Uppdatering 11 september:

Det är den välkända analytikern Ming-Chi Kuo som i en ny rapport hävdar att årets uppdatering av Ipad Pro lär bli omvälvande på fler än ett sätt, skriver Macrumors. Förutom en helt ny design med Face ID istället för Touch ID och gester istället för hemknapp kan Ipad även förlora lightning-kontakten för usb-c. Därmed skulle Ipad gå samma väg som företagets bärbara Macar som förlitar sig på usb-c för både dataöverföring och laddning.

Ming-Chi Kuo skriver också att Ipad Pro kommer skeppas med den nya 18 watt-laddaren som det ryktats om tidigare, för snabbare laddning till Ipad. Iphone kommer dock även i fortsättningen skeppas med den långsammare fem watt-laddaren. Den nya snabbladdaren kan alltså hela tiden ha varit tänkt för Ipad istället för Iphone.

Läs mer! Årets Iphone kan få medföljande snabbladdare

Det är dock värt att slänga in en liten brasklapp i detta. Det kan fortfarande vara så att Minch-Chi Kuo misstagit den påstådda usb-c-porten för en usb-c-laddare. IOS kan som bekant redan idag använda laddare med usb-c-gränssnitt om det sitter en usb-c till lightning-sladd längst ut. Med det sagt är Ming-Chi Kuo ändå en av branschens mest pålitliga analytiker. På onsdag 12 september lär vi få se om han hade rätt denna gång.

Uppdatering 4 september:

Tidigare uppgifter har pekat på att kommande nya Ipad Pro ska få Face ID men verkar sakna flärp, trots smalare kanter längs skärmen än någonsin.

Nu får vi en första glimt av hur den nya paddan faktiskt kan se ut. Det är Mysmartprice som har tagit fram renderingar baserade på cad-ritningar. Ritningarna kommer från kända läckaren Steve Hammerstoffer (@onleaks) som ofta har delat autentiska läckta bilder och uppgifter på kommande Apple-prylar.

Renderingarna visar en Ipad med en smal men fortfarande tydlig kant runt skärmen, lika bred hela vägen, som döljer Truedepth-kameran för Face ID utan behov av en flärp. Sidorna har blivit kantiga istället för avrundade, alltså mer som gamla Iphone 5. Andra nyheter är mer Iphone-lika antennlinjer, och simkortplatsen har flyttat till mitten av långsidan. Smart Connector sitter på baksidan, precis som tidigare rykten också har påstått.

Steve Hammerstoffer har påpekat att han inte är säker på att ritningarna är slutgiltiga, och det kan alltså visa sig att nya Ipad Pro inte alls ser ut så här.

Uppdatering 25 augusti:

En bild på vad som påstås vara ett skal till nästa generation Ipad Pro har läckt. Bilden postades först av Slashleaks. Och två små detaljer är särkilt intressanta på det här påstådda Ipad Pro-skalet. Dels en liten utskärning längst upp på skalet. Dels en större utskärning för vad som skulle bli strax ovanför lightning-porten på Ipads baksida.

Skal till iPad Pro 2018?
Foto: Slashleaks

Ska vi tro ryktesmaskinen kan den större utskärningen vara till för en omplacerad Smart Connector. Ett rykte från tidigare under året hävdade att Ipad Pro kommer behöva användas i stående läge för att Face ID bara fungerar i just stående läge. Därför skulle ett nytt Smart Keyboard (som använder Smart Connector) placera Ipad Pro i stående läge.

Den lilla utskärningen på skalet reser alltså en viktig fråga: Har Apple inte lyckats få Face ID att fungera i liggande läge? Kommer vi behöva vända på enheten från liggande till stående läge om vi vill låsa upp med Face ID? På Iphone X fungerar ansiktsigenkänningen bara om Iphone används i vertikalt läge.

Innan vi ger upp hoppet om detta ska vi dock komma ihåg att utskärningen i botten av Ipad-skalet kan vara tänkt till något helt annat. Dessutom kvarstår ju hålet i skalet på ena sidan, som skulle kunna vara tänkt för en Smart Connector för skrivande i liggande läge. Till sist är det såklart också möjligt att skalet inte alls är till för en Ipad Pro, alternativt att skalet är gammalt och tillverkat efter gamla ritningar innan designen för nya proffs-Ipaden var helt spikad.

Om bara ett par veckor lär vi få svar på alla våra funderingar då Apple väntas visa upp nästa generation Ipad Pro med tunnare skärmkanter, ingen hemknapp och Face ID istället för Touch ID för upplåsningen.

Uppdatering 2 augusti:

Mycket pekar mot att nästa modell av Ipad Pro kommer följa Iphones utveckling, med att slopa hemknappen, krympa skärmkanterna och låta Face ID ta plats i toppen av enheten.

Nu rapporterar 9to5mac att man hittat en ikon gömd i den senaste, femte betaversionen som mer eller mindre bekräftar att Ipad kommer få ett utseende i enlighet med ryktena.

