernare utseende. Det betyder också att vi får plats med mer skärmyta i en mindre form. Den mindre Ipad-modellen har växt till 11 tum, utan att den yttre storleken har ökat. Samtidigt har den större Ipaden samma stora 12,9-tumsskärm, men utan att den känns så extremt, nästan komiskt stor som den tidigare gjorde.

Missa inte! Test: Nya Macbook Air ger oss nästan allt vi önskat

Test av Ipad Pro 2018
Tunnare skärmkanter, men inte så tunna som på Iphone XS. De liknar mer kanterna på Macbook Pro.

Vi har använt båda modellerna, men skriver detta test på en 12,9-tumsmodell. De flesta användare gör nog fortfarande rätt i att spara en slant och välja 11-tummaren. Den känns inte lika extremt stor att ha på köksbordet, läsa en bok på i sängen eller att slänga upp på ett kafébord. Den större skärmen – som ju är nästan lika stor som på Macbook Air – ger dock mycket yta för multitasking.

Lysande hårdvara – som alltid

Hårdvarumässigt är det här med god marginal Apples mest ambitiösa Ipad hittills. Här finns en lcd-skärm som ger fantastisk färgrikedom och mer liknar en Macbook Pro än en Macbook Air. Samma P3-färger finns här som på Apples proffsdator, och ljusstyrkan är faktiskt snäppet bättre (600 istället för 500 cd/m2). De rundade kanterna är dessutom välkomna. En liten detalj som ändå gör att Ipaden upplevs modernare än de hårda kanterna på tidigare modeller, samtidigt som det inte på något sätt stör innehållet eller upplevs plojigt.

Här finns Face ID som faktiskt är bättre än i Iphone. Det fungerar i alla riktningar, och dessutom längre bort från ansiktet. Det spelar nästan ingen roll hur vi håller Ipad Pro, så länge vi har ansiktet vänt mot skärmen. Täcker vi kameran noterar IOS det, och visar var kameran sitter.

Test av Ipad Pro 2018

Här finns också en processor som är så löjligt kraftfull att vi inte ens vet hur vi ska använda all kraft. Det finns en del spel som använder Ipad-skärmens uppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilket är imponerande, men ingen kommer slänga ut sin Xbox för en Ipad. Det kommer fler appar framöver som drar nytta av den uppbiffade Neural Engine, däribland en ny version av Pixelmator som i stort sett redigerar bilderna åt oss. Men i nuläget är A12X så kraftfull att det knappt går att använda allt, vi talar prestanda i nivå med en Macbook Pro med Core i7. Vi låter Geekbench-resultaten tala för sig själva.

Test av Ipad Pro 2018

Bäst med (dyra) tillbehör

Ipad Pro trivs allra bäst med sina tillbehör, antingen det nya Smart Folio eller ett Smart Cover (som dessutom är dyrare än tidigare). Den känns faktiskt lite naken utan sitt skal. Särskilt när vi håller den stora Ipad Pro i våra händer känns det lite grann som vi har råkat slita av skärmen från en Macbook. De svarta skärmkanterna och avsaknaden av hemknapp för genast tankarna till Macbook Pro. Den påminner på så vis mer om en dator än om en IOS-enhet. Men skärmförhållandet är 4:3 (4:2,8 på 11 tum) istället för 16:10 och här finns såklart IOS, inte Mac OS.

Test av Ipad Pro 2018
Det brantare av två lägen.

Den är så tunn (5,9 millimeter) med sina rätt skarpa kanter, tre blottade kontakter (Smart Connector) på baksidan, och en rejält avskalad design att det känns som att Apple designat Ipad Pro för att alltid användas med företagets tangentbord – som dessutom är ännu bättre anpassat till Ipad än tidigare, med två vinklar för skärmen, och en täckt baksida som minskar risken för skador och repor.

Nya Apple Pencil löser flera problem

Det Ipad-tillbehör som fått den största uppdateringen är Apple Pencil. Borta är den mycket märkliga laddningen i Lightning-porten, och pennan har blivit precis som den borde varit från början. En slätare yta gör den lättare att hålla, den är mindre och aningen lättare, samtidigt som vi laddar den på samma sätt som vi förvarar den – magnetiskt och induktivt längs Ipad Pros egna långsida. Riktigt smart!

Test av Ipad Pro 2018
Smart laddning, smart förvaring och smart parkoppling första gången vi använder pennan.

Nu har vi hyllat Ipad-hårdvaran i en rad stycken, men ytterligare en förändring bör nämnas – hörlursuttaget. Det finns inte längre i Ipad Pro, men det finns också en förklaring. Troligen ryms inte hörlurskontakten ”bakom skärmen” på grund av de nya, tunnare skärmkanterna.

Apple valde helt enkelt tunnare skärmkanter och ett riktigt tunt chassi före att ha kvar hörlurskontakten. 95 kronor ger oss Apples nya usb-c till hörlurskontakt, men då kan vi inte ladda samtidigt. Men att samma företag också säljer ett par trådlösa hörlurar hör såklart till beräkningen; Apple ser nog framför sig att du köper dem istället.

IOS lämnar mer att önska

Men om hårdvaran är så lysande som den är, så brister det på andra håll: IOS 12. Det är fortfarande inte lika flexibelt som det behöver vara. Här pratar vi exempelvis om bristen på stöd för extern lagring.

