Produkt: Ipad Pro 2018
Pris: 11 490 kronor hos Netonnet (11"). 13 790 kronor (12,9").

Mer än en månad har gått sedan vi först packade upp vår Ipad Pro 12,9 tum, med ett tillhörande Smart Keyboard Folio och en Apple Pencil, och det är dags att blicka tillbaka på en månads användande av Apples tveklöst bästa, men också dyraste, Ipad hittills.

Vi börjar med några snabba intryck som bestått under denna tid.

  • 12,9 tum är väldigt mycket skärm på en Ipad. Även om skärmkanterna har krympt en del är Ipad Pro är i sin största storlek fortfarande stor. Om du inte använder din Ipad många, långa timmar per dag för multitasking, vill ersätta din gamla traditionella dator, eller behöver en stor canvas att teckna och rita på, då gör du bäst i att satsa på den mindre 11-tummaren.

  • IOS är inte tillräckligt välanpassat för den stora skärmen. Hemskärmen ser lite underutnyttjad ut med de stora mellanrummen mellan app-ikonerna och vissa listor lämnar en hel del död yta på skärmen. Dessutom blir många webbsidor som anpassats för mobila enheter eller plattor lite väl stora på Ipad Pro 12,9 tum. Det ser lite dumt ut helt enkelt. IOS på Ipad Pro behöver anpassas bättre.

  • Vi saknar det ”riktiga” Safari. Här finns bara mobila versionen. Och oavsett var vi har för idéer om vad ”riktigt” arbete är, skulle vi kunna göra en hel del mer ”riktigt” arbete på Ipad Pro om vi hade fullfjädrade Safari, direkt från Mac OS, också på Ipad. Exempelvis för att kunna använda webbgranskaren.

    Långtidstest Ipad Pro 2018
  • Apple Pencil-förvaringen är riktigt bra, men inte perfekt. Magnetkopplingen är smart. För det mesta sitter pennan där den ska, och att Pencil laddas upp samtidigt är lysande. Men ibland kan pennan lossa från sin plats på sidan av Ipad Pro när vi sätter den i en väska. En separat förvaring i ett fodral kan vara bra att ha.
  • Face ID och gester känns väldigt naturligt, även på Ipad. Med två tryck på mellanslag (om vi har ett tangentbord) loggar vi in och kommer till hemskärmen, utan att ens nudda skärmen. För den som annars använder en Iphone X eller senare är det fullt logiskt att samma gester vi är vana med från vår Iphone också finns även på Ipad.
  • Många appar är inte anpassade för den nya skärmen. Icke-anpassade Ipad-appar lämnar en svart kant runt appen. Det stör egentligen inte funktionen, eftersom de svarta kanterna och skärmkanterna flyter ihop rätt snyggt. Men den som redan har en Ipad Pro får leva ett tag med att vissa appar inte hunnit anpassats till nya Ipad-skärmen, däribland Spotify.

  • Välj till mobiluppkoppling om du reser mycket med din Ipad Pro. Visst går det att internetdela från Iphone, men då får vi två enheter som slukar batteri. Med e-sim i Ipad Pro är det mer praktiskt än någonsin tidigare att kunna köpa ett datapaket på resan, direkt från internet. Inget fipplande med sim-kort eller internetdelning.

Långtidstest Ipad Pro 2018
De Ipad-modeller som de flesta lär välja mellan. Gamla Ipad Pro 10,5 tum kan vara ett rimligt val för den som vill ha en riktigt bra skärm och bra ljud, men kanske inte behöver nya Apple Pencil eller vill betala för mycket.

Våra första intryck av Ipad Pro består, även en månad senare. Inga överraskningar så här långt. Hårdvaran är fullkomligt lysande, som vi redan konstaterat. Det är rent av svårt att hitta några stora nackdelar, men ett par mindre noteringar har vi ändå i testprotokollet förutom det vi redan nämnt ovan.

Läs också! Smart Keyboard Folio: Dyrare – men blev det bättre?

Skärmen blir precis lika kladdig som tidigare. Iphone har mycket bättre fingeravtrycksbehanding av glaset, så på Ipad Pro får vi leva med en skärm som måste torkas av nu och då för att inte så för hemsk ut.

