Att köpa en ny bärbar Mac är inte det lättaste. Macbook Air, den nya eller gamla? Macbook Pro i 13 eller 16 tum? Och vad är egentligen skillnaden mellan modellerna med två eller fyra portar? Är lätta och billigare Macbook Air ett bra, billigare alternativ till Macbook Pro, eller räcker det kanske med den äldsta Macbook Air?

Macbook Pro
Foto: Adam Patrick Murray / IDGMacbook Pro i sina två olika storlekar.

Apple börjar 2019 med att rensa upp lite bland modellerna, men i och med lanseringen av nya 16-tums Macbook Pro har sortimentet återigen blivit delat: 16-tummaren är än så länge den enda modellen med nya Magic Keyboard medan alla andra har fjärilstangentbordet.

Valet handlar dock som vanligt mest om huruvida du hellre har en lättare dator, eller en dator med mer prestanda. Och som vanligt; hur mycket pengar du är beredd att lägga. Här försöker vi reda ut vilken av alla olika Macbook-modeller som är det bästa valet för dig.

Värt att tänka på för den som är Macbook-spekulant är att Apple Store (som också erbjuder tio procent studentrabatt) samt vissa certifierade återförsäljare (Premium Resellers) ofta är de enda som erbjuder möjligheten att konfigurera datorerna (kanske vill du välja till mer arbetsminne, eller en större hårddisk). Många andra återförsäljare har ofta pressade priser på grundkonfigurationerna, och vissa dyrare konfigurationer, men vill du välja helt fritt bland tillvalen är det Apple Store som gäller.

Läs också! Köpa nu eller vänta? Test och köpråd av alla Apple-prylar


Macbook Air (2019) – klassiker i modern skrud

Det tog tre år, men till slut har Apple släppt en modern version av den populära Macbook Air. Skärmen har blivit fantastiskt mycket bättre än tidigare, och Macbook Air följer nu samma mönster som övriga Macbook-modeller med en tunnare form, den nya typen av tangentbord och bara usb-c/thunderbolt 3-portar.

Macbook Air 2018
Foto: Jason Cross / IDG

Macbook Air 2019 är Apples senaste tillskott i Macbook-serien, först släppt hösten 2018 och som sedan fick en liten uppdatering sommaren 2019. Sedan minstingen Macbook 12 tum plockades bort från Apples utbud under 2019 är det här Apple nättaste, minsta bärbara dator.

Macbook Air är en bra mellanväg mellan den åldrande Macbook Air i sin förra generation (som fortfarande säljs än idag) och den lite tyngre, dyrare Macbook Pro. För de flesta är det här ett bra val, där de största kompromisserna från den lilla Macbook 12 tum är borta, samtidigt som den är lite lättare att hantera än Macbook Pro.

Macbook Air har två portar som stödjer både usb-c och thunderbolt 3. Det senare är samma snabba överföringsstandard som finns i Macbook Pro. Två portar gör stor skillnad, jämfört med den enda som sitter i Macbook. Det gör att vi kan koppla in exempelvis en hårddisk till datorns ena port, samtidigt som vi laddar datorn i den andra.

På insidan finns ett T2-chipp som krypterar lagringen per automatik, och sköter inloggningen med Touch ID. Högtalarna har också blivit mycket bättre än föregångarens, men den som för första gången byter till en modern Mac utan traditionella kontakter bör nog inhandla åtminstone en adapter, för att vara säker på att de gamla tillbehören passar portarna i den nya datorn.

I sin uppdatering 2019 fick datorn ingen ny processor, men däremot ett nyare tangentbord som ska ha bättre hållbarhet än tidigare modeller. Alla Macbook-modeller utom gamla Macbook Air (och Macbook som inte längre säljs) har därmed uppdaterade tangentbord, som alla är täckta av en fyra år lång garanti.

Skärmen har True Tone som automatiskt anpassar vitbalansen efter omgivningen, men den har inte lika hög ljusstyrka som Macbook Pro. Processorn har två kärnor och är i samma, lägre klass som Macbook, så det rör sig inte om någon raket till dator. Prestandan duger till vanliga kontorsuppgifter och även för att redigera film och bilder på mer av en hobby- eller kanske även semiproffs-nivå. För den som vill ha mesta möjliga prestanda är Macbook Pro fortfarande ett bättre val.

MacBook Air 2018
Foto: Jason Cross / IDGNya Macbook Air (överst), jämförd med MacBook Pro 13 tum (underst). Den för Macbook Air klassiska sluttande formen finns kvar även i den nyare versionen.

Den billigaste versionen med 8 GB arbetsminne och rätt snåla 128 GB lagring kan i skrivande stund hittas för under 13 000 kronor, vilket gör det här till ett bra köp för den som kanske vill uppgradera sin gamla Macbook Air, eller byter från en pc.

För mesta möjliga prestanda bjuder Macbook Pro på mer av den varan, utan att vara så mycket tyngre eller dyrare. Macbook Pro utan Touch Bar kostar ungefär lika mycket som Macbook Air 2018, så även denna kan vara värd att kolla in. Den har dock inte T2-chipet, Touch ID eller det senaste, tystare tangentbordet som är lite bättre skyddat mot smulor och damm.

Läs vårt test av Macbook Air här!

Ett bra val för: Den som vill uppgradera sin tidigare Macbook Air till en ny. Eller den som behöver en lätt, modern och säker bärbar dator, men inte nödvändigtvis topprestanda.
Rek. pris Apple14 302 kronor.
Billigaste återförsäljare12 479 kronor hos CDON.

plus

Bättre på allt än föregångaren.
Liten och lätt.
Touch ID.

minus

Macbook Pro är snabbare, utan att vara mycket tyngre eller dyrare.

Apple MacBook Air (2019) - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 12790 kr.

Bästa pris just nu: 12989 kr