Vi testar Ipad Pro (2017) 

Det vore kanske lite väl tufft att kalla Ipad för Apple sorgebarn, men lite så är det ju. Försäljningen har minskat stadigt under en längre tid, kanske delvis för att Ipad ibland upplevs mer som en uppblåst Iphone snarare än den pc-ersättare Apple försöker övertyga oss om att det är.

– Varför skulle man köpa en pc idag? På riktigt, varför skulle man köpa en?

Det sa Apples VD Tim Cook i en intervju med The Telegraph när Ipad Pro 12,9 tum först lanserades, och menade att en Ipad kan vara "den enda dator som många, många människor behöver."

Tim Cook är själv en flitig Ipad-användare, men Ipads försäljningssiffror skvallrar om att Cook hittills haft fel. Ipad är ingen succé, och pratet om att kunna ersätta våra "riktiga datorer" med paddor har mötts med skepsis bland många användare.

Ipad Pro
Foto: AppleIpad Pro kommer i två storlekar, 10,5 tum respektive 12,9 tum.

Nu ska det sägas att Apple alltid varit duktiga på att göra Ipads. Det har aldrig varit något fel på hårdvaran, förra Ipad Pro var en imponerande pjäs rent prestandamässigt och nya Ipad Pro är ännu ”värre”. Ipad är ett riktigt litet prestandamonster, med specifikationer som lämnar många både billigare och likvärdigt prissatta datorer bakom sig.

Men – vad spelar prestanda för roll om det är svårt att utnyttja allt kraft? Om operativsystemet inte låter oss göra det vi vill och behöver är det lätt att göra som vi alltid gjort och istället köpa en Mac när det är dags att uppgradera datorn.

2017 års Ipad Pro vittnar dock om något annat. Ipad Pro har förfinats och förbättras rejält i år, och när den paras med den gigantiska Ipad-satsningen i IOS 11 inser vi att något intressant håller på att hända med Ipad. Vi har tidigare betatestat IOS 11 och tyckte det var det största som hänt Ipad sedan lanseringen 2010.

Här testar vi dock Ipad Pro med IOS 10. Det är så den säljs från Apple och IOS 11 är ännu inte släppt för allmänheten. Det vore orättvist att bedöma Ipad Pro efter en beta-programvara.

Ipads viktigaste komponent leverar i toppklass

2017 års Ipad Pro liknar till det yttre tidigare modeller. Det är fortfarande ett tunt, välbalanserat chassi med all den kvalitetskänsla vi förväntar oss. Men den som kollar noga ser ändå att den ser aningen annorlunda ut i år. Skärmen har växt till 10,5 tum på den lilla modellen (stora Ipad Pro 12,9 tum finns kvar, också den uppdaterad). Kanterna runt skärmen har minskat, men yttermåtten har också ökat något så Smart Keyboard från förra året passar inte årets Ipad Pro. Hemknappen är fortfarande en vanlig knapp och den är begåvad med blixtsnabba Touch ID från Iphone 7.

Ipad Pro

Det viktigaste med en Ipad är ändå skärmen, och på den fronten har det hänt mycket, utöver att den växt i storlek något. Skärmen i förra Ipad Pro var långt ifrån dålig, men år har den tagit ännu ett steg. Faktum är att det här nog är en av de bästa skärmarna en vanlig konsument kan köpa idag, alla kategorier.

Den största förbättringen ligger i vad Apple kallar Promotion, närmare bestämt en teknik som låter Ipad skifta uppdateringsfrekvens efter innehåll på skärmen, från 24 Hz till 120 Hz. Det betyder förenklat att pixlarna uppdaterar snabbare, och det märks omedelbart när vi skrollar oss fram genom en lång text, eller till och med växlar mellan hemskärmarna på Ipad. Allt flyter mycket finare, med mindre lagg och eftersläpning.

60 Hz är standard på de allra flesta mobila enheter, så det är en rejäl, märkbar skillnad vi talar om här. Skillnaden är inte riktigt är på samma nivå som när vi övergick till retina-skärmar, men faktiskt inte så långt efter.

Apple Pencil
Apple Pencil är samma pekpenna som förra året.

Lika viktigt med den nya 120 Hz-skärmen är att responstiden för Apple Pencil minskat. Tiden från att pennan nuddar glaset till att nya pixlar dyker upp på Ipad har minskat från 40 till 20 millisekunder. Det är ingen gigantisk skillnad, men alla förbättringar på denna front är välkomna. Nu känns det nästan, nästan som att skriva på papper. Den 20 millisekunder långa fördröjningen från penna till pixel är i praktiken omärkbar.

Förutom Promotion har skärmen också DCI-P3-färger som sedan tidigare finns i Iphone 7, Macbook Pro samt Imac. Det gör att skärmen kan visa ett vidare spektra av färger, framför allt mer mättade färger. Fin svärta har skärmen också, trots att det rör sig om en vanlig lcd-panel och inte en oled som är bättre på svärta. På den svarta Ipad Pro 10,5 tum vi testar är det ibland svårt att se var skärmen slutar när vi har svarta bilder på skärmen. Snyggt.

Missa inte: 6 år efter retina-skärmen – färger blir Apples nästa stora revolution

Promotion och P3-färger tillsammans med högre ljusstyrka, lägre reflektivitet, True Tone som introducerades förra året och att skärmen som tidigare är laminerad direkt mot glaset, gör det här till en nästan löjligt bra skärm.