Med en enda sladd mellan skärm och dator får du färre saker att koppla in när du ”dockar” dig skrivbordet. Mindre stök – och datorladdaren kan du låta ligga kvar i datorväskan då alla skärmar utom en i den här listan också laddar upp också datorn.

Läs också! Här är den bästa usb-c-dockan till Macbook och Macbook Pro

Dessa usb-c- och thunderbolt 3-skärmar är dessutom ett strålande alternativ för Mac-användare som inte har lust att lägga 60 000 svettiga kronor på Apples renodlade proffsskärm Pro Display XDR. Då Apple inte säljer något eget skärmalternativ för vanligt kontorsanvändande och konsumenter återstår alltså bara att leta andra alternativ.

I den här artikeln listas skärmar som passar extra bra för Macbook, Macbook Air och Macbook Pro med usb-c och/eller thunderbolt 3-portar, men skärmarna använder givetvis vanliga överföringsstandarder och fungerar även till dessa.

LG Ultrafine för Mac

LG Ultrafine 4k 24 tum: En nyare Ultrafine

Under 2019 skrotade LG sin tidigare 21,5 tum stora 4k-skärm till förmån för denna, en lite större modell med 27 tum stor skärm, men som på det hela taget är samma modell som tidigare med thunderbolt 3-koppling och stöd för kedjekoppling. Den verkliga upplösningen är dock aningen lägre nu, strax under 4k eller närmare bestämt 3 840 x 2 160 pixlar.

Behöver du inte 5k-upplösning och klarar dig med 24 tum är det här ett rimligt val med oslagbart bra integrering med Mac OS.

Test! LG Ultrafine 23,7 tum: En Mac-användares (näst) bästa val

Mer info: LG.
Pris: 7 290 kronor hos Apple.


Skärm med thunderbolt 3

LG 34 tum 34WK95U 21:9: Ultrabred thunderbolt 3-skärm istället för Ultrafine

Det är knappast ett lågprisval, men för den som vill ha en stor och bred skärm, men utan att betala Pro Display XDR-priser är LG:s 34WK95U 21:9 ett tänkbart val. Utvecklad specifikt med Macbook Pro i åtanke får du här 5k-upplösning (3 x 2 160), 34 tums nano ips-panel, en thunderbolt 3-port, en hdmi-port, en displayport samt ett gäng usb-a-portar på baksidan. Kort sagt ett rimligt alternativ även till LG:s Ultrafine-serie. Dock täcks bara 98 procent av p3-färgspektrat.

Det breda formatet gör att det är som att ha två stycken 2k-skärmar bredvid varandra. Skärmen kan ladda en ansluten dator med upp till 85 watt, vilket innebär i princip full effekt även för senaste Macbook Pro 16 tum.

Mer info: LG.
Pris: 11 561 kronor hos CDON.


Skärm med usb-c och thunderbolt 3

LG 32UL950-W: Thunderbolt 3-skärm med seriekoppling

Lite billigare, med lite lägre upplösning och utan det breda 21:9-formatet finner vi här också ett intressant skärmalternativ. Denna skärm bjuder på en 31,5 tum stor panel med 4k-upplösning (3 840 x 2 160 pixlar), 98 procent täckning av p3-färgspektrat och en thunderbolt 3-port på baksidan.

Den senare låter skärmen seriekopplas med skärmar av samma modell med en sladd från enhet till enhet, så kallad ”daisy chaining”. Skärmen kan ladda din Macbook Pro, men laddningen uppgår bara till 60 watt. Det kan vara tillräckligt för en 16-tums Macbook Pro så länge den inte pressas till sina övre gränser. Då kan datorns egna laddare behöva plockas fram.

Mer info: LG.
Pris: 12 496 kronor hos CDON.

LG Ultrafine

LG Ultrafine 5k – problemtyngd proffsskärm med fantastiska färger

Det var länge det närmaste vi kommit en Apple-märkt skärm, åtminstone fram till att Apple nu släppt sin egen skärm igen. Apple presenterade själv LG-skärmen i samband med att Macbook Pro visades upp hösten 2016 som ett tydligt alternativ till Mac-användare.

Med en 27 tum stor ips-panel, upplösning på mäktiga 5 120 x 2 880 pixlar och stöd för dci p3-färger är det et verkligt proffsval. Den medföljande thunderbolt 3-kabeln kan dessutom ladda även en Macbook Pro av den större storleken med full styrka (85 watt). Men det kostar. Skärmen har tidigare dragits med en del problem, men de ska vara lösta om du köper en ny modell idag.

Pris: 13 390 kronor hos Apple.

Mer info: Apple Store


Benq

Benq PD2710QC – stor skärm med docka i foten

Benqs lite speciella 27-tums skärm är riktad mot avancerade användare. Panelen är givetvis av ips-typ, men saknar 4k-upplösning. Istället är det 2k (2 560 x 1 440) som gäller här. Panelen har full täckning av srgb-spannet.

Men det som gör Benq-skärmen mest intressant för Macbook-ägare torde vara det som sitter i foten. Här finns nämligen en mindre dockningsstation med hela fyra stycken usb 3.1 typ a-portar, en ethernet-port, en 3,5 mm-ljudutgång och en display-port-utgång. Den senare kan också användas för att seriekoppla upp till fyra bildskärmar med hjälp av så kallad multi stream transport.

Mer info: Benq
Pris: 5 368 kronor hos Proshop.


Asus

Asus 16" Zenscreen MB16AC – portabel skärm för Macbook Pro-ägare på språng

Asus lilla 15,6-tums led-skärm är en portabel liten favorit, bara 800 gram tung och som dessutom kommer i ett eget fodral som kan vikas upp och fungera som ett ställ (lite som ett Smart Cover till Ipad). Skärmen kan användas både liggande och stående, och ryms troligen i din datorväska.

Till skillnad från alla andra skärmar i den här artikeln strömförsörjer skärmen inte datorn, utan tvärtom. Via usb-c-kabeln är det datorn som ger skärmen ström. Det gör det här till ett bra val för dig som behöver den kanske mest portabla skärm som går att få tag på, men också till ett mindre bra val för den som har enports-Macbook då batteriet inte kan laddas samtidigt. 

Pris: 2 877 kronor hos CDON.

Mer info: Asus