Smartare nödsamtalsfunktion

Med IOS 11 kommer en rad nya funktioner som kommer att ge nytt liv åt din Iphone. Men en funktion som inte fått särskilt mycket exponering, men som kan vara avgörande vid händelser om liv och död, är det nya sättet att komma åt nödsamtal.

112

Genom att trycka snabbt fem gånger på Iphones ”powerknapp” öppnas en meny där man antingen kan svepa åt höger för att komma åt uppgifter som ålder, vikt, allergier och nummer till anhöriga, samt även ringa 112. Alla medicinska uppgifter behöver du såklart fylla i själv vilket kan vara en god idé.

Funktionen kommer att finnas tillgänglig på alla Iphone-modeller som stödjer IOS 11 och gör ditt liv som använder lite säkrare helt enkelt.

Meddelanden i Icloud

Med IOS 11 kommer du kunna avlasta din Iphones lagring ytterligare genom att lagra arkiverade Imessage-meddelanden i molnet, precis som bilder och annat. I den femte betaversionen av systemet togs funktionen bort utan någon förklaring, men Apple säger att den kommer aktiveras i en senaste uppdatering.


Ledtrådar i Homepod-mjukvaran till nya kamerafunktioner i IOS

Smartare kamera

En av de många läckor som har dykt upp i den tidiga version av Homepods basmjukvara som Apple lade ut i slutet av juli handlar om en funktion kallad Smart Camera. Det är inte känt om det handlar om funktioner som bara gäller enskilda IOS-prylar som Iphone 8, eller om det även kan vara aktuellt som en uppdatering för äldre modeller. I vilket fall som helst ser det ut som att IOS kommer få automatiska scenval för olika fotografiska situationer som fyrverkerier, bebisar och sport.


Pausa videoinspelning

På tal om kameran: En annan läcka, den här gången en dold inställning som har hittats i en beta av IOS 11, visar att kameraappen även kan få en ny funktion för att pausa och återuppta inspelningen av video (istället för att som idag skapa två filer som måste slås ihop med Imovie eller en annan app).


Dataanvändning i IOS 11

Bättre koll på dataförbrukning

Apple har lagt till en möjlighet för mobiloperatörer att förse IOS med information om hur mycket data, minuter och sms du har använt och hur stor din månatliga pott är. Det kommer förmodligen inte fungera med alla operatörer från start, men redan under betan har det fungerat hos en del operatörer.


Ikeas Augmented Reality-app

Augmented Reality kommer stort

Apples satsning på augmented reality i IOS 11 med utvecklarramverket AR Kit är något vi har sett mycket av sedan WWDC. Inte minst i form av olika demovideor som visar vad olika utvecklare jobbar på med AR Kit. Vi har bland annat sett virtuell teckning på papper utan bläck, måttagning, återskapande av A-ha:s video för Take On Me, och inte minst Ikeas satsning.

Miss inte: 6 bästa funktionerna i Android - som borde varit med i IOS 11