Mini-displayport är en port som många Mac-ägare (och andra) har blivit bekanta med under många år men som – liksom alla andra portar – försvann från Macbook och Macbook Pro i sina senaste versioner. Och vill vi fortsätta använda våra gamla skärmar (Apples egna, till exempel) blir det genast svårt.

Apple erbjuder ingen egen lösning för att förvandla usb-c till mini displayport och de flesta andra usb-c-dockor erbjuder bara hdmi för bildöverföringen. Den här dockan från Hyperdrive har en Mini Displayport, och kan vara lösningen för vissa användare. Dock inte alla, och knappast utan brister, vilka vi återkommer till.

Missa inte: Kanex Gopower – enorm powerbank som laddar även din Macbook Pro

Hyperdrive
Hyperdrives docka finns i färgerna guld, silver, och mörkgrå, men inte rosa guld.

Utseendet är precis detsamma som Satechis liknande usb-c-docka (och kommer troligen från samma fabrik), men här alltså med en Mini Displayport istället. Med sin slimmade form som sitter direkt mot Macbookens sida är det också kanske den mest kompakta docka som finns, och som samtidigt har utgång för en extern skärm.

För att få plats med Mini Displayport har sd-kortläsaren som finns på Satechis motsvarighet fått stryka på foten. Kvar i portväg finns istället en micro-sd-kortläsare, en usb-c-port med stöd för genomgångsladdning samt två stycken traditionella usb-portar.

Tyvärr är usb-portarna av snart antika usb 2.0-typ, med en överföringshastighet på futtiga 15 mb/s. Den långsamma hastigheten är dock inget vi störs nämnvärt av när vi överför vår testfil, det går bara marginellt långsammare än Satechis motsvarighet. Mycket märkligt, och vi börjar fundera på om Hyperdrive skrivit fel på förpackningen, för det går i rätt skaplig takt – något snabbare än de utlovade 15 mb/s.

Äntligen mini displayport – men inte utan begränsningar

Genomgångsladdningen är begränsad till imponerande 78 watt. Satechis snarlika modell erbjuder 49 watt, som jämförelse. Det betyder att vi faktiskt kan både driva och ladda en 15-tums Macbook Pro i nästan full fart. För en liten Macbook eller Macbook Pro i 13 tums-modell går det helt utan problem.

Hyperdrive

Men för att övergå till huvudnumret, nämligen Mini Displayporten. Visst är det skönt att det äntligen finns en docka med Mini Displayport, men det är inte helt oproblematiskt. Har vi en Apple Cinema Display går det utmärkt att använda denna docka, däremot inte med Apples Thunderbolt Display. Detta eftersom den senare använder just thunderbolt, något som inte stöds av den här adaptern.

Har vi däremot något annat än en Apple-märkt skärm, har vi förmodligen en skärm med dvi, vga och/eller hdmi, och då stöter vi på fler problem. Det krävs nämligen en aktiv adapter till Mini Displayport för att dockan ska förstå bildsignalen, och det kostar en slant extra om vi inte redan har en sådan. Positivt är dock att dockan klarar 4k i upp till 60 Hz, många dockor begränsar till 30 Hz.