Batteritiden är bra, och vi kan utan begynnande batteriångest åka hemifrån utan laddaren och ändå klara av en hel dags arbete. Däremot upplever vi att standby-tiden är sämre än väntat. De dagar vi har lämnat Ipad Pro oanvänd har vi förlorat ungefär tio procent per dag. Ingen katastrof, men lite för ofta måste vi börja med att ladda plattan en stund när vi vill använda den. För den som använder sin Ipad varje dag är det säkert inget problem, eftersom vi då laddar den mer regelbundet.

När vi stänger av Ipad Pro helt förlorar vi ingenting, så det lär inte handla om ett felaktigt batteri. Kanske löses detta med IOS-uppdateringar i framtiden.

Långtidstest Ipad Pro 2018

I spänd väntan på IOS 13

Men när hårdvaran är så bra, består också våra intryck om mjukvaran. IOS 12 är inte tillräckligt bra för Ipad Pro. Stöd för extern lagring vore ett första bra steg att ta i kommande IOS-system.

Tanken var nog aldrig att Ipad skulle få ett filsystem. Apple hade nog en förhoppning, när Ipad först lanserades, om att filsytem skulle vara något bara få datornördar använder, för att istället gå mot en mer abstrakt filhantering. Men ett filsystem är just vad många önskar, det är fortfarande så många av oss sorterar våra bilder, filmer och dokument.

Och faktum är att Ipad redan har ett filsystem, appen Filer. Tänk om vi bara kunde koppla in en usb-sticka eller hårddisk direkt till Ipad, för snabb åtkomst till lokal lagring. Usb-c möjliggör så mycket mer än vad IOS 12 kan ge idag.

Ipad Pro är snygg som få, har en fantastisk skärm, ett Face ID som är bättre än på Iphone, och i App Store finns många bra appar för Ipad. Men fortfarande måste vi ha en ganska god ide om vad vi egentligen ska använda vår Ipad Pro till. Det är svårt att motivera en inköp på 10 000 kronor om allt vi ska göra med den är att kolla Netflix.

Omdöme

Bra köpIpad Pro har fortfarande inte ersatt vår Mac, och det behöver den kanske inte heller göra för att ha ett existensberättigande. För en del är det en bättre dator än vad Mac någonsin varit, med en ljusstark pekskärm, ett lätt chassi och lysande batteritid. Andra kommer fortfarande känna sig för inlåsta av IOS. Ipad Pro blir ännu ett bevis på att Apple generellt sett är bättre på hårdvara än mjukvara.

Fakta: Ipad Pro

Testad: November/december 2018.
Funktion: Surfplatta från Apple.
Skärm: 11 tum/12,9 tum. 2 388 x 1 668 pixlar/2 732 x 2 048 pixlar. 264 ppi. DCI-P3 färgrymd, automatisk vitbalansering (True Tone), 120 Hz uppdateringsfrekvens, antireflex- och anti-fingeravtrycksbehandlat glas som är laminerat direkt mot skärmen. Maximal ljusstyrka: 600 cd/m2.
Processor: Apple A12X Bionic med 4x4 kärnor, 64 bitar. Neural Engine. M12-coprocessor.
Lagring: 64 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB.
Batteri: 29,37 watt-timmar/36,71 watt-timmar.
Batteritid: 10 timmar (enligt tillverkare). Upp till 9 timmar vid surf.
Kommunikation: Wifi (802.11a/b/g/n/ac), 2,4 GHz, 5 GHz. Bluetooth 5.0.
Övrigt: Fyra högtalare, Face ID, animoji och memojio, kamera med Smart HDR. Digital kompass, mikrolokalisering med Ibeacon. 4G-modellen har även a-gps, Glonass, Galileo och QZSS.
Tillverkare: Apple.
Rekommenderat pris: Från 9 695 kronor/11 995 kronor hos Apple. 1 800 kronor extra för mobiluppkopplingen oavsett modell.
Testad modell: 22 495 kronor.

plus

Face ID och gesterstyrning
Fantastisk hårdvara

minus

IOS begränsar
Högt pris

Betyg: 4 av 5