Bland det roligaste med en ny IOS-release är att det kan ge även äldre hårdvara nytt liv, med nya funktioner och nytt utseende till prylar vi redan äger. IOS 11 verkar dessutom vara relativt snällt även mot äldre enheter. Iphone 5S, den äldsta Iphone som kör IOS 11 har inte storknat totalt under trycket från ett nytt operativsystem.

Vi har använt IOS 11 sedan första betaversionen släpptes under sommaren, men nu är den officiella versionen här vilket ger oss anledning att återkomma till IOS 11.

Missa inte: Vi testar Iphone 8 – processorn lyfter Apples nya mobil

IOS 11
Foto: AppleMultitasking på en Ipad.

Många av våra första intryck hänger kvar efter en hel sommar med IOS 11, och mycket av det vi skrev i vårt första beta-test gäller fortfarande. Den korta versionen av det här testet är dock mycket enkel: IOS 11 är en bra uppdatering till Iphone och en helt fantastisk uppdatering till Ipad. Några riktigt allvarliga buggar har vi ännu inte stött på eller hört talas om även om de säkerligen lurar runt hörnet. Har du inte redan uppdaterat är det dags nu.

Kontrollcenter ger nu ännu mer kontroll

Kontrollcenter presenterades första gången i IOS 7, fick sig en rejäl uppdatering i IOS 10 förra året, och nu ännu en gång i IOS 11. Den här gången har Apple tänkt om helt, och försökt göra Kontrollcenter mer personligt och snabbare att använda.

IOS 11

Det första vi ser när vi sveper upp från nederkanten av skärmen är ett gäng mörka plattor av olika storlek. De flesta kontroller känner vi igen sedan tidigare, såsom Stör ej, genväg till timern och uppspelningskontroller. Nytt är möjligheten att trycka hårt på en platta för att få upp fler kontroller. Trycker vi på plattan med wi-fi kommer vi också åt en kontroll för att stänga av mobildata – perfekt på flyget om vi vill stänga av mobiluppkopplingen utan att också wi-fi och bluetooth försvinner samtidigt.

Men det tar en stund att vänja sig. Symbolerna är inte alltid helt lätta att tyda och det känns ibland som att det tar någon halvsekund längre att hitta rätt bland alla plattor och knappar. Dessutom beter sig kontrollerna för bluetooth och wi-fi inte riktigt som vi förväntar oss. När vi trycker på symbolerna för wifi och bluetooth kopplar det loss oss från nuvarande uppkopplingar och söker inte efter nya, men det stänger inte helt av bluetooth respektive wifi, och vi är fortfarande anslutna till Apple-tillbehör som Apple Watch och Pencil. För att helt stänga av dem måste vi gå in i inställningar och stänga av där istället.

Läs mer: Bluetooth och wifi går inte att stänga av via Kontrollcenter i IOS 11

Vi har lite svårt för utseendet på Kontrollcenter till en början, men efter ett tag blir det bättre. Framför allt är det skönt att slippa allt svepande mellan olika sidor för att nå alla kontroller.

Det bästa med nya Kontrollcenter är möjligheten att anpassa det efter eget tycke och smak. Äntligen kan vi själva lägga till och ta bort kontroller. Grundupplägget är detsamma för alla användare, men under raden med ficklampa, timer, miniräknare och kamera kan vi lägga till egna kontroller för bland annat aktivering av strömsparläge (äntligen!), hjälpmedel, förstoringsglas, alarm och skärminspelning, en ny funktion i IOS 11. Det är ett personligare, bättre Kontrollcenter med delvis helt nya funktioner, helt enkelt. Vi saknar dock ett sätt att byta nätverk direkt från Kontrollcenter, nu måste vi in i inställningar istället.

IOS 11
Fjärrkontroll till Apple TV kan nu nås direkt från Kontrollcenter. Till höger ser vi skärminspelning.

För att redigera Kontrollcenter behöver vi också förflytta oss till inställningar. Det är lite krångligare än vad det skulle behöva vara, och det går inte att på förhand se hur våra justeringar ser ut. Det hade varit bättre om vi kunde flytta runt våra kontroller lite grann som vi flyttar appar på hemskärmen. Men vi har många IOS 11-uppdateringar framför oss, så mycket kan hinna hända.

Ett annat problem uppstår om vi är allt för flitiga med att lägga till alla möjliga genvägar och kontroller vi tror oss behöva i Kontrollcenter. Ju fler vi lägger till, desto högre upp hamnar de kontroller många av oss använder oftast, såsom musik, wi-fi och roteringslås. Allt skjuts uppåt och det blir svårare att nå kontrollerna längst upp på en Iphone Plus-telefon.

IOS 11
Så här ser Kontrollcenter ut på Ipad. Istället för 3D Touch används ett långt tryck.

Det känns som att Apple kommer behöva tänka om här. Kanske vore det bra om Kontrollcenter öppnade i två steg: ett svep upp för ljusstyrka, musik, volym och så vidare, ett till svep upp för våra egna anpassningar. Å andra sidan blir det två svep då, och det var just det Apple ville komma ifrån. Nåja, nya Kontrollcenter är ändå en välkommen förbättring till en del av IOS som vi använder allra mest.

Betyg: 5 av 5