Apple Music

Den största skillnaden mellan Apple Music och Spotify är att Apple inte erbjuder något gratisabonnemang med reklam utan enbart betalkonton. I en intervju med Music Business Worldwide försöker gamla Beats-chefen och numera Apple Music-höjdaren Jimmy Iovine förklara varför.

Han talar om hur gratis streaming som Spotify och Youtube har gjort att artister idag inte ser någon möjlighet till intäkter från inspelad musik och istället använder det som reklam för att sälja konsertbiljetter och prylar.

– Men vi tror på att artister ska ha betalt. Det var därför jag gick till Apple. Artister blir överkörda, så är det bara. Jag förstår inte hur någon kan ställa sig bakom det. Det är allas vårt ansvar att förändra det.

Iovine sade även att om Apple Music faktiskt hade ett gratisalternativ så skulle den ha ”400 miljoner” användare. Det kan tyckas vara en siffra tagen ur luften, men med tanke på hur många Iphone-användare det finns och hur det det hade varit att aktivera en inbyggd tjänst kanske den inte är helt tokig.