Med ditt Icloud-lösenord kan du nå personlig data såsom din Icloud-mail, din kalender, dina kontakter och i vissa fall kreditkortsinformation. Ditt lösenord kan dessutom spåra, låsa och rensa dina gamla enheter.

Det vore alltså väldigt illa om Icloud-lösenordet kom i fel händer. Men bara genom att följa ett par enkla steg kan du säkra ditt konto från de flesta hoten och alla går att göra direkt från din enhet.

1. Byt ditt lösenord (och använd inte samma två gånger)

Det gäller inte bara att byta lösenord – du behöver även ett starkt lösenord som gärna är minst 12 tecken långt. Använd även en slumpmässig kombination av bokstäver, nummer och symboler.

apple

Dessutom ska ditt Icloud-lösenord vara unikt och detsamma gäller för alla dina internetkonton. Om du redan nu känner att det blir för komplicerat är ett program som hanterar lösenord en god idé. Exempelvis 1password.

För att byta ut ditt lösenord direkt från en Iphone, Ipad eller annan IOS-enhet går du till Inställningar, Apple ID (längst upp i IOS 10), Lösenord och säkerhet och därefter Byt Lösenord.

2. Slå på tvåstegsautentisering

Tvåstegsautentisering gör ditt konto ännu mer säkert genom att lägga på ett extra lager skydd. På så vis blir det svårt för även de mest dedikerade hackarna att komma åt ditt Icloud-konto.

Tryck på Inställningar, sedan Apple ID (längst upp i IOS 10), Lösenord och säkerhet och därefter Tvåstegsautentisering. Skriv i ditt telefonnummer och välj hur du vill ta emot verifikationskoden. Detta går antingen via sms eller uppringning.

apple

Skriv i verifikationsnumret två gånger och du är klar. Som ett alternativ kan du slå på funktionen via din Mac genom att gå till Systeminställningar, Icloud och klicka på Kontodetaljer. Logga in här och navigera till säkerhetsfliken.

När du försöker logga in på ditt Icloud-konto från en ny enhet kommer du behöva ett temporärt sexsiffrigt nummer som kompletterar ditt ordinarie lösenord. Koden kommer att skickas till en av dina ”säkra enheter” tillsammans med en notis om att någon försökt logga in på ditt konto och var det skedde.

Känner du igen dig är det bara att trycka på Fortsätt för att få koden. Skulle det vara ett kapningsförsök kan du blockera inloggningsförsöket.

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Mjukvaror (Mac) just nu