Ipad Pro 2018
Foto: 9to5mac

Ipad-ikonerna ska komma från inställningar för batterianvändning i IOS 12, och visar alltså en Ipad utan hemknapp och med tunnare skärmkanter. Förra året läckte liknande ikoner av Iphone X från betaversioner av Homepod-mjukvara.

En detalj är dock värd att särskilt lägga märke till här, ikonen saknar helt en avbildning av en ”flärp.” Kanske betyder det att Ipad Pro blir utan ett synligt, tydligt sensorhus som den typ Iphone X har.

Uppdatering 28 juli:

Vi fick inte se någon ny Ipad Pro på årets WWDC, men enligt flera rykten ska två nya modeller lanseras till hösten. Som tidigare är det skärmstorlekarna 10,5 tum respektive 12,9 tum, men tack vare mindre kanter runt skärmarna kommer enheterna bli något mindre än dagens modeller.

Nya uppgifter från Macotakara hävdar att årets modeller, liksom Iphone 7 gjort tidigare, kommer tappar hörlursuttaget. Någon adapter från lightning till 3,5-millimetersjacket ska inte heller följa med i förpackningen den här gången.

Vidare hävdar Macotakara att Ipad Pro får Face ID precis som Iphone X, men att Apple inte ska ha lyckats utveckla ansiktsigenkänningen för att fungera i både liggande och stående läge. Face ID kommer enbart fungera i vertikalt läge, varför också Smart Connector kommer flytta till Ipads ena kortsida. Det betyder att även Ipad Pro lär dockas vertikalt i ett, får vi förmoda, nytt kommande Smart Keyboard. I dagsläget dockas den i landskapsläge.

Det ska sägas att Macotakara har ett blandat förflutet av att förutspå framtiden för Apple-prylar, och har långt ifrån alltid haft rätt. Vi tar alltså främst uppgifterna om Face ID med en stor nypa salt i dagsläget.

Uppdatering 4 juli:

I september är det troligtvis dags för nya modeller av Ipad Pro och en av de troligaste nyheterna är stöd för Face ID, Apples variant av ansiktsigenkänning.

Senaste nytt är att den välkände utvecklaren Steven Troughton-Smith har hittat stöd för Ipad i den senaste betaversionen av Avatar Kit, ramverket som används för att skapa så kallade animoji-figurer. I dagsläget finns bara stöd för Iphone X, detta då det krävs en True Depth-kamera för att använda sig av de animerade figurerna.

Avatar Kit

Eftersom True Depth-kameran används just för ansiktsigenkänning är det ett tydligt tecken på att stöd för Face ID blir en av nyheterna i höstens modeller av Ipad Pro.

Vill du veta mer om vilka nyheter som det kan bli tal om är det bara att läsa vidare nedan.

Uppdatering 5 juni:

IOS 12 skvallrar en hel del om framtida produkter från Apple. IOS-utvecklaren Guilherme Rambo har upptäckt ett nytt gränssnitt i IOS 12 som visar hur vi kan aktivera och ställa in Face ID – på en Ipad. Det torde vara det tydligaste tecknet hittills på Ipad Pro verkligen kommer med Face ID till hösten.

Det ska också tilläggas att Apple på flera andra sätt förberett IOS 12 för en Ipad utan hemknapp. Gesterna i IOS 12 på Ipad är mer lika gesterna på Iphone X. Ett svep ned från högra delen av skärmen tar oss till Kontrollcenter och ett svep upp från skärmens nederkant tar oss till hemskärmen, vilket är nytt för Ipad och direkt hämtat från Iphone X.

Den här tweeten visar också hur Apple flyttat klockan till vänster på skärmen, troligen för att göra plats för en ”flärp” med Face ID i mitten.


>> Hoppa till testet av Ipad Pro (2017)


Tidigare:

Åtta kärnor, Face ID och oled-skärm? Här är allt vi tror oss veta om nästa Ipad Pro (2018)

Sent i februari dök nya uppgifter upp som tyder på att nya modeller av Ipad är i antågande, kanske så tidigt som under mars månad. Troligen rör det sig om en uppdaterad version av den enklare Ipad 9,7 tum, men det kan även handla om nya modeller av Ipad Pro i 10,5 respektive 12,9 tums-modell.

Troligare är dock att Ipad Pro dröjer till juni och årets upplaga av WWDC innan den uppdateras. Då har det gått precis ett år sedan modellen senast uppdaterades.

Apples snabbaste processor hittills – åtta kärnor i en Ipad

När nuvarande Ipad Pro senast uppdaterades fick den det snabbaste Apple hade att uppbringa på processorsidan just då. Då var det en så kallad A10 X-processor. Samma mönster förväntas vi oss även denna gång, där Ipad Pro helt enkelt får en uppbiffad version av den senaste processorn som sitter i Iphone.

Denna gång lär den heta A11 X Bionic. Enligt tidigare rykten från den kinesiska sajten My Drivers kommer processorn att ha inte mindre än åtta kärnor. Tre av kärnorna skulle kallas Monsoon och vara högpresterande, medan fem av kärnorna (kallade Mistral) är mer energieffektiva och har hand om enklare sysslor som att hämta mejl i bakgrunden.

