Macbook – det lätta, moderna valet

Obs! Denna dator tillverkas inte längre av Apple, men då den fortfarande finns i lager hos vissa återförsäljare låter vi den stå kvar i denna guide ett tag till.

Macbook är en imponerande liten dator, inte mycket större än Ipad och 920 gram lätt. Perfekt att slänga ned i skolväskan, och den får plats på alla kafébord och nedfällbara bord på tåg och flyg.

Macbook 2017
Foto: Roman Loyola/IDG

Macbook är den minsta dator Apple tillverkar, och även den svagaste. I det lilla chassit sitter Intels svagare Core M-processorer. Verkligen inte några raketer, men i gengäld är datorn fläktlös och därmed garanterat tyst. Intel Core m3 1,2 GHz i grundmodellen kan för en ganska billig peng uppgraderas till en Core i5, och kan för lite mer pengar (2 750 kr) förvandlas till en Core i7.

Men låt dig inte luras av namnen, Core i7 i denna Macbook kan inte mäta sig med den större, kraftfullare i7-varianten som sitter i Macbook Pro. Under 2017 döpte Intel om sina Core m5 och m7-modeller till i5 respektive i7, helt enkelt för att de skulle låta lite snabbare.

Macbook ligger strax efter Macbook Air 2019 i prestanda, så det är en dator som duger bäst för enklare behov som att svara på mejl, surfa, kolla Netflix och sköta skolarbetet. Den som ibland vill redigera bilder och en och annan video bör klara sig bra – faktum är att datorn till och med klarar att redigera 4k-video i Final Cut helt okej, även om det här inte är förstahandsvalet för sådana uppgifter.

Numera kan Macbook utrustas med 16 GB ramminne, vilket kan vara en bra idé om du har råd eftersom datorn inte kan uppgraderas i efterhand. Samtidigt är det svårt att rekommendera några uppgraderingar då vi snabbt är uppe i samma prisnivå som Macbook Pro. Ofta finns grundmodellen av Macbook att köpa för strax under 14 000 kronor och det är ett okej pris om det framför allt är en lätt dator vi är ute efter.

Tangentbordet på Macbook är av samma typ som Macbook Pro utan Touch Bar. Det är lite speciellt och tar lite tid att vänja sig vid. Värt att tänka på för den som ska skriva långa uppsatser, även om de flesta nog kört in sig efter ett par veckors användande.

Om det här ska vara enda datorn kan det dock vara värt att överväga en Macbook Air eller Macbook Pro istället (som dessutom erbjuder bättre prestanda till ungefär samma pris), att leva med bara en port kan kan bli jobbigt om du ofta kopplar in tillbehör till datorn. Adaptrar är ett måste.

Värt att tillägga att den Macbook som säljs nu  inte alls uppdaterades under 2018. Nuvarande modell presenterades 2017, och har inte de senaste Mac-teknikerna som ett T2-chip som ger säkrare, kryterad lagring, eller det senaste generationens tangentbord som är aningen tystare och bättre skyddat mot damm och smuts.

Ett bra val för: Den som värdesätter storlek och vikt högst. För den som ofta reser i jobbet, eller kanske studenten som behöver något mer än en Ipad. För den som har lättare prestandabehov, men vill ändå ha en modern Mac med bra skärm och bra ljud

Pris: Från 11 945 kronor hos Prisjakt.

plus

Bra skärm och bra ljud
Oslagbart lätt
256 GB lagring i grundmodellen

minus

Bara en port
Svagare än lika dyra Macbook Air
Dålig webbkamera – bara 480p
Utgången produkt

Apple MacBook (2017) - 1,2GHz DC 8GB 256GB 12"

Bästa pris just nu: 10990 kr