Många förbättringar – också för Iphone

Det står snart klart att det är Ipad som fått de största nyheterna i år, men visst finns det saker här som även Iphone gynnas av.

Ar Kit är en viktig aspekt av IOS 11. Det blåser nytt välbehövligt liv i app-världen och gör att appar känns mer spännande igen. Även App Store har fått en stor uppdatering.

Läs mer: Här är första apparna som utnyttjar Apples AR Kit

IOS 11
Även svenska App Store är trevligt att skrolla igenom. En del svenska översättningar är dock lite knaggliga.

Vidare har Siri fått en mer naturlig röst på svenska och kameran har med lite ny kod blivit bättre, särskilt i ljussvaga miljöer. Det finns ett nytt Stör ej-läge som vi kan aktivera i bilen (och som på riktigt kan rädda liv) och vi kan avläsa ar-koder direkt i kameran.

IOS 11
Tangentbordet kan nu också höger- eller vänsterjusteras, extra välkommet på Plus-telefoner.

Den som har ont om utrymme i sin Iphone kan dessutom glädjas åt att IOS hanterar lagring smartare. IOS kan radera appar som vi inte använt på länge, men med den fiffiga detaljen att datan i apparna behålls så att vi enkelt kan installera appen igen när den behövs – med datan intakt. Våra foton tar nu mindre plats med ny, effektivare filtyp och det går att migrera hela Imessage till Icloud för att spara utrymme på enheten – snart i alla fall. Imessage i molnet kommer dröja ytterligare ett tag, funktionen lanseras först i någon av de kommande IOS 11-uppdateringarna.

Vad vi fortfarande saknar i IOS 11

IOS 11 låter så här långt som en riktig framgångssaga, och på många sätt är det verkligen det. Men är det inget vi saknar? Jo då.

Det finns fortfarande inget riktigt mörkt läge i IOS (med den fina oled-skärmen i Iphone X hade det varit extra välkommet). Vi saknar också bild-i-bild på Iphone. Att vi skulle vilja kolla på en video eller ha ett Facetime-samtal igång medan vi kollar upp något på nätet känns i vårt tycke inte som ett orimligt scenario. Men nej, det får vi inte denna gång heller.