Watch OS 3 blev till slut det som kanske egentligen borde varit Watch OS 1. Operativsystemt gjorde Apple Watch rejält mycket snabbare och Apple lyfte fram hälsofunktionerna mycket tydligare. I år tar Apple det lite lugnare med Watch OS 4.

Missa inte: Vi testar Apple Watch Series 3

Apple Watch
Foto: AppleTräning är i fokus för Apple Watch

Hälsofunktionerna får mest uppmärksamhet i Watch OS 4

Hälsofunktionerna i Apple Watch får den största delen av Apples uppmärksamhet, och så har det varit sedan åtminstone Watch OS 3 när Apple själva insåg att det här är klockans kanske största köpargument.

Aktivitetsappen är i Watch OS 4 lite smartare och försöker då och då puffa oss i rätt riktning för att fylla aktivitetsringarna. På kvällskvisten kan vi ibland få en notis om att det bara behövs en kortare promenad för att fylla aktivitetsringen. På samma sätt kan Aktivitetsappen ge månadsutmaningar baserat på hur vi tidigare rört på oss, eller påminna oss om att det bara är tre dagar kvar tills vi fyllt en av ringarna under en hel vecka.

Aktivitetspeppen ska alltså handla om att ge personligt anpassade mål som ska kännas rimliga att nå efter hur vi tidigare rört på oss, allt för att komma på träningstankar igen de gånger motivationen tryter. När vi klarat målet får vi också snyggare animationer som lön för mödan.

Test IOS 11: Den bästa uppdateringen från Apple hittills

Träningsappen har i Watch OS 4 fått en rätt genomgående översyn, med ett nytt gränssnitt där vi rullar i en lista med olika träningsformer. Den mest använda hamnar längst upp och vi kan antingen starta träningen direkt, eller anpassa den efter våra egna mål utifrån tid, kalorier eller distans – eller med ett öppet mål. Appen har också förbättrad aktivitetsmätning för simmare och en ny träningsform kallad ”hiit”, en högintensiv intervallträning som blivit rätt populär på senare tid. Vi har också större möjligheter att lägga till egna träningsformer direkt i klockan som pingis, dans eller yoga.

Vi kan också kombinera olika träningsformer i ett och samma träningspass, helt enkelt genom att trycka på plus-knappen. Det är bra mycket smidigare än att som tidigare behöva avsluta nuvarande träning innan vi påbörjar nästa. Numera använder Apple också nfc-chippet i Apple Watch för att synkronisera med kompatibel gymutrustning som löpband och träningsscyklar. Det ger mer exakta resultat, och är en välkommen uppdatering men det kommer ta tid innan den blir verkligt användbar. Det kräver ju att vårt gym också uppdaterar sina maskiner till nyare modeller.

Watch OS 4

Även pulsappen får en välkommen uppdatering. Den kan numera hålla koll på vår puls även när appen inte är aktiv, och visa vår vilopuls eller maxpuls under en dag. Dessutom går det att se hur snabbt vi återhämtar oss efter en ansträngande aktivitet. Om pulsen är onormalt hög utan att vi verkar ha en träning igång eller röra på oss kan klockan numera skicka en liten notis om detta, det kan vara en anledning att uppsöka vårdcentral. Dessa funktioner är dock förbehållna Apple Watch Series 1 och senare, första generationens klocka, ”Series 0” får inte detta. Oss veterligen är det också första (men knappast sista) gången som den första generationens klocka missar en ny mjukvarufunktion.

Läs mer: Apple Watch ”Series 0” missar viktig nyhet i Watch OS 4 – men det finns en lösning för det utan att behöva köpa ny klocka

Bäst av allt dessa förändringar är dock en liten men naggande god detalj; numera kan vi nå uppspelningskontrollerna direkt från träningsappen genom ett svep åt höger. Därmed är det enkelt att både hålla koll på träningen och att höja volymen ett par snäpp i musik- eller podduppspelningen. I Watch OS 3 och tidigare var det ett evigt bytande mellan träningsappen och uppspelningskontrollerna.

Watch OS 4
Två bra förbättringar i träningsappen – uppspelningskontroller och fler typer av träningsformer.

Det här tillsammans med den förbättrade aktivitetsappen gör klockan mer intelligent och roligare att ha på armen.

Ett försök till en intelligentare klocka

Förutom bättre träningsfunktioner finns det nu en ny Siri-urtavla som ska ge oss relevant information om vår dag och vår omvärld. Informationen består av olika brickor som visar kommande kalenderhändelser, påminnelser, pågående timers och uppspelningskontroller om vi lyssnar på något.

Idén är god, att kunna rulla sig genom vår dag direkt på urtavlan och få rätt funktioner där precis när vi behöver det är i teorin mycket användbart. Men även här lär det ta ett tag innan funktionen fungerar optimalt. Vår klocka har bestämt för att alltid visa Apples aktiekurs längst upp på urtavlan, något vi är helt ointresserade av. Urvalet av bilder som dyker upp där känns också lite märkligt ibland.

