Apples chefsarborist David Muffly
Foto: Apple

David Muffly har en av de mer udda titlarna bland Apples anställda. Han är chefsarborist och ansvarig för företagets alla träd. När nya Apple Park står helt färdigt kommer 80 procent av campuset vara täckt av grönområden, med omkring 9 000 träd som alla har valts ut av Muffly.

I en intervju med Steven Levy på Backchannel pratar Muffly om hur han fick jobbet, Steve Jobs vision för sitt nya högkvarter och hans trädsinne, och hur arbetet har gått.

Steve Jobs älskade parkerna kring Stanford-universitetet, och då särskilt ekarna på kullarna där universitet har en stor antennanläggning. Han bad anställda leta upp personen som stod för trädvården där, och på så vis fick Muffly ett samtal där han bjöds in att träffa Apple-vdn.

Det stod snabbt klart att båda delade en kärlek till den ursprungliga växtligheten i Silicon Valley, med aprikosträd, ekar och andra inhemska arter. Jobs ville göra det nya högkvarteret till en hyllning till det landskapet, och fick mer eller mindre som han ville. Muffly övertalade Jobs att använda de inhemska arterna som stomme men även plantera en del andra arter som kan göra parken mer motståndskraftig vid klimatförändringar.

Apple har inte behövt skeppa in jord för att plantera alla träd, då jorden som grävdes upp för att bereda plats åt ”rymdskeppet” och andra byggnader var av väldigt hög kvalitet och räckte. Totalt kommer företaget ha 37 sorters fruktträd, bland annat aprikoser, persimon, plommon och 17 sorters äpplen. Men inga McIntosh.

– Tyvärr växer Macar dåligt här, säger Muffly och skrattar.