Macbook Pro 15 tum – dyr arbetshäst

Att gå upp en storlek betyder inte bara en större skärm, utan också mycket mer kraft under huven – och som alltid med Apples serie bärbara datorer är det 15-tummaren som är den ”riktiga” proffsdatorn. Den största skillnaden mot 13-tummaren är att vi här får ett dedikerat grafikkort som är mycket mer kapabelt än det integrerade i 13-tummaren.

Macbook-guide

Macbook Pro 15 tum lider heller inte av förvirringen kring 13-tumsmodellen, där bara den dyrare Touch Bar-modellen uppdaterades 2018. För 15-tummaren har alla modeller uppdaterats 2018 med ett nytt, aningen bättre tangentbord, True Tone i skärmen och ett T2-chip som bland annat krypterar lagringen per automatik. Inte minst har processorerna uppdaterats till Intels åttonde generation, med sex kärnor mot tidigare fyra. Det är den största processoruppdatering som skett på flera år.

15-tummaren är en arbetshäst, och det givna valet för alla som använder datorn i jobb och fritid, för mer avancerade behov. För den med mer beskedliga behov är priset för högt.

Macbook Pro-spekulanten kan köpa dubbla mängden grafik-minne för 1 100 kronor, vilket kan vara värt att överväga då allt fler proffsprogram drar nytta av även grafikprocessorn. Sedan november finns även betydligt mer kraftfulla Vega-grafikkort, men dessa finns bara till toppmodellen, vilket gör datorn rejält dyr.

Även processorn kan uppgraderas, liksom lagringen. Den senare är också dyr. En TB går loss på upp till 6 600 kronor beroende på modell, två TB kostar upp till 15 400 kronor och fyra TB av marknadens snabbaste ssd-lagring kostar hela 37 400 kronor. Köp så mycket lagring du kan tänkas behöva under hela tiden du tänker behålla datorn, men inte mer än du behöver för då blir det snart dyrt. Köper du för mycket blir det snart dyrt.

I denna nya modell kan vi också, för första gången, uppgradera till 32 GB arbetsminne. Det kostar 4 400 kronor, och liksom tidigare kan uppgraderingar inte göras i efterhand.

Läs hela vårt test av Macbook Pro 15 tum här!

Ett bra val för: Den som använder sin dator som ett avancerat arbetsverktyg, som vill ha en stor skärm för sina bilder och ett dedikerat grafikkort.

Pris: Från 25 990 kronor.

plus

Fantastisk skärm och ljud
Thunderbolt 3-portarna ger snabb överföring
Höga prestanda med sex kärnor och dedikerad grafik

minus

Högt pris
Dyra tillval, inte minst lagringen 

Apple MacBook Pro - 2,2GHz QC 16GB 256GB 15" Pris vid test: 18790 kr.

Bästa pris just nu: 29715 kr