Macbook Pro 16 tum – väntar på ersättare

Apples största laptop för en udda tillvaro sedan M1-Macarna lanserades i höstas. Samtidigt som den fortfarande är störst och dyrast är den numera bara aningen snabbare än de två mindre och betydligt billigare modellerna, och Apple väntas släppa en helt ny modell med ny design för att inviga övergången till Apple Silicon senare i år.

Missa inte: Alla rykten och uppgifter om nya Macbook Pro

Fram tills lanseringen av den är det mycket svårt att rekommendera 16-tums Macbook Pro för alla som inte själva vet varför de verkligen behöver en. Det finns betydligt billigare Intel-baserade Macar att välja för de flesta som behöver en för att till exempel kunna installera Windows via Boot Camp. Grafikkortet är visserligen snabbare än M1-processorns grafikkrets, men om ryktena stämmer om den kommande nya modeller kommer den slå dagens modell med råge även på det området.

Macbook Pro 16 tum

De fördelar 16-tummaren har just nu är den stora, ljusstarka skärmen, möjligheten att ansluta många externa tillbehör och upp till fyra externa skärmar för extrema uppgifter som 3d-animation. Med upp till 64 GB minne kan du ta i så det räcker även för att köra flera virtuella maskiner och annat som drar riktigt stora mängder minne.

Arbetsuppgifterna där dagens 16-tummare kan vara bättre än en 13-tummare eller Macbook Air med M1 är huvudsakligen sådana där du lika gärna kunde välja en stationär Mac som en Mac Mini med Intel-processor och egpu för mer grafikprestanda, eller en Imac.

Ett bra val för: Ytterst få. Köp bara om du vet exakt vad du ger dig in på och varför du behöver just en Intel-baserad Mac och den största och dyraste modellen.

Rek. pris: Från 30 092 kronor hos Apple.
Pris: Från 25 490 kronor via Prisjakt.

plus

Kan ansluta många skärmar och tillbehör.
Stöd för Windows och egpu.

minus

Knappt snabbare än Macbook Air med M1.
Snart föråldrad.
Högljudd och varm.

Apple MacBook Pro (2019) - 2,6GHz HC 16GB 512GB 16" Pris vid test: 25490 kr.

Bästa pris just nu: 23990 kr