Watch OS 4
Foto: Apple

Förutom Siri-urtavlan är en annan (halv-)intelligent funktion autostart av ljudappar. Om vi lyssnar på något kommer klockan automatiskt visa uppspelningskontrollerna direkt på skärmen varje gång vi lyfter på armen. Praktiskt, men bara om vi använder exempelvis Apple Music, Spotify eller Apples app Podcaster. Ljud-appar från tredjepart fungerar sämre då de från Apples håll inte har stöd för ljudkontroller i Watch OS. Lyssnar vi till exempel på en podcast via Overcast kommer funktionen lyfta fram Apple Watch-appen, men utan möjlighet att justera volymen via klockan. Lösningen är att avinstallera Overcast-appen på klockan, eller stänga av funktionen i Inställningar.

Offline-lyssning är klockans numera kanske största gissel

Och när vi ändå är inne på uppspelning. Tidigare var Apple Watch största brist att den var så otroligt långsam. Watch OS 4 är numera hyfsat rappt, speciellt på nyare enheter. Nu är en av klockans största brister att det fortfarande är svårt att hantera offline-material på klockan. Lyssnar vi på lokal musik i Itunes eller använder Apple Music är det inget problem, då kan vi synka listor direkt till klockans minne (och i länder där 4g-modellen säljs kan vi till och med strömma direkt till klockan).

Men använder vi andra tjänster stöter vi på problem. Spotifys utlovade app som ska tillåta offline-synkning dröjer, och att synkronisera poddar lokalt till klockan är en tidskrävande röra. Det finns poddappar som tillåter detta (exempelvis Watchcast eller Watchplayer) men det tar tid att synka och ingen av apparna är lika bra poddspelare som Overcast, Acast eller Apples egna Podcaster.

Apple gör det inte heller enklare för utvecklare, det finns nämligen inget sätt att bygga in en förloppsindikator – så vi har ingen aning om när synkningen är klar. Som ett snabbt sätt att justera volym eller spola tillbaka 15 sekunder fungerar det dock bättre, om vi har med oss mobilen och spelar upp därifrån.

Det är märkligt. Att kunna lämna mobilen hemma under löpturen, men ändå lyssna på en podd via trådlösa lurar och samtidigt hålla koll på distans och hastighet med klockans gps är ett väldigt troligt användningsscenario. Offlinematerial skulle kunna vara ett bra köpargument för klockan men är just nu bara en stor huvudvärk.

Läs också: Inga fler offline-poddar i Apple Watch med nya Overcast

Småjusteringar som gör handhavandet enklare

Flera småsaker gör ändå att Apple Watch är enklare att använda än tidigare. Knappsatsen vid inloggning är något tydligare än tidigare och vi kan slå telefonnummer direkt från telefon-appen, en funktion som saknades tidigare.

watchos4_brod
En ny mer lätthanterlig dock.

Vi har också ett nytt gränssnitt som är både snyggare och märkbart enklare att rulla sig igenom med kronan för att komma till rätt app. Vi kan sortera efter favoriter, eller efter senast använda appar. Och som alltid finns ett par nya urtavlor; lekfulla Toy Story-animationer och en ny kaleidoskop-urtavla.

För utvecklare finns även ett par förbättringar som borde komma oss användare till del så snart appmakare bygger in funktionerna i sina appar.

  • Nu kan urtavlan vridas 180 grader när vi vrider på armen åt ”fel” håll, därmed blir det enklare att visa vad vi ser på klockan för någon som sitter på andra sidan bordet.
  • Tredjepartsappar kan nu också använda sig av ”turn-by-turn”-navigering – så om Google Maps snart återvänder till klockan kan även Googles karttjänst picka oss på armen en eller två gånger när det är dags att svänga vänster eller höger.
  • Siri blir lite smartare, nu kan assistenten nämligen få tillgång till fler tredjepartsappar för träning, meddelanden och annat. Så snart kan vi starta träningar från även andra appar, eller be Siri skicka ett meddelande även i en app från tredje part.

Vågar du uppdatera?

Det finns flera anledningar att uppdatera, och enligt vår erfarenhet är uppdateringen relativt stabil. Vi har upplevt sämre batteritid på vår första generationens klocka, men det är mer eller mindre att förvänta sig av en .0-uppdatering. Hastigheten och responsen är i stort sett oförändrad. De flesta bör kunna våga sig på att uppdatera, även om kommande uppdateringar brukar lösa de första allvarliga buggarna, och som kan vara värd att vänta på för den som inte har bråttom.

Omdöme

Fjärde upplagar av Apple Watch operativsystem handlar om förfiningar och förbättringar av det klockan redan är bra på. På ett hörn finns också ett bra försök till en intelligentare klocka och många småjusteringar som gör klockan till en trevligare upplevelse. Andra saker väntar vi fortfarande på, som bättre möjligheter till offline-lyssning från klockan.

Fakta: Watch OS 4

Funktion: Operativsystem till Apple Watch.
Version: 4.0.
Tillverkare: Apple.
Pris: Gratis.
Mer info: Apple.
 

plus

Bättre tränings- och aktivitetsappar
Många små förbättringar gör systemet trevliga att använda
 

minus

… men inga större förändringar
Offline-material är fortfarande en röra

Betyg: 4 av 5