Hur säker Iphone än är kan plattformen då och då drabbas av virus och skadlig kod. Många gånger beror det på att telefonen blivit jailbreakad men det händer även att virus släpps till IOS i form av bilagor till mail och länkar som utnyttjar hål i Apples säkerhetsnät.

Apple är lyckligtvis duktiga på att täppa till hål och ta bort buggar. Sällan dröjer det länge från det att ett hot upptäckts till att problemet är löst med en patch. Med det sagt kan faran redan har skett och här förklarar vi hur du blir av med virus och annan ondsint kod.

Så upptäcker du om din Iphone har fått ett virus

Rent tekniskt är virus en bit kod som gömmer sig i ett annat program, medan en mask är ett fristående program. Båda kan dock vara riktigt otrevliga att stöta på.

När det kommer till IOS handlar det ofta om attacker från malware i form av appar där skadlig kod planterats genom att någon hackat utvecklarens verktyg.

Även om den här typen av kod oftast upptäcks i Apples godkännandeprocess, kan tvivelaktiga appar installeras hos dem som jailbreakat sina telefoner. Detta genom att lägga till appar från en annan källa än App Store.

För att reda ut vad som hänt med din telefon behöver du därför först besvara nedanstående frågor.

  • Har du jailbreakat din telefon?
  • Om ja, har du installerat en app från en icke officiell källa, vars autenticitet kan ifrågasättas?

Är svaret ”ja” på båda kan du ha skadlig kod på din Iphone och bör därför isolera och avinstallera det som orsakar problemet.

Uppstår det oväntade beteendet när du använder vissa appar? Om ja – och särskilt om det är en enda app – är problemet antagligen appspecifikt. Detta ska vi gå igenom strax. Vanliga problem med appar som blivit hackade är att du blir skickad till en okänd sajt i Safari och att App Store öppnas utan att du godkänt det.

Om problemet fortsätter oavsett vilken app som är öppen kan orsaken vara att din enhet dras med ett hårdvaruproblem eller att IOS fått en ändring du inte vant dig vid än. Det kan även vara så att en annan användare ändrat en inställning du inte är medveten om – kanske oavsiktligt.

Det är extremt osannolikt att den skadliga koden tagit sig in i operativsystemets hjärta och orsakar problem via det. Det vore något som aldrig tidigare skådats tack vare Apples sandlådesystem som gör så att appar inte kommer åt viktiga systemfiler. Hur som helst bör du ta din telefon för reperation.