En datorersättare?

Det är både små detaljer och stora genomgripande förändringar som gör IOS 11 till en så bra uppdatering för Iphone, men framför allt för Ipad.

Visst, IOS 11 gör inte Ipad till en datorersättare för alla (det går aldrig att ha fler än tre fönster öppna samtidigt, till exempel), men det är utan tvekan en datorersättare för många fler än för bara några månader sedan.

Inte minst är det välkommet att slippa det trassel som kommer med traditionella datorer, som sämre batteritid, fler skadeprogram och mer underhåll. Med bättre multitasking, dra och släpp, ett filsystem och gärna lite molnlagring på det för att enkelt kunna både utöka lagringen och säkerhetskopiera systemet, är det lätt att se att många fler nu väljer att ersätta sina bärbara datorer med en Ipad.

För de som överväger att köpa en ny Macbook men avskräcks av de höga priserna, kan en Ipad med tangentbord nu vara ett rimligt alternativ. Även den billigare Ipad 9,7 tum för 4 000 kronor får ju fördelarna från IOS 11.

IOS 11
En dator. Inte för alla, men nu för många fler.

IOS 11 förändrar knappast hur vi använder Iphone på några dramatiska sätt, men annat är det för Ipad. Förändringarna är så stora att IOS 11 på vissa håll till och med blir svårare att använda. Det är mer komplext, med fler lager och fler dolda funktioner.

Ett exempel: numera finns åtminstone tre olika sätt att trycka på en ikon: ett kort tryck öppnar appen, ett längre tryck visar appens senast använda filer eller dokument, och ett ännu längre tryck aktiverar läget där vi flyttar appar (det här gäller dock inte alla appar, för att göra saker och ting än mer komplext).

Vi måste förlita oss mer på abstrakta gester och 3D Touch för att dra nytta av

Bra köp

alla nya funktioner. Resultatet är att tröskeln för nya användare i dag är högre än vad den var när Iphone OS (som det hette då) lanserades. Men det har Apple nog med i beräkningen, den genomsnittlige användaren är ju också mer teknikvan än för tio år sedan. Och bryr vi oss inte alls om multitasking eller filsystem går det fortfarande att använda en Ipad på samma sätt som tidigare.

Omdöme

IOS 11 är mer komplext – på gott och ont. Men ett anpassningsbart Kontrollcenter, Filer-appen och ett bättre Ipad-gränssnitt gör oss oerhört förtjusta i årets stora uppdatering. 


Fakta: IOS 11

Funktion: Operativsystem till Iphone och Ipad
Systemkrav: Iphone 5s eller senare. Ipad Air, alternativt Ipad mini 2 och senare.
Testad version: 11.0
Tillverkare: Apple
Pris: Gratis uppdatering
Mer info: Apple
 

plus

Alla Ipad-funktioner!
Kontrollcenter
Filer-appen
Mer komplext – på gott och ont
 

minus

Fortfarande ingen bild-i-bild i Iphone
En mildare uppdatering för Iphone

Betyg: 9 av 10