För att påminna: Det finns alltså en app i IOS som heter Filer, och nya Ipad har en usb-c-port. Det är rimligt att tänka sig att vi därför skulle kunna koppla in en extern hårddisk och hämta filer från den, men icke. Stöd finns för bildimporter från ett sd-kort, men kopplar vi in en minnessticka eller hårddisk händer ingenting.

Test av Ipad Pro 2018
Ipad Pro har fortfarande sämre behandling mot fingeravtryck än Iphone. Räkna med en kladdig skärm.

Apple pratar mycket om att usb-c hör hemma på Ipad just för att kunder efterfrågat högre överingsföringshastigheter, och att folk vill kunna importera foton med en sd-kortläsare direkt från kortet istället för att hämta dem från ett moln. Det är tydligt att man är intresserad av hur kunder använder sina Ipad-enheter, och det skulle inte alls vara förvånande om extern lagring kommer i IOS 13.

Men det är såklart bara våra spekulationer om framtiden. Vi recenserar Ipad Pro för vad den är idag, inte vad den skulle kunna vara om ett år. Och idag är det tydligt att IOS har sina begränsningar.

Det är ingen tvekan om att det här är Apples bästa Ipad och världens bästa, mest ambitiösa surfplatta. Men skon klämmer på andra håll. Apple kallar det här för en dator, inte en surfplatta. Och prisnivån skvallrar om att vi bör se det här som mer än bara en skärm för Netflix. Det är en väldigt bra skärm visserligen, men minst 9 700 kronor är väldigt mycket pengar om vi bara använder den för att läsa några artiklar och kolla på Netflix.

Särskilt A12X-chipet kan och vill jobba hårdare än så. Ipad Pro är fantastisk på de flesta sätt, men den är värd ett mer flexibelt operativsystem.

Så för vem är den ens till?

Vem köper en Ipad för 9 700 kronor? Eller för 26 434 kronor (!) som vår uppsättning kostar, med en Ipad Pro 12,9 tum med 4g-stöd, 1 TB lagring, ett nytt Smart Keyboard Folio, en ny Apple Pencil och den där hörlursadaptern? Framför allt är det nog tre personer:

  • Den som vill ha en stor skärm för att konsumera Netflix, Youtube, tv och surfa lite på internet, utan att göra avkall på bra ljud eller få bästa möjliga skärm. Den billigare, betydligt mer prisvärda Ipad 9,7 tum gör också det, men Ipad Pros fyra högtalare och stora skärm som är direkt laminerad mot glaset är klart bättre.
 
  • Det ”kreativa proffs” som Apple ofta talar sig varma om. Kanske den fotograf som vill göra en första retusch i Lightroom CC med en Apple Pencil (och som snart kan använda riktiga Photoshop på Ipad), eller kanske den illustratör som gärna använder några av de många bra appar som finns i App Store för detta.
  • Den som letar sätt att ”downsiza” till en lättare dator. För denna person erbjuder Ipad Pro en del saker som Mac inte har: Face ID, bättre batteritid, ett enklare handhavande och dessutom med pekskärm och Pencil-stöd. Det kan säkert fungera för en del, och med tanke på prislappen borde Ipad Pro kunna göra detta. Men många kommer känna sig begränsade med IOS. Att lägga till stöd för extern lagring borde ligga överst på Apples att göra-lista.
Test av Ipad Pro 2018

Omdöme

Bra köp

Ipad Pro bjuder på fantastisk hårdvara och medelmåttig mjukvara. Det här är världens bästa surfplatta, men det är fortfarande inte en datorersättare för den stora massan.

Fakta: Ipad Pro

Testad: November 2018.
Funktion: Surfplatta från Apple.
Skärm: 11 tum/12,9 tum. 2 388 x 1 668 pixlar/2 732 x 2 048 pixlar. 264 ppi. DCI-P3 färgrymd, automatisk vitbalansering (True Tone), 120 Hz uppdateringsfrekvens, antireflex- och anti-fingeravtrycksbehandlat glas som är laminerat direkt mot skärmen. Maximal ljusstyrka: 600 cd/m2.
Processor: Apple A12X Bionic med 4x4 kärnor, 64 bitar. Neural Engine. M12-coprocessor.
Lagring: 64 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB.
Batteri: 29,37 watt-timmar/36,71 watt-timmar.
Batteritid: 10 timmar (enligt tillverkare). Upp till 9 timmar vid surf.
Kommunikation: Wifi (802.11a/b/g/n/ac), 2,4 GHz, 5 GHz. Bluetooth 5.0.
Övrigt: Fyra högtalare, Face ID, animoji och memojio, kamera med Smart HDR. Digital kompass, mikrolokalisering med Ibeacon. 4G-modellen har även a-gps, Glonass, Galileo och QZSS.
Tillverkare: Apple.
Rekommenderat pris: Från 9 695 kronor/11 995 kronor hos Apple. 1 800 kronor extra för mobiluppkopplingen oavsett modell.
Pris: Från 9 690 kronor (11 tum) eller 11 990 kronor (12,9 tum) hos Netonnet.
Testad modell: 22 495 kronor.

plus

Skärmen och Face ID
Äntligen en bättre Apple Pencil
Usb-c öppnar för snabbare tillbehör

minus

IOS begränsar
Begränsat stöd extern lagring
Hög prislapp

Betyg: 4 av 5