Fibaro Motion Sensor är, till skillnad från vad namnet antyder, inte bara en rörelsesensor, utan en så kallad multisensor. Det är dels en sensor som ”ser” framför sig och som märker om människor eller annat rör på sig. Dels innehåller den också en accelerometer som kan rapportera om sensorn blir flyttad på, av till exempel en inbrottstjuv.

Fibaro
Sensorn är inte helt diskret, men åtminstone liten och går lätt att montera med medföljande skruv och plugg eller dubbelhäftande tejp.

I Motion Sensor finns även en ljusmätare och en termometer. I Hem-appen, eller direkt från kontrollcenter, kan vi snabbt kolla hur varmt eller ljust det är i ett visst rum. Alternativt fråga Siri samma sak.

Läs också! D-Link Omna HD: Vi testar världens första Homekit-kamera

Sensorns uppgift är egentligen bara att hålla koll på sin omvärld och rapportera det vidare till användaren. Vi kan gå in i Home-appen och kolla om någon eller något rört sig i ett visst rum, eller vad temperaturen är där. Sensorn ska undvika att registrera husdjur, men det hade vi tyvärr inte möjlighet att testa.

Automatisering gör sensorn intressant

Men riktigt intressant börjar det bli när vi använder den information sensorn ger oss för att trigga andra Homekit-prylar eller scenarier. Om någon rör sig i hallen kan vi få en notis om det i mobilen, men också starta alla lampor i huset.

Vi skulle också kunna låta ett gäng lampor aktiveras varje gång det blir mörkt med hjälp av ljussensorn, eller kanske aktivera ett extraelement varje gång det blir lite för kallt på en viss plats. Eller varför inte placera sensorn bredvid sängen och låta den aktivera ett visst morgonscenario när vi kliver upp på morgonen.

Homekit
Viss automatisering är möjligt i Homekit.

Säkerhetsaspekten kan också vara intressant för vissa användare. Kanske vill vi använda Motion Sensor som ett enkelt inbrottslarm, och aktivera alla lampor när den upptäcker rörelse. Eller så vill vi bara ha en notis i mobilen om någon nallar i mat i kylskåpet på natten. Sensorn innehåller dock inget eget larm utan skickar bara en notis till användaren (om vi aktiverat notiser), och eventuellt triggar andra händelser.

Fibaro Motion Sensor använder bluetooth för att kommunicera med vår mobil, men det krävs en Homekit-hub i hemmet för att automatiseringar ska fungera. För att verkligen dra nytta av sensorn krävs alltså att vi redan har en Apple TV eller Ipad som agerar hemma-hubb.

Motion Sensor
Siri kan ge svar på en del av våra frågor.

Motion Sensor är relativt känslig för rörelser, något som också går att finjustera i Fibaros egna app. När vi låter Motion Sensor aktivera en lampa varje gång den noterar rörelse gör den det utan att protestera.

Fibaro HomeKit Motion Sensor FGBHMS-001 Pris vid test: 599 kr.

Bästa pris just nu: 489 kr