Imac Pro och videoredigerig – i 8k

Nog är det en imponerande pjäs, Imac Pro. I mörkgrått tornar den upp sig på vårt skrivbord tillsammans med sina exklusiva, rymdgrå tillbehör som bara säljs till just denna dator. Men framför allt är det här såklart en arbetshäst som ska jobba hårt för de pengar den kostar.

Och visst presterar den även under press. Imac Pro är knäpptyst även under hårdare belastning. Apple påstår själva att det här är företagets snabbaste Mac hittills, och vi vet redan att det är en rejält snabb maskin. Vi har i ett tidigare test konstaterat att Imac Pro är ett stort steg upp prestandamässigt jämfört med Apples tidigare snabbaste dator, Imac 5k 2017.

I Geekbench, Cinebench med flera tester är skillnaden på fyra och tio kärnor stor. Läs mer om detta på de andra sidorna i denna artikel.

Läs också! Macbook Pro 2012 – så står sig en sex år gammal dator i dag

Imac Pro

Fortfarande nästan dubbelt så snabb som Imac

Den här gången testar vi Imac i sin grundkonfiguration med den åttakärniga Intel-processorn, 32 gigabyte ram-minne samt AMD Radeon Pro Vega 56 med åtta gigabyte grafikminne. Två kärnor färre här, men åtta jämfört med fyra kärnor i "vanliga" Imac är fortfarande ett rejält steg upp.

I Geekbench 4.2 får vi 5 099 poäng för enkeltrådade uppgifter samt 31 608 för multitrådat (i det rena processortestet). Inte alls fy skam för en ”grundmodell”. Det kan jämföras med 5 424 poäng/36 907 för Imac Pro med tio kärnor. Imac 2017 fick aningen högre betyg i enkeltrådat, 5 482 poäng, men blott 17 504 poäng i multitrådat.

Cinebench
Cinebench på Imac Pro

I Cinebench, som bättre visar potentialen för mer grafikrelaterade uppgifter (3D-renderingar och liknande), får vi 127,52 fps i OpenGL-testet. Renderingstestet ger 1 679 poäng, inte i nivå med 10-kärniga Imac Pro som får 2 023 poäng, men nästan det dubbla med mot Imac 2017 som får mer måttliga 934 poäng.

Men bortanför de teoretiska testbänkarna finns minst lika viktig information att hämta. Musikproduktion och videoproduktion torde vara två områden där denna dator ska göra extra stor nytta och klara av även de mest krävande av uppgifter. Både Apples egna program Final Cut Pro X och Logic Pro X är självklart anpassade för att köras så effektivt som möjligt en Mac, och den bästa Macen att använda dessa program på är utan tvekan Imac Pro. Just dessa program är nog de som allra bäst visar på potentialen och kraften i en Imac Pro, då Apple skapat både mjukvaran och hårdvaran här.

Läs också! Måsten till superdatorn: Här är 9 intressanta tillbehör till Imac Pro

Imac Pro

Final Cut Pro X och Logic Pro X – som smort på Imac Pro

Final Cut Pro X är i sin senaste 10.14-version redo för att jobba hårt på Imac Pro. Uppdateringen innehåller stöd för bland annat 8k-video och hdr, samt redigering av 360 graders vr-video.

Vi testar att skapa ett projekt med flera klipp i 8k-upplösning komprimerade i Apple Prores 422, hämtade från en Red Weapon-kamera. Redan att navigera i Final Cut visar på den rejäla kraften i datorn. Vi kan röra oss över tidslinjen, skrubba genom klippen och klippa utan vare sig lagg eller andra störningsmoment. Datorn blir varmare, men utan att fläktarna går igång och det är lätt att glömma att det faktiskt är 8k vi jobbar med.

Vi exporterar sedan en tre minuter lång video i h.264 och 4k-upplösning. Och knappast under några ideala förutsättningar, utan medan vi har flera andra program igång och sysslar med andra saker samtidigt. Här gör sig dock fläktarna påminda efter ett par minuters export, men bara genom ett lite högre vinande från bakom skärmen än tidigare. Det hela är över på dryga nio minuter. 8k är summa summarum en rätt smärtfri upplevelse.

För musikproduktion vill Imac Pro gärna paras med nya Logic Pro X, också det uppdaterat för att dra nytta av kraften i nya proffs-Macen så mycket som möjligt. Några av nyheterna i version 10.4 är Smart Tempo, en avancerad funktion för tempoavkänning som gör att vi kan kombinera olika ljudfiler och sedan låta programmet bestämma ett tempo, alternativt kan vi ta över den kontrollen själv. Smart Tempo har helt klart potentialen att eliminera en hel del manuell redigering i inspelningarna.

Här finns också en rad nya plug-ins, som avancerade Chromaverb som är ett algoritmreverb för akustiska ljudfiler, eller den intressanta samlingen Vintage EQ som ger emuleringar av equalizers från 1950-70-talet.

Under ett kortare test med ett rejält stort projekt ser vi att det är klart svårt att alls maxa ut Imac Pro med detta program. CPU-användningen nådde aldrig över 30 procent, vilket alltså ger oss en hel del spelrum.

Läs också! Första intrycken: Så bra är nya Logic – funktionerna att hålla koll på

På tal om musik är även högtalarna i Imac Pro riktigt bra, ytterligare uppgraderade från ”vanliga” Imac och så pass bra att vi blir rent imponerande. Visst, för professionell musikproduktion vill vi ha separata grejer, men för många användare där musik kanske inte är huvudsysslan kommer högtalarna räcka långt. Basen är inte avgrundsdjup, men hela ljudbilden känns väldigt balanserad med bra mellanregister och diskant.

