Att köpa en ny bärbar Mac är inte det lättaste. Macbook Air, eller Macbook Pro. 13 tum eller 16 tum? Och vad är egentligen skillnaden mellan Pro-modellerna med två eller fyra portar? Är lätta och billigare Macbook Air ett bra, billigare alternativ till Macbook Pro?

Macbook Pro
Foto: Adam Patrick Murray / IDGMacbook Pro i sina två olika storlekar.

Apple började under 2019 med att rensa upp bland de många olika Macbook-modellerna. I och med lanseringen av nya 13-tums Macbook Pro nyligen har nu samtliga modeller uppgraderats från det gamla fjärilstangentbordet till nya magic keyboard.

Valet handlar som så ofta mest huruvida du hellre vill ha en lättare dator eller en dator med mer prestanda. Och som vanligt; hur mycket pengar du är beredd att lägga. Här försöker vi reda ut vilken av alla olika Macbook-modeller som är det bästa valet för dig.

Värt att tänka på för den som är Macbook-spekulant är att Apple Store (som också erbjuder tio procent studentrabatt) samt vissa certifierade återförsäljare (Premium Resellers) ofta är de enda som erbjuder möjligheten att konfigurera datorerna (kanske vill du välja ha arbetsminne, eller mer lagringsutrymme?). Många andra återförsäljare har ofta pressade priser på grundkonfigurationerna, och vissa dyrare konfigurationer, men vill du välja fritt bland tillvalen är det Apple Store som gäller.

Läs också! Köpa nu eller vänta? Test och köpråd av alla Apple-prylar

Macbook Air (M1) – standardvalet

Apple uppdaterade Macbook Air våren 2020, men redan i november kom nästa uppdatering, den största någonsin. Datorn är den första Macen med Apple-designad processor. Det har skrivits spaltmeter om M1-processorn och vi har hyllat både den och resten av datorn i vår recension.

Macbook Air har fortfarande samma form, skärm och tangentbord som tidigare. Precis som tidigare har den två kontakter, numera usb 4.0 med thunderbolt 4, plus hörlursutgång. Den säljs i två modeller med 256 respektive 512 GB lagring men också en annan skillnad: Den billigare modellen har 7 istället för 8 grafikkärnor i processorn, den enda av de nya Macarna som har det.

TEST! Macbook Air med M1-processor – makalöst bra dator

Macbook Air
Foto: Anders Lundberg

Förutom att datorn har blivit mer än dubbelt så snabb är det också Apples första Mac på många år som inte har någon fläkt överhuvudtaget – Macbook Air är numera knäpptyst. Att den är så sval visar hur strömsnål den är, Macbook Air med M1 ger nästan dubbelt så lång batteritid som innan. I vårt eget test höll den för drygt 16 timmars videouppspelning, att jämföra med knappa 9 timmar för Intel-generationen.

Den närmaste jämförelsen är 13-tums Macbook Pro med M1-processor. Den har fläkt och kan därför avleda mer värme, vilket gör att den får lite bättre resultat i benchmarktest och spel. Men de stora skillnaderna är att Macbook Pro har Touch Bar, ljusare skärm, bättre mikrofoner och högtalare samt ännu längre batteritid. Om det är värt 3 500 kronor mer för grundmodellen av Macbook Pro eller om du föredrar Macbook Airs tunnare form är vad du bör basera ditt val på.

Ett bra val för: Nästan vem som helst. Nya M1-processorn gör att den är nästan lika snabb som 16-tummaren till en bråkdel av priset och dessutom helt tyst.

Rek. pris Apple: 12 495 kronor.
Billigaste återförsäljare: 11 799 kronor på Prisjakt.

plus

Vrålsnabb.
Extrem batteritid.
Bra skärm och tangentbord.

minus

Bara två portar.
Kan bara ansluta en extern skärm.

Inget stöd för egpu.