Macbook Pro 13 tum – Apples bästa bärbara

Macbook Pro är tunnare och lättare än förra generationen – men också helt utan de tidigare portarna. Här är det thunderbolt 3 och usb-c som gäller för hela den dyra slanten, så köp på dig en adapter och/eller nya sladdar till externa hårddiskar och liknande.

Macbook Pro
Foto: Adam Patrick Murray / IDG

Batteritiden är bra när vi bara surfar (i Safari) eller svarar på mail, men kan vara lite ojämn när vi sysslar med mer prestandatunga saker. Om lång batteritid är den enskilt viktigaste faktorn är någon av Macbook Air-versionerna ett bättre val. Men tack vare den extra kraften och inte minst de bättre skärmarna är Macbook Pro (precis som namnet antyder) ett givet val för den som vill ha den totalt sett bästa datorn.

Långtest: En månad med Macbook Pro 13 – vi utvärderar Apples nya dyrgrip

13-tummaren lyckas bäst kombinera kraft och bärbarhet bland Apples datorer. Vikten
är faktiskt heller inte så mycket värre än Macbook Air 2018, 1,37 kilo mot 1,25 kilo för Air.

Totalt sett är det här den bästa Macbook som går att köpa och en av de bästa bärbara datorerna, alla kategorier. Priset från Apple börjar på 15 495 kronor utan Touch Bar i Apple Store, men ofta går grundmodellen att hitta någon tusenlapp billigare än så på annat håll.

13-tumsmodellen säljs i två modeller, med och utan Touch Bar. Modellen utan Touch Bar är något enklare, med bara två portar och en tvåkärnig-processor. Denna modell har liksom Macbook inte blivit uppdaterad 2018.

Det har däremot Touch Bar-modellen, som under sommaren 2018 uppdaterades med de nya åttonde generationens Intel-processorer, och som är rejält mycket snabbare med fyra kärnor. Dessutom finns Apples nya T2-chip (som i nya Macbook Air), ett tangentbord som är lite tystare och lite bättre skyddat mot damm och smuts, samt automatisk justering av vitbalansen.

Vill vi ha Touch Bar kostar det några tusenlappar extra, priset börjar på saftiga 20 995 kronor, men då får vi en mycket snabbare processor och även något vassare grafik och fyra thunderbolt 3-portar.

Båda Pro-modellerna har dock en ljusstark skärm med full täckning för det så kallade P3-färgspektrat, så den som sysslar med professionell bildhantering och -redigering är Pro-modellerna ett givet val.

Om budgeten tillåter är det en bra idé att uppgradera till maximala 16 GB ram-minne, oavsett modell. Det går nämligen inte att uppgradera efter köpet. Notera att grundmodellen av Macbook Pro utan Touch Bar bara har 128 GB lagringsutrymme. Det kan snabbt bli trångt om vi inte sparar det mesta i Icloud eller någon annan molntjänst.

För mer rimliga 256 GB lagring får vi betala 2 500 kronor extra. Även processorerna kan uppgraderas, men modellen utan Touch Bar tjänar inget på att uppgraderas till i7 då priset snart närmar sig den snabbare Touch Bar-modellen.

Ett bra val för: Den som vill ha bästa möjliga dator och kraft nog för de allra flesta uppgifter. Macbook Pro ger mest prestanda för pengarna.

Pris: Från 13 789 kronor (Macbook Pro 13 tum utan Touch Bar). 
Från 19 483 kronor (Macbook Pro 13 tum med Touch Bar).

plus

Fantastisk skärm
Mest prestanda för pengarna
Fyrkärniga processorer – men bara i Touch Bar-modellen

minus

Dyr
Modellen utan Touch Bar ej uppdaterad 2018, saknar Touch ID
Bara 128 GB i grundmodellen

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13899 kr.

Bästa pris just nu: 13783 kr