Imac Pro

Ju fler kärnor desto bättre, eller?

Många Imac Pro-spekulanter lär ställa sig fråga vilken modell vi egentligen ska satsa på. 18 kärnor låter imponerande, men för att köpa en sådan modell (till ett sådant pris) krävs att vi har väldigt specifika behov och vet att vi använder program som kan dra nytta av alla dessa kärnor.

Ju fler kärnor desto sämre prestanda på enkeltrådade processer. Den 18-kärniga modellen är nere i bara 2,3 gHz för enkeltrådade uppgifter, och därmed knappast det bästa köpet för många användare. Dessutom är den klart dyrast, från 83 400 kronor. den tio-kärniga modellen verkar för många vara den bästa kompromissen mellan bra prestanda för enkeltrådade uppgifter (3,0 gHz) samtidigt som vi ändå får hela tio kärnor i en och samma dator. Även den åtta-kärniga modell vi testat här räcker långt, men finns pengarna kan det vara värt att snegla åt den tio-kärniga modellen.

Minst lika viktig är grafiken, som alltså är ett Radeon Pro Vega 56-kort med åtta gigabyte-grafikminne. Vega 64 med 16 gigabyte finns som tillval, vilken kan ge så mycket som 22 teraflops till hands. För den som uppgraderar från en Imac med Radeon Pro 580 är detta kort inte mindre 80 procent snabbare. Från den nu lastgamla Mac Pro med dubbla Firepro D700-kort ger det en grafikboost på 300 procent.

Någon lämplig spelmaskin är det dock inte. Apple kör vidare med AMD istället för de populära Nvidia-korten och det ska bli väldigt intressant att se vad som hamnar i nästa Mac Pro.

Imac Pro
Fyra stycken usb-a-portar, fyra thunderbolt 3, en sd-kortläsare, ett hörlursuttag samt en gigabit ethernet på baksidan. Svårt att se och svårt att nå från framsidan.

Imac Pro är utan tvekan en rejält snabb dator som kommer stilla mångas behov av en ”riktig” proffs-Mac. Den är inte enkelt uppgraderingsbar (köp så mycket arbetsminne du har råd med!) men thunderbolt 3-portarna på baksidan gör åtminstone datorn utbyggnadsbar med snabba tillbehör.

En allt-i-ett-dator är kanske inte den ultimata proffsdatorn med sina begränsade möjligheter till uppgradering. Mac Pro kommer vara mer än flexibel än Imac Pro, men den är också säkert ett år bort från lansering. Tills dess är det här den snabbaste Macen vi kan få tag på.

Läs också! Därför är Imac Pro början på en ny era för Macen

Högt, men inte orimligt pris

Priset är högt, men inte helt orimligt för vad vi får. En spelmaskin har Mac aldrig varit, men för den som sysslar med video-, foto- eller ljudproduktion, kanske 3D-animering och numera till och med utveckling av vr-applikationer, och gärna gör det på en Mac, är det här det bästa valet.

Privatpersoner som köper denna dator lär vara färre till antalet, men om arbetsdagens alla exporter eller renderingar tar minuter istället för tiotals minuter eller till och med timmar börjar proffsanvändare kunna räkna hem priset på en sådan här dator. Och ”på köpet” får vi ju en lysande 5k-skärm med stöd för P3-färgspektrat. Räknar vi in den är priset inte lika avskräckande.

Vi gillar Imac Pro. Det låter kanske märkligt att kalla en dator för 60 000 kronor ett ”bra köp”, men för vissa specifika behov är den absolut det.

Bra köpOmdöme

Kraftpaketet Imac Pro är en riktigt vass och faktiskt unik allt-i-ett-dator – men få behöver den. Du bör veta vad du är ute efter innan du lägger 60 000 kronor på en dator, men vill du ha den snabbaste Mac som går att få tag på är det här det bästa valet hittills.

Fakta: Imac Pro
Testad: Mars 2018. 
Funktion: Allt-i-ett-dator från Apple.
Skärm: 5k-skärm, 27 tum med led-bakgrundsbelysning. 5 120 x 2 880 pixlar med stöd för en miljard färger. 500 nits ljusstyrka, stöd för Wide color (P3).
Processor: 3.2 GHz 8-kärnig Intel Xeon W (Turbo Boost up 4.2 GHz). Uppgraderingsbar till 3.0 GHz 10-kärnig (Turbo Boost upp till 4.5 GHz), 2.5 GHz 14-kärnig (Turbo Boost upp till 4.3 GHz), eller 2.3 GHz 18-kärnig (Turbo Boost upp till 4.3 GHz) Intel Xeon W.
Grafik: Radeon Pro Vega 56, 8 GB. Alternativt Vega 64 16 GB.
Minne: 32 GB 2 666 Mhz DDR4 ECC-minne. Uppgraderingsbart till 64 GB eller 128 GB.
Lagring: 1 TB SSD, uppgraderingsbart till 2 TB eller 4 TB.
Kamera: 1080p Facetime HD-kamera.
Kommunikation: 802.11ac wifi. Bluetooth 4.2.
Mått: 51,6 cm x 65 cm x 20,3 cm (läng x bredd x djup inkl stativ).
Vikt: 9,7 kg.
Tillverkare/mer information: Apple.
Pris: Från 54 990 kronor hos Netonnet.

plus

Höga prestanda
Tyst
Skärmen

minus

Portar på baksidan svåra att nå och se
Svår att uppgradera i efterhand

Betyg: 4 av 5

Apple iMac Pro - 3,2GHz OC 32GB 1TB 27" Pris vid test: 55285 kr.

Bästa pris just nu: 52000 kr