Smarta högtalare – sådana som ska placeras i hemmet, och bland annat styr det smarta hemmet – är en del av det som ofta kallas för nästa stora skifte i teknikvärlden, artificiell intelligens.

Skiftet från stationära till mobila datorer skedde under 00-talet. Nu är det dags för AI och ”ambient computing” att ta vid, alltså datorer och artificiell intelligens som bor överallt.

Högtalare
Google Home (till höger), Amazon Echo samt Echo Dot längst fram, en mindre variant av Echo.

Än så länge har Apple inte imponerat på det här området. Apple, företaget som utan överdrift revolutionerat den personliga datorn, först med Macintosh och sedan en gång till när den blev mobil med Iphone har ännu inte övertygat när det kommer till AI.

Apple var visserligen först med att sätta en digital assistent i våra smarta telefoner, men sedan dess har den stora utvecklingen på det här området skett hos andra.

Läs också! Steve Wozniak: Nästa stora grej kommer inte från Apple

Men Apple har goda förutsättningar för att skapa en ”Siri-högtalare” som klår konkurrenterna på en rad punkter, och allra mest spännande är det för oss som bor utanför USA. Här är tre skäl varför en högtalare signerad Apple kan bli den bästa högtalaren för oss andra.

Siffrorna talar sitt tydliga språk

Google Home pratar snart fem olika språk. Amazons Alexa pratar i sin tur bara två olika språk, engelska och tyska. Siri kan däremot både förstå och göra sig förstådd på 21 språk, anpassade med dialektala skillnader till 36 olika länder. Det är rejält mycket bättre än konkurrenterna.

Siri-högtalare
Bild: iFunnyVlogger

En produkt där rösten är den primära inmatningsmetoden kräver naturligtvis att vi som användare är bekväma med att prata med högtalaren. Det finns som bekant många människor i världen som inte har engelska som sitt första språk.

Att Siri stödjer 21 olika språk och till och med kan förstå och utrycka sig med dialektala skillnader är fortfarande Siris största fördel gentemot konkurrenterna. Det skulle kunna göra Apples Siri-högtalare till det första valet för alla som vill prata svenska med sin högtalare. Siri kan inte göra allt på alla språk, men på svenska klarar assistenten rätt mycket.

Ibland känns lilla Sverige lite väl långt från Silicon Valley, där snudd på all utveckling på den här fronten sker. Men med Siri har Apple de bästa förutsättningarna för att göra fler bekväma med att prata med sina högtalare, också utanför USA.

En skärm med ett pålitligt operativsystem

Om (eller när) Apple lanserar en intelligent Siri-högtalare kommer den mest troligt att ha en skärm. Det ger bättre möjligheter att visa sådant som annars är svårare att förklara med ord, exempelvis hur dagens kalender ser ut eller vilken väg som är smartast att ta till jobbet. Apple har till och med hintat om att en skärm är mer eller mindre självklar på en sådan här enhet.

Med en skärm krävs också ett operativsystem värt namnet. Amazon har redan visat sin Echo Show, en variant av Echo som har skärm och (troligen) kör någon variant av det varken välkända eller välspridda Fire OS. Det är den enda smarta högtalaren på marknaden med skärm – men Echo Show är långt ifrån perfekt. I dagsläget går det inte ens att blockera telefonsamtal i systemet, och det är omöjligt att videochatta med något annat än andra Echo Show-enheter.

Med en Siri-högtalare försedd med skärm och en variant av IOS har Apple chansen att göra en sådan här produkt långt mer komplett, och då också bli en del av ett större ekosystem av Apple-produkter. Med IOS kommer också en hel app-butik, och förhoppningsvis får vi även se ett Siri-SDK på WWDC så att fler utvecklare kommer åt Siri.

Önskelista: 7 saker vi vill se i Apples Siri-högtalare

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning