Macbook Pro 15 tum – dyr arbetshäst

Att gå upp en storlek betyder inte bara en större skärm, utan också mycket mer kraft under huven – och som alltid med Apples serie bärbara datorer är det 15-tummaren som är den ”riktiga” proffsdatorn. Den största skillnaden mot 13-tummaren är att vi här får ett dedikerat grafikkort som är mycket mer kapabelt än det integrerade i 13-tummaren.

Macbook-guide

Macbook Pro 15 tum har under 2019 uppdaterats för sin tredje gång sedan lanseringen 2016. Denna gång fick datorn nya processorer med upp till åtta kärnor, och dessutom Apples förbättrade tangentbord. Det är bättre än tidigare och täcks som för övriga Macbook-modeller av en fyra år lång garanti mot skador, men fortfarande faller det inte alla i smaken med sina väldigt grunda nedslag.

Sedan 2018 är Macbook Pro 15 tum den enda Macbook-modell som kan uppgraderas med 32 GB arbetsminne.

15-tummaren är en arbetshäst, och det givna valet för alla som använder datorn i jobb och fritid för mer avancerade behov. För den med mer beskedliga behov är priset för högt.

Macbook Pro-spekulanten kan köpa dubbla mängden grafikminne för 1 100 kronor, vilket kan vara värt att överväga då allt fler proffsprogram drar nytta av även grafikprocessorn. Sedan november 2018 finns även betydligt mer kraftfulla Vega-grafikkort, men dessa finns bara till toppmodellen, något som gör datorn rejält dyr.

Även processorn kan uppgraderas, liksom lagringen. Den senare har blivit billigare under 2019, men är fortfarande dyr. En TB går loss på upp till 4 400 kronor beroende på modell, två TB kostar upp till 8 800 kronor och fyra TB av marknadens snabbaste ssd-lagring kostar hela 17 600 kronor. Köp så mycket lagring du kan tänkas behöva under hela tiden du tänker behålla datorn, men inte mer än du behöver för då blir det snart dyrt.

Ett bra val för: Den som använder sin dator som ett avancerat arbetsverktyg, som vill ha en stor skärm för sina bilder och ett dedikerat grafikkort.

Rek. pris: 30 000 kronor från Apple.
Billigaste återförsäljare: 28 989 kronor hos Netonnet.

plus

Fantastisk skärm och ljud
Thunderbolt 3-portarna ger snabb överföring
Höga prestanda med upp till åtta kärnor och dedikerad grafik

minus

Högt pris
Dyra tillval, inte minst lagringen 

Apple MacBook Pro (2019) - 2,6GHz HC 16GB 256GB 15" Pris vid test: 28983 kr.

Bästa pris just nu: 26996 kr