Macbook Pro 13 tum – lilla arbetshästen

Macbook Pro är tunnare och lättare än förra generationen – men också helt utan de tidigare portarna. Här är det thunderbolt 3 och usb-c som gäller för hela den dyra slanten, så köp på dig en adapter och/eller nya sladdar till externa hårddiskar och liknande.

13-tummaren lyckas bäst kombinera kraft och bärbarhet bland Apples datorer. Vikten är faktiskt heller inte så mycket värre än Macbook Air 2019, 1,4 kilo mot 1,25 kilo för Air.

När Apple i höstas släppte 16-tums Macbook Pro ställde det 13-tumsmodellen i ganska dålig dager. Den hade fortfarande det gamla beryktade fjärilstangentbordet, instegsmodellen hade futtiga 128 gigabyte lagring och processorerna var gamla åttonde generationens Core-processorer.

Macbook Pro 13 tum med Magic Keyboard

Nu har till slut även 13-tummaren uppgraderats och fått Magic Keyboard istället för fjärilstangentbordet. Men samtidigt är det en betydligt mindre häftig uppgradering jämfört med hur övergången från 15 till 16 tum blev i den större modellen. Lilla Macbook Air har fortfarande samma 13-tumsskärm med lika stor ram runtom. På insidan har den också flera förändringar med bland annat dubbla fläktar.

Det märkligaste är dock att processorerna bara har uppgraderats i de dyrare modellerna av datorn. Apple säljer nu fyra modeller som du sedan kan konfigurera ytterligare. De två billigaste har samma åttonde generationens processorer som fjolårets modeller, två thunderbolt 3-kontakter, och sämre grafikkrets. De dyrare har fått tionde generationens processorer vilket innebär snabbare internminne och kraftigt förbättrad integrerad grafik.

Youtube-kanalen Max Tech har utfört ett antal prestandatester på modellerna som kostar 16 995 respektive 24 495 kronor. Intressant nog visar dessa att den billigaste modellen faktiskt har blivit snabbare än förra året, trots att den använder precis samma Intel-processor. Bättre kylning kan ligga bakom det – enligt Max Tech låter datorn processorn använda mer ström när du kör tunga program. Den dyrare modellen är dock avsevärt snabbare i krävande arbetsuppgifter, speciellt med intensiv användning av grafikkretsen.

Det här betyder att om du klarar dig med grundmodellen så är den billigaste ett riktigt bra köp och en stor uppgradering jämfört med förra året. Knappt 200 kronor mer kostar den, men du får dubbelt så mycket lagring och en processor som de facto har blivit snabbare, samt det nya bättre tangentbordet.

Om du däremot vill ha mer lagring, mer internminne och lite snabbare processor är det bäst att hoppa direkt upp till modellen med tionde generationens processor. Den har redan 16 gigabyte minne och 512 gigabyte lagring, och med fyra thunderbolt 3-kontakter och den snabbare processorn är den en betydligt kraftfullare arbetsstation.

För den som väljer mellan billigaste Macbook Pro och Macbook Air är de stora skillnaderna:

  • Macbook Pro har Touch Bar (plus eller minus avgör du själv).
  • Macbook Pro är tystare och svalare.
  • Macbook Pro klarar tunga program betydligt bättre.
  • Macbook Pro har en mer ljusstark skärm med större färgomfång.
  • Macbook Air är billigare och kilformen gör det skönare att skriva på tangentbordet.

Ett bra val för: Den som behöver lite mer kraft men vill minimera storlek och vikt. Proffsanvändare som inte behöver diskret grafik och vill ha en mer bärbar maskin än 16-tummaren.

Rekommenderat pris: Från 16 995 kronor hos Apple (med två portar och åttonde generationen Core-processor).
Från 24 495 kronor hos Apple (med fyra portar och tionde generationen Core-processor).
Billigaste återförsäljare: från 16 790 kronor via Prisjakt.

plus

Mycket prestanda i litet format.
Kan nu få 32 gigabyte minne.
Bättre skärm än Macbook Air.

minus

Bara de dyrare varianterna har nya processorer.
Väntar fortfarande på ny skärm med smalare ram.

Apple MacBook Pro (2020) - 1,4GHz QC 8GB 256GB 13" Pris vid test: 16790 kr.

Bästa pris just nu: 16149 kr