Säkerhetskopiering är tråkigt men otroligt viktigt för alla som använder datorer och sparar filer av olika slag – bilder, textfiler, hemvideor, arkiverade mejl, skannade kontrakt och andra viktiga dokument, lösenordsarkiv och så vidare. Föreställ dig att du en dag vaknar och alla dina filer är borta: Hur skulle du reagera?

Sedan många år har Apple en otroligt enkel backuplösning inbyggd i Mac OS. Time Machine har hjälpt många att komma igång med kontinuerlig säkerhetskopiering och det ska Apple ha mycket beröm för. Men Time Machine är inte en ofelbar backup. Framför allt kan du bara göra backup med Time Machine till en hårddisk ansluten direkt till datorn eller över det lokala nätverket. Om du drabbas av eldsvåda, översvämning eller inbrott kan både datorn och backupen gå förlorade på samma gång. Därför är det bra att även ha någon form av backup som lagras på annan plats.

I den här guiden går vi igenom de olika backupmetoder du kan använda för att säkerhetskopiera din Mac, med deras för och nackdelar. Vi tipsar också om några vettiga kombinationer som ger både smidig återställning om du till exempel råkar radera en fil eller om hårddisken går sönder.

Lokala backuplösningar

Förutom inbyggda Time Machine finns en rad tredjepartsprogram som kan skapa lokala säkerhetskopior till en extern hårddisk eller nätverksdisk. Vi kan dela in dem i två kategorier: inkrementella backuper och kloner.

Time Machine

Inkrementella backuper – Time Machine och liknande

En inkrementell backup sparar inte bara alla dina nuvarande filer, utan fortsätter även lagra gamla borttagna filer och äldre versioner av existerande filer. Time Machine är ett exempel, men det finns många andra. De huvudsakliga fördelarna med den här sortens backup är att du kan återställa gamla versioner av filer om du till exempel har råkat göra ändringar du nu ångrar samt att du kan rädda oavsiktligt raderade filer. Olika program använder olika tekniker för att optimera användningen av utrymme på backupdisken.

Utöver Time Machine kan du kika på program som Acronis True Image, Arq Backup och Get Backup Pro. Alla tre kan även göra andra slags backuper.

Vårt allmänna tips för en inkrementell backup är att välja en hårddisk som är minst dubbelt så stor som Macens interna lagring. Har du exempelvis en ssd på 512 gigabyte i Macen bör du välja en hårddisk på 1 terabyte eller mer. Det gör att det finns gott om utrymme att spara filhistorik så att du kan återställa filer flera månader eller år efter att du först sparade dem.

Nästa val är mellan en vanlig extern hårddisk och en nätverksdisk. Usb-hårddisk är klart enklast. Apple brukade sälja en router med inbyggd hårddisk, Time Capsule, som var enkel att använda för att backa upp flera Macar över nätverket, men den slutade säljas för flera år sedan. Du kan åstadkomma något liknande genom att skaffa en nas-enhet eller ansluta en hårddisk till din router om den har en usb-kontakt.

Vill du använda Time Machine måste routern eller nas:en ha stöd för det. För andra backupprogram räcker det oftast med att hårddisken görs tillgänglig över lokala nätverket via fildelning (smb) eller sftp.

Klonbackup – snabbt på benen igen

Den andra sortens lokal backup, klonbackup, är något helt annat. Med en klon skapar du en exakt kopia av Macens interna lagring på en annan lagringsenhet (hårddisk eller ssd). Om något skulle gå fel på den interna kan du starta datorn från den externa och, om den interna inte är fysiskt trasig, återställa genom att formatera om den interna och klona tillbaka åt andra hållet.

Ssd
En klonbackup på en ssd går extremt snabbt att återställa från.

Klonbackuper är väldigt praktiska om du till exempel experimenterar med att installera betaversioner av Mac OS, eller om din tid är dyrbar och du inte har råd att vänta timmar på en långsammare återställning från till exempel Time Machine. Att återställa från en klonbackup på en ssd kan gå på en kvart.

Tyvärr har Apple satt käppar i hjulet för just klonbackup i Mac OS 11 Big Sur. Det går inte längre att enkelt kopiera hela disken igen och igen. En del program har uppdaterats för att fungera med Big Sur, men gör på ett annorlunda sätt. Efter en ursprunglig komplett backup kopieras enbart datavolymen, det vill säga dina egna filer och inställningar. Systemvolymen går inte att kopiera igen utan att radera den existerande klonen och börja om.

Det innebär att en klon du har gjort med till exempel Mac OS 11.2 kommer fortsätta ha den systemversionen även om du uppdaterar datorn till 11.3 eller 11.4. För att få klonen uppdaterad måste du starta datorn från klondisken och uppdatera systemet igen via Systeminställningar -> Programuppdatering.

Program du kan använda för klonbackup är: Carbon Copy Cloner, Acronis True Image, Get Backup Pro. Den gamla favoriten Superduper har ännu inte uppdaterats med stöd för Big Sur och utvecklaren ser ut att mer eller mindre ha givit upp – hans rekommendation är att använda en äldre version av programmet och manuellt klona enbart datavolymen. Vill du ha en backup du kan starta datorn från måste du först installera Big Sur på den, och kan sedan klona datavolymen så ofta du vill.

Fjärrbackup

Säkerhetskopior som lagras på andra fysiska platser brukar kallas offsite-backup eller fjärrbackup. Det handlar nästan alltid om inkrementella backuper, men det är även möjligt att klona en disk och bära med sig kopian till en annan plats. En tidig lösning för hemanvändare var till exempel att lägga en extern hårddisk i ett bankfack.

Vitsen med en fjärrbackup är att skydda dig mot katastrofal förlust. Återställning är alltid betydligt långsammare än från en lokal backup. Där det kan gå på en kvart att återställa en klonbackup på en snabb ssd eller några timmar från en Time Machine-backup, kan en fjärrbackup som görs över internet ta flera dagar. Har du en hårddisk hos en släkting eller kompis på samma ort kan du kvista över och hämta den rätt snabbt, men knappast klockan elva på kvällen.

Fjärrbackup kan delas in i tre kategorier utifrån hur det går till.

Arq Backup

Molnbackup

Med en molnbackup skickas dina filer krypterade till ”molnet”, det vill säga servrar ute på internet. Det finns färdiga tjänster att prenumerera på, som Backblaze och Idrive, som står för både lagringsutrymmet och själva säkerhetskopierandet med ett program du installerar, men också gör-det-själv-lösningar. Du kan till exempel skaffa programmet Arq Backup och ansluta till en molnlagringstjänst du redan har, som Microsoft Onedrive eller Google Drive. Acronis True Image kan göra båda sorterna beroende på vilken prenumeration du väljer.

Eftersom den första backupen kan ta flera dagar eller rent av veckor rekommenderar vi att du ser till att ha en lokal backup först.

Hårddisk hos någon annan

Vill du inte ha med molnbackup att göra kan du göra en vanlig backup (inkrementell eller klon) på en extern hårddisk som du helt enkelt bär med dig och förvarar någon annanstans. Det kan till exempel vara i ett låst skåp på jobbet eller hemma hos en betrodd släkting eller vän.

Nackdelen med detta är att det är omständligt att uppdatera backupen, det är lätt hänt att den halkar efter och inte blir uppdaterad på flera månader. För en del användare som inte jobbar så mycket med filer på egna datorn, utan mest gör saker på internet är det kanske inte så farligt, men om du till exempel fotar och filmar mycket och arkiverar på datorn kan det ändå leda till många förlorade minnen.

NAS-enhet

Avancerat: Privatmoln

Den sista varianten är bara för de som är duktiga på nätverk och har en bekant eller släkting som också är med på noterna. Genom att placera varsin hårddisk hos varandra som delas via till exempel sftp från en kraftfull router eller en alltid vaken dator (det vill säga en server) kan ni använda backupprogram som Arq Backup och Acronis True Image för att göra ”molnbackup” utan att prenumerera på någon molntjänst.

En fördel med detta är även att återställningar kan gå betydligt snabbare eftersom den av er som behöver återställa helt enkelt kan ta med en lika stor hårddisk hem till den andra och kopiera backupen (så att den inte är den enda kopian av filerna).

3-2-1-regeln

Backupexperter brukar tala om en 3-2-1-regel som ser till att du inte förlorar någon viktig data. Det fungerar så här:

3 – ha alltid minst tre kopior av viktiga filer, en huvudkopia som du jobbar med och två säkerhetskopior.
2 – placera alltid kopior av viktiga filer på minst två olika medier (fysiska lagringsenheter).
1 – minst en kopia ska förvaras på en annan geografisk plats.

Molnbackuptjänster lagrar ofta dina filer med redundans, det vill säga ingenting går förlorat om ett visst datacenter brinner ner. Det är bra och minskar risken för att något ska gå förlorat den vägen. Men eftersom det ligger bortom din kontroll tycker vi inte att du ska räkna det som två kopior. Vårt förslag är att du har minst en lokal backup och en fjärrbackup.

Förslag på backupstrategier för Mac- och IOS-användare

Utifrån ovanstående har vi tagit fram ett par exempel på strategier som följer 3-2-1-regeln och ser till att du är väl skyddad mot alla slags dataförluster.

Time Machine + hårddisk hos släkting

Mac OS inbyggda funktion för säkerhetskopior är bland de enklaste att använda och väldigt praktisk att återställa enskilda förlorade filer från. Kombinerat med en hårddisk hos en familjemedlem eller kompis ger det ett gott skydd med fokus på att rädda dig från både din egen klåfingrighet och katastrofen.

Klondisk + molnbackup

Om det är viktigt för dig att kunna fortsätta jobba så snabbt som möjligt efter en krasch är en klonbackup på en extern hårddisk (eller ännu bättre, en ssd) ett bra val. Du kan schemalägga dagliga backuper som gör att du knappt förlorar någon tid alls om Macens inbyggda lagring skulle haverera. Även om hela datorn går sönder kan du starta en annan Mac från backupen och köra vidare med ditt system och dina filer. En molnbackup blir ett bra komplement som gör det möjligt att återskapa raderade eller ändrade filer, och återställa om katastrofen varit framme.

Kan jag använda Dropbox eller Icloud Drive som backup?

Många undrar om de verkligen behöver en separat backup om de lagrar sina viktiga filer i molnet. Svaret är ja, det behövs. Visst har molntjänsterna bättre redundans än de allra flesta hemanvändare, trasiga hårddiskar och liknande är inga bekymmer. Men det finns ingen absolut garanti att du för alltid kommer kunna logga in på ditt konto och komma åt filerna eller att företaget inte gör fel och råkar radera data.

Dessutom är det enkelt att själv råka radera något på Dropbox och Icloud Drive, eftersom en fil du tar bort på en av dina enheter automatiskt försvinner även från övriga.

Apple MacBook Pro (2020) - M1 OC 8C GPU 8GB 256GB 13"

Bästa pris just nu: 15209 kr