Denna modell lär utan tvekan bli Apples snabbaste mobilprocessor hittills, och kommer som tidigare förmodligen också bjuda på ytterligare kraftigare grafik än A11 X Bionic-processorn i Iphone.

Face ID
Foto: Apple

Face ID kommer till Ipad – om Apple lyckas lösa ett viktigt problem

Att Apple vill ta en av de största nyheterna i Iphone X också till Ipad är mycket troligt. Face ID kommer säkerligen hamna även i Ipad och därmed ersätta inloggning med ett fingeravtryck.

Men ett problem med Face ID måste Apple lösa först. I dagsläget klarar Face ID bara av att läsa av vårt ansikte om vi håller telefonen rakt mot ansiktet, men inte alls om telefonen ligger i horisontellt läge i förhållande till vårt ansikte. En Ipad används dock ofta både i porträttläge och i liggande läge, exempelvis när vi har ett tangentbord anslutet, så för att Face ID ska bli användbart även på en Ipad måste det helt enkelt bli bättre.

Kanske kommer en uppdatering av Face ID redan i årets Ipad Pro, men det förutsätter att Apple kan förbättra tekniken ytterligare. Några subtila rader kod i IOS 11.3 tyder dock på att Face ID faktiskt kan bli verklighet. Filipe Espósiti, redaktör på sidan Ihelp BR, berättar i ett Twitter-inlägg att han hittat referenser till en ”modern Ipad”. Det är intressant eftersom att Apple kallade Iphone X för en ”modern Iphone” innan den släppts, som för att antyda att det handlar om en helt ny generation av Ipad med nya sätt att logga in och navigera IOS.

Med Face ID kommer också den så kallade True Depth-kameran på framsidan, vilken skulle göra det möjligt att använda Animoji även på en Ipad.

Hemknappen försvinner och skärmkanterna krymper

Med Face ID på Ipad kommer Touch ID att försvinna, precis som i Iphone X. Och utan Touch ID finns inte längre något skäl att ha kvar hemknappen, så även den lär försvinna. Ipad kan redan i dag nästan uteslutande styras med gester, men troligen skulle IOS 12 för Ipad få ytterligare några förbättringar vad gäller geststyrning.

Det är också tänkbart att vi får se en Ipad med tunnare skärmkanter när det inte längre finns någon hemknapp som behöver få plats under skärmen.

Illustrationen nedan, signerad Benjamin Geskin, visar hur en Ipad med ännu tunnare skärmkanter än nuvarande modell skulle kunna se ut. Om denna Ipad blir verklighet lär den också få en ny skärmupplösning, men exakt vad denna skulle bli är okänt.

Ipad Pro 2018?
Foto: Benjamin Geskin

Flikar i appar

Enligt ett rykte från ofta välunderrättade Mark Gurman får kommande Ipad ett nytt sätt att hantera flikar. Precis som i Mac OS skulle IOS kunna få stöd för flikar i alla appar. Oavsett vilken app vi använder skulle vi därmed kunna öppna en ny flik i samma app, utan att lämna appen, lite som vi använder flikar i Safari idag.

Om funktionen hinner komma till årets Ipad är dock inte helt säkert. Enligt Mark Gurman kan funktionen har blivit uppskjuten till 2019, till det som lär kallas IOS 13.

Apple Pencil
Apple Pencil har sett likadan ut sedan den introducerades 2015.

Apple Pencil 2 – är det äntligen dags?

Rykten om en uppdaterad Apple Pencil 2 har kommit och gått i flera omgångar – kanske blir det i år som Apple Pencil 2 lanseras. Inga rykten pekar direkt mot att en uppdatering av pennan kommer just i år, men vi kan i alla fall fortfarande hoppas att Apple lyckats hålla en eventuell uppdatering hemlig.

Enligt tidigare rykten planerar Apple att uppdatera pekpennan med ny hårdvara för möjlighet att fästa pennan med magneter mot Ipad. Apple har även patent på en lösning för att fästa Pencil direkt mot Smart Connector på Ipads ena sida, där den samtidigt kan laddas upp.

Oled-skärm? Tyvärr inte i år

Tyvärr, någon oled-skärm lär inte dyka upp. Det finns självklart fortfarande en möjlighet att Apple överraskar, men vi ser det inte som troligt. Priset för en oled-skärm i Ipad-storlek är fortfarande alldeles för högt för att Apple skulle kunna motivera det i en Ipad. Vi lär alltså få se lcd-tekniken i Ipad åtminstone ett par år till.

För att ytterligare ta död på allt hopp om en oled-skärm kan vi tillägga att det ännu inte finns några mobila oled-skärmar som klarar av en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Detta introducerades i Ipad Pro 2017 med namnet Promotion, och att Apple skulle överge funktionen i årets modell av Ipad är knappast troligt.

>> Hoppa till testet av Ipad Pro (2017)

Apple iPad Pro 10.5" 64GB

Bästa pris just nu: 6777 kr