Externa grafikkort (egpu) anslutna via thunderbolt 3 har för första gången gjort det möjligt för användare av små nätta bärbara datorer – som Apples – att spela krävande spel och använda grafiktunga program när de sitter vid skrivbordet.

Hittills har enbart chassit för egpu gått på flera tusenlappar, men på Computex visade flera tillverkare upp nya chassin och Gigabyte har satt press på konkurrenterna med en mer prisvärd lösning än vi tidigare sett.

Aorus GTX 1070 Gaming Box rymmer som namnet antyder ett GTX 1070-kort, och säljs för motsvarande cirka 6 750 kronor inklusive svensk moms. Enbart grafikkortet kostar drygt 4 000 kronor vilket gör chassit betydligt billigare än andra märken. Det är okänt om Gigabyte kommer sälja enbart chassit eller om det bara blir som paket.

Macanvändare som vill utnyttja egpu i Mac OS behöver än så länge stänga av System Integrity Protection och använda ett hack, men det fungerar utmärkt i Boot Camp och det är möjligt att Apple lägger till inbyggt stöd i framtiden.