Macbook – det lätta, moderna valet

Macbook är en imponerande liten dator, inte mycket större än Ipad och 920 gram lätt. Perfekt att slänga ned i skolväskan, och den får plats på alla kafébord och nedfällbara bord på tåg och flyg.

Macbook 2017
Foto: Roman Loyola/IDG

Macbook är den minsta dator Apple tillverkar, och även den svagaste. I det lilla chassit sitter Intels svagare Core M-processorer. Verkligen inte några raketer, men i gengäld är datorn fläktlös och därmed garanterat tyst. Intel Core m3 1,2 GHz i grundmodellen kan för en ganska billig peng uppgraderas till en Core i5, och kan för lite mer pengar (2 750 kr) förvandlas till en Core i7.

Men låt dig inte luras av namnen, Core i7 i denna Macbook kan inte mäta sig med den större, kraftfullare i7-varianten som sitter i Macbook Pro. Under 2017 döpte om sina Core m5 och m7-modeller till i5 respektive i7, helt enkelt för att de skulle låta lite snabbare.

Macbook ligger strax efter Macbook Air 2018 i prestanda, så det är en dator som duger bäst för enklare behov som att svara på mejl, surfa, kolla Netflix och sköta skolarbetet. Den som ibland vill redigera bilder och en och annan video bör klara sig bra – faktum är att datorn till och med klarar att redigera 4k-video i Final Cut helt okej, även om det här inte är förstahandsvalet för sådana uppgifter.

Numera kan Macbook utrustas med 16 GB ramminne, vilket kan vara en bra idé om du har råd eftersom datorn inte kan uppgraderas i efterhand. Samtidigt är det svårt att rekommendera några uppgraderingar då vi snabbt är uppe i samma prisnivå som Macbook Pro utan Touch Bar. Ofta finns grundmodellen av Macbook att köpa för strax under 14 000 kronor och det är ett okej pris om det framför allt är en lätt dator vi är ute efter.

Tangentbordet på Macbook är av samma typ som Macbook Pro utan Touch Bar. Det är lite speciellt och tar lite tid att vänja sig vid. Värt att tänka på för den som ska skriva långa uppsatser, även om de flesta nog kört in sig efter ett par veckors användande.

Om det här ska vara enda datorn kan det dock vara värt att överväga en Macbook Air eller Macbook Pro istället (som dessutom erbjuder bättre prestanda till ungefär samma pris), att leva med bara en port kan kan bli jobbigt om du ofta kopplar in tillbehör till datorn. Adaptrar är ett måste.

Värt att tillägga att den Macbook som säljs nu är, liksom Macbook Pro utan Touch Bar, inte är uppdaterad under 2018. Nuvarande modell presenterades 2017, och har inte de senaste Mac-teknikerna som ett T2-chip som ger säkrare, kryterad lagring, eller det senaste tredje generationens tangentbord som är aningen tystare och bättre skyddat mot damm och smuts.

Ett bra val för: Den som värdesätter storlek och vikt högst. För den som ofta reser i jobbet, eller kanske studenten som behöver något mer än en Ipad. Har lättare prestandabehov, men vill ändå ha en modern Mac med bra skärm och bra ljud.

Pris: Från 13 490 kronor.

plus

Bra skärm och bra ljud
Oslagbart lätt
256 GB lagring i grundmodellen

minus

Bara en port
Svagare än lika dyra Macbook Air

Apple MacBook - 1,2GHz DC 8GB 256GB 12" Pris vid test: 13990 kr.

Bästa pris just nu: 10990 kr