Things 3 – projekt och påminnelser, snyggt förpackat

Things kom precis i en uppdaterad version, och det är en riktigt snygg historia med ett lite eget utseende och snygga animationer som drar nytta av nya Taptic Engine i Iphone 7 på ett behagligt sätt.

Things 3 hamnar i kategorin lite mer avancerad kom ihåg-app. Här kan vi visserligen skapa vanliga, enkla påminnelser, men även placera dem i projekt och "områden" – till exempel familj, hobby eller jobb.

Läs också: Skippa Photoshop – här är bästa fotoappen till din Iphone just nu

Things

När vi först skapar en påminnelse hamnar allt i Inbox, en lång lista där alla påminnelser ligger i väntan på att antingen bli klarmarkerade eller sorterade in i ett projekt eller område. Under Inbox finns Today, en lista på alla påminnelser som ska vara klara under dagen.

Under Today finns i sin tur Upcoming där vi ser vad som är på gång under dagen och kommande dagar. Den vyn är till störst nytta när vi låter Things importera vår kalender till appen. Det gör inte Things till en regelrätt kalender-app (och det uppskattar vi, det blir lätt rörigt annars), men det ger oss en snabb överblick över vad som ska göras under dagen, och när vi kan tänkas ha tid att göra det.

Under allt detta hittar vi våra projekt respektive ”områden.” Det fina med Things är att vi kan sortera våra påminnelser i flera nivåer. Under varje projekt (eller område) kan vi sätta underrubriker där vi sorterar in saker som ska göras. Varje punkt på listan kan i sin tur få sin egen checklista, anteckning, tagg, startdatum, deadline och påminnelse. Med hjälp av dra-och-släpp kan varje punkt flyttas runt i listan och även läggas in under en annan underrubrik.

Kommer vi på att vi lagt en uppgift under fel projekt är det dessutom enkelt att flytta en enskild påminnelse (eller ett helt projekt) till ett annat projekt i appen via smarta (och snygga!) undermenyer.

Det här är helt enkelt en drömapp för alla som gillar att sortera sin vardag i prydligt ordnade listor och projekt. Vi skulle däremot gärna se något sätt att lägga till genvägar eller bifoga filer till varje påminnelse.

Things
Snygga undermenyer och upprepade påminnelser i uppdaterade Things 3.

Things 3 är också en av fortfarande ganska få tredjepartsappar som har stöd för Siri Kit. Sedan version 3.2 är det möjligt att säga "Lägg till en uppgift i Things", utan onödiga omvägar som i Anydo.

Appen ska ha ett stort plus för att den är relativt enkel att använda med en hand. Ett exempel; Vill vi söka efter något räcker det med att dra rakt ned på skärmen och både sökfält och tangentbord dyker upp. Däremot finns några Done-knappar här och var i appen som fortfarande sitter högt upp på skärmen, och utan något annat sätt att bli av med rutan.

Men Things förtjänar också ett stort minus i testprotokollet för att vi inte kan dela listor eller projekt med andra. Handlingslistan med sambon får fortfarande skrivas via Påminnelser. Things har visserligen en egen molntjänst för att synka mellan Mac- och Ipad-appen (som kostar extra), men det går alltså inte att dela listor mellan olika användare. Platsbaserade påminnelser finns inte heller. Dumt, inte minst med tanke på att appen kostar rätt mycket.

Bäst i testMed det sagt är det här ändå en riktigt bra app, till en ganska stor slant. För alla som gillar att sortera påminnelser i olika projekt bjuder Things på nästan allt vi vill ha. Appen är snygg, lagom avancerad, men inte heller överlastad med funktioner.

Det här är också den app vi är mest förtjusta i, bland annat på grund av ett gränssnitt som vi flyger igenom och som ger feedback genom Taptic Engine. Och vi slipper prenumerationsmodellen från Anydo och Todoist.

Things 3 blir bäst i test, men det är med en stor brasklapp – bristen på delade listor. Är det väldigt viktigt är Anydo ett bättre val.

Fakta: Things 3

Funktion: Påminnelse-app till IOS och Watch OS, finns även till Mac och Ipad.
Testad version: 3.0.2
Utvecklare: Cultured Code
Pris: 109 kronor. Ipad: 169 kr Mac: 419 kronor. 
Länk: Things 3 för Iphone i App Store

plus

Importerar kalender 
Snygg
Stöd för Siri

minus

Går inte att dela listor med andra
Svenska saknas
Dyr Mac-klient

Betyg: 4 av 5