Macbook Air – billigaste gamlingen sjunger på sista versen

Vi börjar med Macbook Air, en omåttligt populär Macbook som sett likadan ut sedan 2010. Grundmodellen med 8 GB minne och 128 GB lagringsutrymme går ofta att hitta i butik för under 9 000 kronor. Det gör Air till den billigaste bärbara Mac som går att få tag på.

Macbook-guide
Foto: Apple

Macbook Air har inte uppdaterats sedan våren 2015, men det betyder inte att den är för svag, eller att det är ett dåligt köp. Tvärtom är den snabbare än den dyrare Macbook, tack vare att den har en större Core i5-processor jämfört med Macbooks Core M.

Macbook Air har den tveklöst längsta batteritiden, 12 timmar. Det är också den enda dator som fortfarande har alla de gamla typerna av portar. Bekvämt, eftersom du slipper köpa adaptrar och byta ut sladdar.

Men åldern tar ut sin rätt. Skärmen är gammaldags med låg upplösning, sämre färgåtergivning och begränsade betraktningsvinklar.

Apple har redan presenterat en hett efterlängtad efterföljare till denna dator. Den är bättre på de flesta sätt, med modernare komponenter, bättre högtalare och en rejält bättre skärm, men den kostar också flera tusenlappar till. 

Ett bra val för: Den som har en tajt budget och som gärna vill ha en Macbook men som inte nödvändigtvis måste ha senaste hårdvara eller en skärm av toppkvalitet.

Pris: Från 9 490 kronor. 

plus

Apples billigaste Mac
Bra batteritid
Du slipper köpa adaptrar

minus

Dålig skärm
Börjar bli rejält gammal
Bara 128 GB lagring i grundmodell