Apples egna Påminnelser i all ära, men det finns appar som håller koll på våra att göra-listor på betydligt smartare sätt än vad det rätt sparsmakade Påminnelser gör. Vill vi till exempel ha ett bättre sätt att sortera påminnelserna i olika projekt – eller om vi behöver ha påminnelser som upprepar sig ända tills vi faktiskt gör något åt saken – så kan apparna i det här testet vara till stor hjälp.

Bland de bästa påminnelse-apparna där ute finns dels de som är mer av renodlade kom ihåg-listor (exempelvis Due) utan särskilt många extrafunktioner. Dels finns mer omfattande appar som försöker vara en komplett aktivitetshanterare för projekt och liknande (exempelvis Todoist). Skillnaden dem emellan är inte helt självklar, men i det här testet har vi med det bästa av båda typerna.

Här har vi fokuserat på IOS-versionerna, men flera av apparna har också en klient för Mac. Först ut, Anydo.

Missa inte: 4 kalendrar till Iphone – som alla smäller Apple på fingrarna


Anydo – gratis är gott

Anydo är gratis i sin grundversion, och då faktiskt väldigt dugligt. Även utan att betala ett öre är det här en påminnelseapp som låter oss sortera påminnelserna i olika listor, upprepa påminnelser, synkronisera med andra enheter, lägga till bifogade filer – och kanske framför allt – dela listor med vänner och familj, något som Things (på nästa sida) saknar. 

Anydo
Vitt, väldigt vitt gränssnitt. Anydo har stöd för Siri – alla påminnelser som talas in med Siri hamnar under Apple Reminders, varifrån vi sedan kan flytta påminnelserna till lämplig plats.

I appen finns även en kalender dit vi kan importera alla våra kalenderhändelser. Vi kan lägga till nya händelser i appen och det är även fullt möjligt att använda Anydo som vår enda kalender, men vi föredrar andra appar för det. Att få upp en kalendervy i appen är ändå hjälpsamt, och ger en bra överblick över våra åtaganden.

Vi måste dock logga in i appen, även om vi inte tänkt synka våra listor med några andra enheter, vilket vi slipper i till exempel Things. Inloggning sker med Facebook, Google eller genom att registrera ett nytt konto hos Anydo.

För att få alla funktioner som finns också i Påminnelser bör vi uppgradera till Premium som i skrivande stund kostar upp till 35 kronor i månaden, beroende på om vi betalar månadsvis eller årsvis. Då får vi bland annat platsbaserade påminnelser och möjlighet att bifoga filer med i stort sett obegränsad filstorlek.

Anydo
Till vänster: När vi skriver in en anteckning kan vi bifoga filer från exempelvis Dropbox. Till höger: Kalender i Anydo.

Bra köpAnydo har några tydliga fördelar, däribland delade listor och möjligheten att bifoga filer. Men appen bjuder inte riktigt på samma snygga och lättarbetade gränssnitt som Things, det känns i vårt tycke lite väl kalt ibland. Dessutom påminner appen några gånger för många om att uppgradera till Premium. Och det är prenumeration som gäller här, oavsett om vi gillar det eller inte.

Är delade listor väldigt viktigt är det här ett bra val. Kan du vara utan det rekommenderar vi en titt på nästa app i det här testet; nyligen uppdaterade Things 3. 

Fakta: Anydo 

Funktion: Påminnelse-app till IOS, finns även till Mac och Ipad.
Testad version: 4.9
Utvecklare: Any.do Inc.
Pris: Gratis, Premium cirka 35 kronor i månaden. 
Länk: Anydo för Iphone i App Store
 

plus

Många funktioner i gratisversionen
Delade listor
Importerar kalender
 

minus

Gränssnittet väl kalt
Bara prenumerationsbetalning
Svenska saknas

Betyg: 4 av 5