Förhoppningsvis ser du till att säkerhetskopiera din Mac regelbundet, men kanske finns det bättre lösningar än den du använder för tillfället? I den här artikeln tipsar vi om några av de bästa verktygen som gör att du slipper oroa dig för att bli av med dina filer.

Vissa av programmen vi tipsar om kan kosta en slant, men det kan vara bra att känna till att det går att testa dem utan kostnad. Vill du fortsätta att använda mjukvaran behöver du antingen köpa en licens eller betala för en prenumeration.

Time Machine

Apple har erbjudit kostnadsfri mjukvara för säkerhetskopiering ända sedan OS X Leopard släpptes för tio år sedan, detta i form av Time Machine som återfinns i mappen Program på din hårddisk.

Med hjälp av Time Machine kan du ta inkrementella säkerhetskopior som gör att du kan återställa data som oavsiktligt har raderats. Programmet är också till hjälp när du behöver återinstallera operativsystemet av någon anledning.

Time Machine

Det största problemet med Time Machine är att din säkerhetskopia befinner sig på samma fysiska plats som originalet. Om du råkar ut för en brand, översvämning eller annan olycka blir du alltså av med dina filer i vilket fall som helst.

Använder du dig av Time Machine bör du därför se till att spara säkerhetskopian på ytterligare en plats, till exempel i molnet. Alternativt får du ta regelbundna kopior på en extern hårddisk som du förvarar på en annan plats än själva datorn.