Det är lätt hänt att allt fokus hamnar på Iphone och IOS, dels när nya Iphone X presenterats, dels för att IOS 11 bjöd på en hel del nya funktioner (för Ipad framför allt). Men även Mac OS har fått sin årliga uppdatering, dock en på ytan väldigt mild sådan. Apple fortsätter med sin tick-tack-strategi för Macens operativsystem (lite som S-telefonerna innan Iphone 7) där vartannat år bjuder på fler nya funktioner och uppdateringar, och varannan uppdatering fokuserar mer på stabilitet, prestanda och förbättringar som inte direkt syns.

Att det blev en mildare uppdatering i år återspeglas också av namnet, Apple lade bara till ”High” före Sierra, och nöjde sig så. High Sierra är för Sierra vad Snow Leopard var för Leopard – en uppdatering som fokuserar på stabilitet, prestanda – och en del på nya teknologier – istället för nya funktioner och nytt utseende för oss användare.

Vi testar IOS 11: Den största, bästa uppdatering för IOS hittills

Mac OS High Sierra

Safari och Bilder får de största uppdateringarna

Det finns ändå ett par större uppdateringar som många användare kommer märka av, där Bilder får det största tillskottet av nya (och nygamla) funktioner.

Det rätt populära bildprogrammet är avskalat och stilrent, precis som förr, men nu får programmet tillbaka ett bredare sidofält. Det gör det lättare att gå tillbaka i vår importhistorisk och att bläddra igenom våra album. Ett sidofält liknande detta fanns tidigare i Iphoto och varför det över huvud taget plockades bort vet vi inte, men nu kan vi i alla fall glädjas åt att det är tillbaka.

Mac OS High Sierra

Med nya Bilder kommer också bättre sätt att sortera våra ofta svällande bildbibliotek; vi kan filtrera bilder efter egna kriterier (exempelvis vatten eller strand), och göra enkla samredigeringar av flera bilder samtidigt (exempelvis rotera dem rätt). Och till stor glädje för alla som brukar skriva in namn på människor vi känner – ansiktena synkroniseras nu över Icloud istället för att processas lokalt på varje maskin, något som ofta tog många, långa timmar. Stor tumme upp!

Redigeringsmöjligheterna har uppgraderats rejält. Fler filter finns nu för den som snabbt vill göra sina foton lite roligare men även den som kan sin fotografi lite mer kan glädjas åt att Kurvor och Selektiv färg – ett sätt att bara redigera vissa färger i bilden – gör sitt intåg i programmet.

Bilder kan numera prata bättre med andra bildredigeringsprogram. Har vi en bild som vi vill redigera ytterligare mer än vad Bilder klarar kan vi nu högerklicka på bilden och öppna den i exempelvis Pixelmator eller Photoshop CC. Alla ändringar sparas automatiskt även till Bilder. Det här kräver dock att även det externa programmet är uppdaterat för att stödja denna funktion.

Mac OS High Sierra
Foto: Apple

Det är som att Bilder försöker vara (och lyckas helt okej faktiskt) ett Lightroom eller Bridge ”light” – vi får nu bättre möjligheter att sortera och filtrera bilder i programmet, vi kan göra hyfsat avancerade redigeringar, och de bilder vi vill ägna mer tid åt kan vi på ett smidigt sätt ta vidare till andra än mer avancerade program.

En del av uppdateringarna handlar också om att få programmet på samma bana som Bilder i IOS. Flera funktioner är hämtade direkt därifrån, som de nya sätten att redigera Live-foton (de kan loopas, studsas eller förvandlas till fejkade långa exponeringar). Minnen har som i IOS också fått nya kategorier som bröllop, husdjur och bebisar.

Totalt sett är det här ändå en riktigt fin uppdatering till Bilder som gör programmet både roligare och aningen smidigare att ha att göra med.

Läs också! Nu kan du dela Icloud-lagringen med familjen – och spara hundralappar


Safari blir snabbare och spårar dig mindre

Safari når version 11 i och med släppet av High Sierra, och får ett par funktioner som många användare kommer glädjas åt. Webbläsaren stoppar nu autospelande videor som standard, applåderat av många, och finns det ändå sidor där vi vill ha videoklipp kastade i ansiktet kan vi ta bort dem från regeln i Safaris inställningar. Safari ser nu också till att begränsa annonsspårningen av oss som användare. Så den där högtalaren som du kollade priset på i går ska inte dyka upp överallt på nätet.

Safari får också flera av oss uppskattade sätt att anpassa surfupplevelsen. Vi kan till exempel aktivera läsläget automatiskt på vissa sidor, justera notiser och zoomnivå, perfekt för de sidor vi ofta besöker.

Apple är mäkta stolta över Safari och dess prestanda. Företaget skriver att Safari ”lämnar alla andra webbläsare bakom sig i ett moln av damm.” Skrytsamt värre, men visst ska Safari ha beröm. Apples webbläsare har alltid varit snålast på ström, och nu har Safari blivit ännu lite rappare och effektivare. Apple själva hävdar att vi kan kolla på Netflix via Safari i flera timmar längre än med andra webbläsare. Vi märkte ingen dramatisk skillnad, men faktum kvarstår oavsett – om batteritid är en viktig faktor är valet enkelt: Safari är bäst.

Men valet av webbläsare handlar för många lika mycket om prestanda som om personlig smak och hur det synkar med andra enheter. Vi ger två tummar upp för Safari 11, men för alla är det ändå inte tillräckligt för att byta från Firefox, Chrome eller något annat (även om autoplay-stoppet säkert övertygar några).

Läs mer: ”Less på att inte få ett erkännande” – Apple avslöjar detaljer om Homepod Ipad Pro och Safari i podcast

Men! Safari 11 kan installeras även på Mac OS Sierra och El Capitan, så vi behöver inte rusa till App Store och ladda ned ett helt nytt operativsystem bara för att få detta. Värt att tänka på för den som gärna väntar ut de första buggarna i ett helt nytt system.

Utöver Bilder och Safari – som får rätt omfattande förbättringar – är det inte många program som får nya funktioner riktade till oss användare. Mail har visserligen fått bättre sökfunktioner och överlag blivit effektivare, vilket är väl värt att nämna.

Siri på engelska har fått en naturligare röst, dock inte på svenska. Märkligt eftersom Siri blivit mycket bättre på svenska i IOS 11, men Siri på Macen ligger alltid något steg efter Siri i IOS. Spotlight får en liten förbättring med flygavgångar och -ankomster. Vi söker bara på flightnumret och får relevant information snabbt presenterad på skärmen. Den här funktionen fungerar också i Sverige.

Mac OS High Sierra

Anteckningar får samma funktioner som redan finns i IOS, som möjligheten att skapa tabeller och att nåla fast de viktigaste anteckningarna högst upp.