I en uppkopplad värld är vi många som kompletterar vårt fasta bredband med ett mobilt dito, ofta i form av ett usb-modem. Det är dock inte helt nödvändigt om du har en Iphone, då den med ett par enkla steg kan förvandlas till en fullvärdig 4G-router – eller hotspot som det också kallas.

Och det är på många sätt och vis mer logiskt att använda telefonen som modem. Den är alltid med överallt till skillnad från usb-modem som lätt glöms bort i en byrålåda.

I den här guiden visar vi dig hur du förvandlar din Iphone och Ipad till ett 4g-modem. Men innan du börjar behöver du säkerställa med din operatör att de stödjer tjänsten. De flesta svenska operatörer gör detta, men det är ändå värt att dubbelkolla så att du inte sitter där med skägget i brevlådan när en anslutning behövs.

Ordna en hotspot och koppla upp dig

Öppna Inställningar-appen och tryck på Internetdelning. Om du använder en Ipad för samma sak trycker du på Mobildata där inställningen är gömd. När detta är gjort kommer du till en meny där du kan slå på internetdelningen och ändra lösenordet.

img

När internetdelning är påslaget, går du till din Mac eller pc och öppnar upp wifi-menyn. Här ska din telefon finnas listad som ett trådlöst nätverk och allt du behöver göra är att klicka på den, skriva i lösenordet och därefter ska det fungera. När du inte längre behöver internetdela går du tillbaka till Inställningar-appen i din Iphone och slår av den.

Kom igång med Instant Hotspot

Senate modeller av Iphone och Ipad med IOS 8 eller senare har stöd för något som kallas för ”Instant Hotspot”. För att funktionen ska fungera krävs en Mac med Mac OS Yosemite eller senare.

Instant Hotspot innebär att du kan aktivera internetdelning direkt från din Mac och slippa gå in i din telefon eller Ipad varje gång du behöver internet. Ett annat krav för att det ska fungera är att båda enheterna stödjer Apples krav när det kommer till Continuity. Du kan läsa mer via länken här.

Allt som behövs är att båda enheterna är uppkopplade mot samma Apple ID. Därefter kommer din Mac per automatik hitta din Iphone eller din Ipad, utan att internetdelningen är påslagen.