Har din Iphone börjat bete sig konstigt? Tror du att du kan ha drabbats av ett virus eller annat skadeprogram?

Det har du förmodligen inte. Skadeprogram för IOS har sedan starten 2007 varit extremt ovanliga och Apples allt strängare säkerhet har gjort att inte ens hack du själv aktiverar för att till exempel jailbreaka (låsa upp så du kan göra ändringar i systemet) fungerar längre.

Vi ska definitivt inte säga att det inte förekommer alls, men det handlar nästan uteslutande av riktade attacker mot till exempel människorättsaktivister och andra känsliga mål, utförda av säkerhetstjänsterna i olika länder. De sårbarheter som utnyttjas är så värdefulla att de som har kännedom om dem gör sitt bästa för att inte sprida kunskapen vidare, så att de kan undvika att täppas av Apple.

I slutet av augusti 2019 upptäckte säkerhetsforskare på Google en av de första hyfsat stora attackerna med skadeprogram på Iphone-användare. Enligt Techcrunch och Forbes var det Kina som i flera år hade använt attacken för att övervaka Uigurer i Xinjiangprovinsen. Men vem som helst som besökte de infekterade sajterna som användes kunde drabbas.

Innan dess var den största incidenten Xcodeghost, ett skadeprogram som drabbade kinesiska apputvecklare via en modifierad version av Apples utvecklarprogram Xcode. Appar med hundratals miljoner användare som Wechat och Didi Chuxing infekterades med skadlig kod som inte upptäcktes av Apples testare.

Enstaka skadliga appar

Vad som däremot har förekommit lite oftare genom åren är appar som har tagit sig igenom Apples kontroll men innehåller någon typ av skadlig kod. Så länge du inte har jailbreakat din Iphone kan dessa appar inte infektera hela telefonen, utan det handlar om att på olika sätt lura till sig information eller utnyttja din enhet på andra sätt, till exempel för att gräva kryptovalutor eller visa en massa reklam.

Om du tror att en app du har installerat gör något fuffens är det bäst att avinstallera den så fort som möjligt. Det är också en bra idé att besöka utvecklarens webbplats och att googla på appnamnet för att se om det är något andra också rapporterar om.

Fulappar

Betydligt vanligare än rena skadeprogram är appar som kringgår App Store-reglerna och etiska principer för att snabbt göra sig en hacka. Det handlar om appar som försöker lura dig att påbörja en dyr prenumeration, appar som spårar dig och säljer informationen, och appar som svämmar över av reklam.

Dessa ”fulappar” gör inte mer skada än du själv möjliggör, så håll dig borta, avinstallera direkt om du råkar få ner en, och anmäl dem till Apple.

Fem tips för att kontrollera om du kan ha drabbats och bli av med problemen

virus

1. Rensa ut webbplatsdata och historik

Här är ett snabbt tips som kan lösa problemet med att du skickas till en okänd sajt. Gå till Inställningar, Safari, Rensa historik och webbplatsdata. Tryck därefter på rensa historik och data för att bekräfta.

2. Stäng av och starta om

Ett annat tips är att stänga av telefonen helt. Håll inne strömknappen och dra i reglaget som dyker upp för att genomföra en avstängning. När din Iphone är helt svart trycker du på startknappen igen för att få igång den. Även detta kan lösa eventuella angrepp.

3. Återställ från säkerhetskopia

Det är alltid en bra idé att säkerhetskopiera Iphone då och då, speciellt eftersom problem med felaktiga appar kan uppstå. Läs mer i vår guide hur du gör för att säkerhetskopiera och återställa.

Säkerhetskopiering: Så gör du backup på din Iphone enklast

Missa heller inte: Så här säkerhetskopierar du IOS till Icloud när molntjänsten strular

4. Återställ via datorn

Om du verkligen har drabbats av ett skadeprogram som de kompletta hack som upptäcktes av Google i augusti finns det en risk att ingenting du gör på telefonen kan bli kvitt den skadliga koden. Skadeprogrammet kan i teorin exempelvis ändra funktionen i Inställningar -> Allmänt -> Nollställ som ska nollställa telefonen till fabriksinställningar, så att den bara låtsas göra det men fortsätter spionera på dig.

Det enda sättet att komma runt det här är att försätta enheten i återställningsläge (DFU mode) och installera om IOS med Itunes på datorn (Finder i Mac OS Catalina). Följ instruktionerna sist i den här artikeln.

Autouppdatera IOS

5. Så här skyddar du din Iphone från framtida problem med skadeprogram och virus

Stalltipset är att alltid uppdatera din telefon så fort en ny uppdatering har släppts. Du kan aktivera automatiska systemuppdateringar i Inställningar -> Allmänt -> Programuppdatering -> Uppdatera automatiskt. Undvik även att jailbreaka din telefon och skulle du ändå vilja göra det, då behöver du vara riktigt försiktig med vad du installerar.