Utbytbara linser till Iphone har funnits nästan lika länge som Iphone har funnits. Och det kan vara ett sätt att göra Iphone-fotografi lite mer spännande, men ofta är linserna mer roliga än vad de faktiskt är bra. Många billiga modeller har dåligt glas som försämrar skärpan och filtrerar bort mycket ljus på vägen, något som kan leda till suddigare, mörkare bilder.

Missa inte: Skippa Photoshop – här är bästa fotoappen till din Iphone

Olloclip är istället ett företag som ofta gör linser med lite högre kvalitet på glaset, vilket ger bättre bilder (och högre priser). Här testar vi deras Core Lens Set + Ollo Case, nytt för Iphone 7 och 7 Plus. Core Lens Set är egentligen ett system av utbytbara linser till Iphone, och är flera produkter i en.

Två olika linser medföljer: Ett fish-eye-objektiv med 180 graders synfält och som, när vi vänder på det, förvandlas till ett macro-objektiv med 15 gångers förstoring. Den andra linsen heter "superwide" och ger 120 graders synfält, rätt mycket mer vidvinklat än Iphones inbyggda kamera.

Olloclip

Linserna fästs i en plasthållare som sedan monteras över Iphones egen kamera. Systemet heter Connect och gör att vi ganska snabbt kan byta ut linser, eller ta bort dem för att bara använda Iphones egna objektiv istället. Plasthållarna kan också klickas fast i ett litet plastdon, som i utfällt läge även fungerar som stativ till Iphone. Många funktioner i ett alltså.

Vi testar paketet där ett skal följer med, och det paketet är nog att rekommendera. Linserna går inte att klicka på på våra vanliga skal, utan vi måste antingen använda linserna utan skal, eller använda Olloclips skal, som följer med här. (Och faktiskt inte bara ett skal – två skal och två Connect-hållare följer med, en till Iphone 7 och en till 7 Plus).

Skalet som följer med är gjort i plast och ser ärligt talat inte så roligt ut. Plasten känns lite billig och det hade varit bra om det gav lite mer grepp och - ännu hellre - hade en liten ögla för att fästa en handledsrem som på en ”riktig” kamera. Men visst, det gör vad det ska. Det skyddar mobilen och har även kanter som går upp över skärmen för att skydda framsidan lite bättre.