Action Sleeve från tillbehörstillverkaren Twelve Sleeve är något så annorlunda som ett armband till Apple Watch. Alltså inte ett armband för handleden, utan verkligen för armen. För att använda Action Sleeve tar vi loss vårt vanliga armband och trycker in klockan i en liten ram, där klockan sitter ordentligt fast. 

Action Sleeve

Action Sleeve fästs sedan på överarmen där den ska ge bättre och mer exakt pulsmätning. För att Apple Watch optiska pulsmätare ska fungera optimalt krävs att den sitter tajt mot huden, och ibland blir det inte tillräckligt nära när klockan sitter på handleden. Med Action Sleeve sitter däremot klockan ordentligt fast direkt mot huden, och flyttar inte på sig när vi rör på handleden.

Missa inte: Så blir Watch OS 4 – nästa stora uppgradering för Apple Watch

Vi märker inte någon dramatisk skillnad i hur klockan avläser vår puls, men något mer exakta resultat bör vi kunna få. Det går också bra att både nå och avläsa skärmen, även om det känns krångligare att kolla på överarmen istället för handleden. Handledsväckningen fungerar inte alla gånger med denna placering (men ungefär varannan), ett tryck på skärmen väcker klockan precis som vanligt. Värt att komma ihåg är att klockan inte fungerar över en tröjärm, direkt hudkontakt behövs för pulsmätningen.

Action Sleeve

Minst lika viktigt som en (aningen) bättre pulsmätning, är att Action Sleeve gör det möjligt att använda en Apple Watch även om vi använder träningsredskap, handskar eller annat som förhindrar att vi har saker på handleden. Det gör Action Sleeve verkligt användbar för vissa användare. 
 

Som att ha en Ipod på armen

Armbandet är gjort i ett mjukt, vattentåligt material och kan handtvättas. Stark kardborre håller ihop bandet, och en ram skyddar och håller fast klockan. Ramen finns två storlekar, för 38 respektive 42 mm-klockan. Armbandet finns också det i två storlekar, där ”Slim” är till för smalare armar. Den finns bara till 42 mm-klockan, men är ungefär lika kort som 38-modellen. Armbandet kan fås i svart eller rött.

Det är rätt skönt att slippa ha en stor plus-telefon fastknuten på armen. Med blåtandslurar kopplade direkt till klockan och en podd – snart även Spotify-listor – strömmandes direkt från klockan känns det som att ha en lätt Iphone 4 eller Ipod fastspänd på armen.

En stor plump i protokollet är att sidoknappen tyvärr blir omöjlig att använda. Det finns ett hål utskuret för kronan, men inte för sidoknappen, och plastramen är för hård för att kunna trycka igenom. Vi vet inte om det är en designmiss eller bara ett produktionsfel, men vi testar två olika exemplar och båda är lika stela kring sidoknappen.

Oavsett vilket är det en rejäl miss då det i och med Watch OS 3 plötsligt blev en viktig knapp. Det är genom dockan vi snabbast byter appar och lättast kommer åt musikkontrollerna, för att höja och sänka volymen eller byta låt. Rätt viktiga funktioner, inte minst på träningen.

Läs också: 7 armband till Apple Watch – som inte kostar skjortan

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning