Ipad får sin största uppdatering någonsin – kan den ersätta din dator?

Ipad har alltid haft lysande hårdvara, men med mjukvara som halkat efter. Flitiga Ipad-användare har med rätta klagat på att plattformen inte utvecklas, trots att Apple gång på gång pratar om Ipad som en datorersättare.

IOS 11
Här ligger Files som ett flytande fönster, eller Slide Over som Apple kallar det, vilket gör det lätt att hämta filer och släppa i ett ordbehandlingsprogram till exempel. Dockan göms undan automatiskt.

Lite intressant är det också att det som behövdes för att vi skulle ta Ipad på allvar igen var att låna funktioner från Mac-världen. Ipad i IOS 11 hämtar saker som funnits på Mac i uppemot 30 år, men gör det ändå på ett eget sätt. Ipad får nu dra-och-släpp, en ny Dock, ett mycket bättre sätt att hantera split view och multitasking och – hör och häpna – en typ av filsystem med appen Filer (även för Iphone). I multitasking-vyn kan vi dessutom para appar så att de alltid öppnas bredvid varandra – perfekt om vi till exempel ofta jobbar med Safari och Pages bredvid varandra.

I Docken kan vi som vanligt lägga till valfria appar, men det finns även en ”proaktiv” del till höger som försöker gissa vilka appar vi vill använda härnäst. Med dra-och-släpp kan vi dra länkar och filer och släppa dem på den app vi vill öppna i, precis som på en Mac.

Våra filer kan enkelt hämtas från Filer-appe, och som fungerar som ett Finder för Ipad (men det känns faktiskt lite mer överskådligt än Mac-förlagan). Genom Filer går det även att koppla tredjepartstjänster som Dropbox och Google Drive, utöver Icloud Drive, och på så sätt få snabb tillgång till alla våra filer, utan att behöva hoppa in och ut ur appar.

IOS 11

Bättre multitasking med ett nytt utseende (se bild ovan) gör att vi genast får nytta av dra-och-släpp. Med ett drag från dockan öppnar vi snabbt en app ovanpå en annan, som då hamnar som ett flytande fönster ovanpå tidigare app. Appen kan sedan dras till att ligga bredvid den tidigare appen istället. Dessutom kan vi ha ett till flytande fönster ovanpå allt detta – alltså tre fönster samtidigt, på en Ipad! Det är nästan så vi inte tror våra ögon...

På Ipad öppnar det här för nya sätt att jobba. Att i till exempel Affinity Photo kunna dra in appen Filer från sidan, dra bilder till vårt program och släppa de där, precis som på en Mac, är välkommet.

Med Apple Pencil kan vi nu också börja anteckna bara genom att trycka på skärmen med pennan. Och bara en sån sak som att animationerna när vi byter mellan appar genom dockan eller command + tab nu går mycket snabbare skvallrar om att vi mer och mer bör se Ipad som ett arbetsverktyg. IOS 11 är inte bara bra för Ipad, det är ett måste för Ipad.