I Mac OS kan vi – till skillnad från i IOS – fritt välja vad som ska vara standardprogram för mejl och internet, så att alla webb-länkar och länkar till e-postadresser alltid öppnas i våra förvalda program. Men det är inte alltid det bästa sättet att hantera länkar. Ibland vill vi kunna välja ett annat program där länken ska öppnas, och då utan att behöva kopiera länken och klistra in den i rätt program.

Det problemet ska det lilla men effektiva Mac-programmet Bumpr lösa. Bumpr laddas ned via Mac App Store för 65 kronor. När vi laddat ned och installerat (det går på ett par minuter, max) får vi upp ett litet gränssnitt varje gång vi trycker på en länk. Där visas alla våra installerade webbläsare, och ger snabbast möjliga sätt att öppna en länk i en webbläsare.

Bumpr
Så ser det ut när Bumpr öppnar länkar.

Samma sak gäller för e-postadresser. Istället för att kastas till vårt standardval för mejlen, får vi ett val för i vilken klient adressen ska öppnas. Enkelt sagt kan vi använda Bumpr för alla länkar som är understrukna i alla möjliga olika program som Mail, Slack, Twitter och så vidare (dock med ett trist undantag, som vi återkommer till senare). I en del program kan vi högerklicka och välja ”Öppna med…” men det finns inte i alla program, så där blir Bumpr ett bra komplement. 

Oslagbart för alla med flera Google-konton

Att välja var vi ska öppna länkar kan låta som ett något begränsat användningsområde, men det finns ett par scenarior som gör Bumpr oslagbart. Om vi till exempel använder olika mejl-klienter för privata mejl och jobbmejl blir det här ett effektivt sätt att öppna rätt program, liksom om vi föredrar att använda olika webbläsare för att hålla isär jobb och fritid.

Och kanske framför allt; Om vi brukar köra olika Google-konton (privat och i jobbet) i olika webbläsare blir det här ett enkelt sätt att snabbt komma åt rätt Google-konto, utan att behöva växla mellan kontona.

Det som händer när vi installerar Bumpr är att programmet anges som standardwebbläsare och/eller standardklient för mejlen. Det gör att vi får upp alternativen varje gång vi trycker på en länk. Alternativen sorteras även efter hur ofta vi öppnar respektive program, med det mest använda är logiskt nog placerat först i listan.

Bumpr
I Bumprs inställningar kan vi utesluta vissa mejlklienter eller webbläsare.

I Bumprs inställningar kan vi också ange om vi bara vill att programalternativen ska öppnas när vi shift-klickar på en länk – bra om vi inte behöver få upp alternativen varje gång vi klickar på en länk.

Bumpr känns som ett självklart miniprogram för alla som regelbundet använder fler än en webbläsare eller mejlklient. Men det märks också att vi talar om ett relativt nysläppt program, som bara funnits i ett par månader.

Vi kan till exempel inte öppna länkar med Bumpr om vi redan är i en webbläsare, och ibland upplever vi programmet som lite buggigt. Då och då dröjer sig till exempel skuggiga textsnuttar kvar på skärmen efter att vi tryck på en länk i Bumpr. Med det sagt gillar vi idén, och hoppas på fler buggfixar i framtiden.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning