Har din Iphone börjat bete sig konstigt? Tror du att du kan ha drabbats av ett virus eller annat skadeprogram?

Det har du förmodligen inte. Skadeprogram för IOS har sedan starten 2007 varit extremt ovanliga och Apples allt strängare säkerhet har gjort att inte ens hack du själv aktiverar för att till exempel jailbreaka (låsa upp så du kan göra ändringar i systemet) fungerar längre.

Vi ska definitivt inte säga att det inte förekommer alls – för det gör det – men det handlar nästan uteslutande om riktade attacker mot till exempel människorättsaktivister, journalister och andra känsliga mål, utförda av säkerhetstjänsterna i olika länder. De sårbarheter som utnyttjas är så värdefulla att de som har kännedom om dem gör sitt bästa för att inte sprida kunskapen vidare, så att de kan undvika att de täpps till av Apple.

Kända exempel på detta är till exempel Kinas spionage mot uigurer, upptäckt av Googles Project Zero, och israeliska företaget NSO Groups produkter som säljs till olika skrupelfria nationer. Så sent som i december förra året upptäckte Citizen Lab vid Toronto-universitetet hur företagets Pegasus-system hade använts för att spionera på Al Jazeera-journalister.

Innan dess var den största kända incidenten Xcodeghost, ett skadeprogram som drabbade kinesiska apputvecklare via en modifierad version av Apples utvecklarprogram Xcode. Appar med hundratals miljoner användare som Wechat och Didi Chuxing infekterades med skadlig kod som inte upptäcktes av Apples testare.

Enstaka skadliga appar

Vad som däremot har förekommit oftare genom åren är appar som har tagit sig igenom Apples kontroll som innehåller någon typ av skadlig kod. Så länge du inte har jailbreakat din Iphone kan dessa appar inte infektera telefonen, utan det handlar om att på olika sätt lura till sig information eller utnyttja din enhet på andra sätt, till exempel för att gräva kryptovalutor eller visa reklam.

Om du tror att en app du har installerat gör något fuffens är det bäst att avinstallera den så fort som möjligt. Det är också en bra idé att besöka utvecklarens webbplats och att googla på appnamnet för att se om det är något andra också rapporterat om.

Fulappar

Betydligt vanligare än rena skadeprogram är appar som kringgår App Store-reglerna och etiska principer för att snabbt göra sig en hacka. Det handlar om appar som försöker lura dig att påbörja en dyr prenumeration, appar som spårar dig och säljer informationen och appar som svämmar över av reklam.

Dessa ”fulappar” gör inte mer skada än du själv möjliggör, så håll dig borta, avinstallera direkt om du råkar installera en och anmäl dem till Apple.

Fem tips för att kontrollera om du har drabbats och hur du blir av med problemen

virus

1. Rensa ut webbplatsdata och historik

Här är ett snabbt tips som kan lösa problemet med att du skickas till en okänd sajt. Gå till Inställningar, Safari, Rensa historik och webbplatsdata. Tryck därefter på rensa historik och data för att bekräfta.

Profiler
Profiler kan användas till legitima saker, som här där vi har installerat nya typsnitt, men också till skadeprogram.

2. Kolla efter profiler

Öppna Inställningar -> Allmänt och skrolla ned till slutet. Finns där en undermeny kallad Profiler? Öppna den i så fall och se vad som ingår. Om du ser något du absolut inte känner igen kan det vara något fuffens. Profiler används till helt legitima saker, till exempel vpn-tjänster, installerade typsnitt och mdm på företag. Men de används också för att kringgå App Store och flera av IOS säkerhetsfunktioner så det är viktigt att vara uppmärksam och inte bara trycka OK för att installera en ny profil.

3. Stäng av och starta om

Ett annat tips är att stänga av telefonen. Håll inne strömknappen och dra i reglaget som dyker upp för att genomföra en avstängning. När skärmen på din Iphone är svart trycker du på startknappen igen för att få igång den. Även detta kan lösa eventuella angrepp.

4. Återställ från säkerhetskopia

Det är alltid en bra idé att säkerhetskopiera Iphone då och då, speciellt eftersom problem med felaktiga appar kan uppstå. Läs mer i vår guide hur du gör för att säkerhetskopiera och återställa.

Säkerhetskopiering: Så gör du backup på din Iphone enklast

Missa heller inte: Så här säkerhetskopierar du IOS till Icloud när molntjänsten strular

5. Återställ via datorn

Om du verkligen har drabbats av ett skadeprogram, som de kompletta hack som upptäcktes av Google i augusti, finns det en risk att ingenting du gör på telefonen kan bli kvitt den skadliga koden. Skadeprogrammet kan i teorin exempelvis ändra funktionen i Inställningar -> Allmänt -> Nollställ som ska nollställa telefonen till fabriksinställningar, så att den bara låtsas göra det men fortsätter spionera på dig.

Det enda sättet att komma runt det här är att försätta enheten i återställningsläge (dfu mode) och installera om IOS med Itunes på datorn (Finder i Mac OS Catalina). Följ instruktionerna sist i den här artikeln.

Autouppdatera IOS

6. Så här skyddar du din Iphone från framtida problem med skadeprogram och virus

Stalltipset är att alltid uppdatera din telefon så fort en ny uppdatering har släppts. Du kan aktivera automatiska systemuppdateringar i Inställningar -> Allmänt -> Programuppdatering -> Uppdatera automatiskt. Undvik även att jailbreaka din telefon och skulle du ändå vilja göra det behöver du vara riktigt försiktig med vad du installerar.

7. Rensa bort onödiga appar

Sannolikheten är inte stor, men en app som i dag är ofarlig kan i teorin förvandlas till en fulapp eller rent av skadeprogram. Att behålla gamla onödiga appar som du aldrig använder är alltså en liten men existerande risk. Dessutom är det lättare att hålla koll på vad du har om du har färre appar. Passa på att då och då rensa upp i telefonen.

Apple iPhone XR 64GB Pris vid test: 4495 kr.

Bästa pris just nu: 4390 kr