De senaste veckorna har det ryktats flitigt om att Apple planerar att utmana Amazon Echo med en Siri-högtalare som kan visas upp redan på WWDC. Det är knappast någon ny idé – många Appleentusiaster har fantiserat om en sådan produkt i flera år – men nu verkar det faktiskt vara något på gång.

Men vi ställer oss tveksamma till att det skulle räcka med en plastburk med inbyggd Siri-assistent för att rubba Amazon Echo eller Google Home – för att inte tala om den nyligen avtäckta Echo Show.

En uppkopplad högtalare med AI känns faktiskt som något av en perfekt satsning för Apple, då en sådan skulle förena hårdvara, mjukvara och tjänster i en attraktiv enhet (lite som Ipad faktiskt), med så få knappar som möjligt.

Vi kan för all del inte kalla oss själva Jony Ive, men här är några saker vi skulle vara intresserade av att se i en Siri-högtalare:

1. Grymt ljud, W1-chip och Airplay

Airpods
Med Airpods har Apple bevisat att de bemästar konsten att leverera riktigt bra ljud.

Efter sitt köp av Beats känner vi oss ganska säkra på att Apple kan få högtalaren att avge riktigt bra ljud. Vi älskar det ljud som strömmar ur Airpods, till exempel, hur lätt de parar med våra Apple-prylar och hur väl ljudet synkas mellan hörsnäckorna - trots att de är trådlösa. Apple kan säkert använda sig av sina lärdomar (och samma W1-chipp som finns i Airpods och de senaste Beats-hörlurarna), för att göra Siri-högtalaren till en kapabel multiroom-enhet.

Men om Apple bestämmer sig för att göra Siri-högtalaren till en lyxprodukt (vilket de antagligen kommer göra) kan prislappen ställa till problem för den som vill köpa flera högtalare för att placera ut i hemmet. Apple kan göra som Amazon och erbjuda flera olika storlekar, och borde låta Siri-högtalaren skicka sitt ljud till andra Airplay- eller bluetooth-kopplade högtalare du redan har hemma.


2. En skärm

Om Apple bestämmer sig för att skeppa flera olika modeller av Siri-högtalaren, kommer flaggskeppsmodellen antagligen att vara försedd med en skärm. I en intervju med Gadgets 360, precis innan det att Amazon visade upp Echo Show, sade Apples Phil Schiller att en skärm kan vara nödvändigt för att användaren skulle kunna dra nytta av den fulla potentialen hos en hemassistent.

I intervjun tog Schiller bland annat upp bilder som en anledning till att en hemassistent kan dra fördel av en skärm. Vi blir därför inte förvånade om Apples Icloud Photo Library och delade album dyker upp. Han tog även upp spel, vilket får oss att undra exakt vad han syftar på. De lättsmälta TV OS-spel som spelas med Apple-fjärren har inte direkt vält världen - och inte heller de som tagits fram för Apple Watch.

Det är dock svårt att förneka att en skärm skulle underlätta för saker som påminnelser, kalenderhändelser och sporadiskt Youtube-tittande.


3. Videochatt

Facetime känns som ett naturligt komplement till en Siri-högtalare med skärm. Amazons Echo Show har funktionalitet för videochatt inbyggt, men företaget börjar mer eller mindre från noll. Apple har redan gjort en rad olika enheter Facetime-kompatibla, och Siri-högtalaren lär inte bli ett undantag. Därför väntar vi oss såväl röst- som videobaserad chatt i den mytomspunna högtalaren, och då kanske även ett utökat stöd för videokonferenser för att särskilja enheten från Ipad, Iphone och Mac.

För att köra Facetime behövs naturligtvis en kamera, och här förväntar vi oss en vidvinkelhistoria med ar-funktioner likt Snapchat, där du kan förändra ditt utseende eller lägga till virtuella objekt i rummet du sitter i.

Eftersom Apple sätter värde på användarens privatliv ser vi gärna att kameran är försedd med ett fysiskt skydd som du kan dra över linsen när du inte vill behöva undra om någon ser allt du gör hemma. Varför inte motorisera funktionen och kunna skydda/blotta kameralinsen med ett Siri-röstkommando?