Macbook Pro 13 tum – Apples bästa bärbara

Macbook Pro är tunnare och lättare än förra generationen – men också helt utan de tidigare portarna. Här är det thunderbolt 3 och usb-c som gäller för hela den dyra slanten, så köp på dig en adapter och/eller nya sladdar till externa hårddiskar och liknande.

Macbook Pro
Foto: Adam Patrick Murray / IDGIngångsmodellen av Macbook Pro 13 tum har nu fått Touch Bar, fyrkärniga processorer, T2-chippet och uppdaterat tangentbord – allt det gör denna modell till den mest prisvärda och kanske bästa Macbook Pro hittills.

Batteritiden är bra när vi bara surfar (i Safari) eller svarar på mail, men kan vara lite ojämn när vi sysslar med mer prestandatunga saker. Om lång batteritid är den enskilt viktigaste faktorn är någon av Macbook Air-versionerna ett bättre val. Men tack vare den extra kraften och inte minst de bättre skärmarna är Macbook Pro (precis som namnet antyder) ett givet val för den som vill ha den totalt sett bästa datorn.

Långtest: En månad med Macbook Pro 13 – vi utvärderar Apples nya dyrgrip

13-tummaren lyckas bäst kombinera kraft och bärbarhet bland Apples datorer. Vikten
är faktiskt heller inte så mycket värre än Macbook Air 2019, 1,37 kilo mot 1,25 kilo för Air.

Totalt sett är det här den bästa Macbook som går att köpa och en av de bästa bärbara datorerna, alla kategorier. Priset från Apple börjar på rätt saftiga 16 800 kronor i Apple Store, men ofta går grundmodellen att hitta någon tusenlapp billigare än så på annat håll.

Apple säljer fortfarande 13-tumsmodellen i två olika priskategorier, men sedan sommaren 2019 har alla 13-tummare Touch Bar. Tidigare saknade den billigare Macbook Pro detaljer som fanns i den dyrare modellen, men båda modellerna har uppdaterats under 2019 och har nu inte de förvirrande skillnader som tidigare fanns mellan de olika versionerna.

Båda modellerna har nu alltså Touch Bar, Touch ID, en rejält ljusstark True Tone-skärm med full täckning för det så kallade P3-färgspektrat och senaste, uppdaterade versionen av Apples tangentbord.

Största skillnaden är processorklassen. Alla modeller har visserligen fyrkärniga processorer numera, men den billigare ingångsmodellen har processorer med lägre klockfrekvens, 1,4 gHz mot 2,4 gHz.

Det enklaste sättet att se skillnad på modellerna nu när båda modellerna har Touch Bar är att titta på sidorna: Grundmodellen har två thunderbolt 3-portar medan den dyrare modellen med snabbare processor har fyra portar, två på vardera sida.

Vissa testare har noterat att den billigare modellen har något sämre högtalare, men det är inget som motiverar att betala mer för den dyrare modellen.

Den enklare processorn duger gott för de flesta, utom möjligen för de som arbetar i krävande produktionsmiljöer, behöver mesta möjliga prestanda i minsta förpackning, eller måste ha fler än två portar – men då bör man också ta en titt på Macbook Pro 15 tum, som är än mer kraftfull med sin dedikerade grafik.

Om budgeten tillåter är det en bra idé att uppgradera till maximala 16 GB ram-minne, oavsett modell (även Macbook Air 2019). Det går nämligen inte att uppgradera efter köpet. Notera att grundmodellen av Macbook Pro utan Touch Bar bara har 128 GB lagringsutrymme. Det kan snabbt bli trångt om vi inte sparar det mesta i Icloud eller någon annan molntjänst.

Ett bra val för: Den som vill ha bästa möjliga dator och kraft nog för de flesta uppgifter, men fortfarande i en nätt, bärbar förpackning. Macbook Pro 13 tum ger mest prestanda för pengarna.

Rekommenderat pris: Från 16 800 kronor hos Apple (Macbook Pro 13 tum med två portar).
Från 23 500 kronor hos Apple (Macbook Pro med fyra portar).
BIlligaste återförsäljare: 16 790 kronor hos Webhallen.

plus

Fantastisk skärm
Mest prestanda för pengarna
Fyrkärniga processorer – nu i alla modeller

minus

Dyr
Bara 128 GB lagring i grundmodellen
Tangentbordet faller inte alla i smaken

Apple MacBook Pro (2019) - 1,4GHz QC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 16790 kr.

Bästa pris just nu: 16299 kr