Att köpa en ny bärbar Mac är inte det lättaste. Macbook Air med M1 eller M2, eller Macbook Pro. 13, 14 eller 16 tum? När är det värt det högre priset på en av modellerna med M1 Pro/Max-chipp?

Macbook-modeller i denna guide

Valet handlar som så ofta mest huruvida du hellre vill ha en lättare dator eller en dator med mer prestanda. Och som vanligt; hur mycket pengar du är beredd att lägga. Här försöker vi reda ut vilken av alla olika Macbook-modeller som är det bästa valet för dig.

Värt att tänka på för den som är Macbook-spekulant är att Apple Store (som också erbjuder tio procent studentrabatt) samt vissa certifierade återförsäljare (Premium Resellers) ofta är de enda som erbjuder möjligheten att konfigurera datorerna (kanske vill du ha mer arbetsminne, eller mer lagringsutrymme?). Andra återförsäljare har ofta pressade priser på grundkonfigurationerna och vissa dyrare konfigurationer – framför allt något år efter lanseringen – men vill du välja fritt bland tillvalen är det Apple Store som gäller.

Läs också! Köpa nu eller vänta? Test och köpråd av alla Apple-prylar

Macbook Air (M1) – det prisvärda alternativet

November 2020 är historiskt för Apple. Då släpptes de första Macarna med egendesignad processor efter 36 år med processorer från Motorola, IBM och Intel. Det har skrivits spaltmeter om M1-processorn och vi har hyllat både den och resten av datorn i vår recension.

Nu har andra generationen Macbook Air lanserats med M2-processor och ny design med bland annat Magsafe och en bättre, mer heltäckande skärm. Den gamla M1-modellen säljs fortfarande, med ett pris som är tre tusen kronor lägre, som med snabbare lagring i grundutförandet dessutom kan vara ett bättre val för en del användare.

TEST! Macbook Air med M1-processor – makalöst bra dator

Macbook Air
Foto: Anders Lundberg

M2-chippet är 15–40 procent snabbare än M1 i benchmarktester, men i Macbook Air som saknar aktiv kylning behåller den inte maximal prestanda mer än några minuter innan den bromsar in och blir ungefär lika snabb som M1.

Ett bra val för: Den som vill ha en Mac-laptop så billigt som möjligt, framför allt om du nöjer dig med 256 gigabyte lagring.

Rek. pris Apple: 13 495 kronor.
Billigaste återförsäljare: 11 989 kronor hos Webhallen.

plus

Fortfarande snabb
Bra batteritid
Billigast i Mac-familjen

minus

Bara två portar och saknar Magsafe
Kan bara ansluta en extern skärm
Gammal design


Macbook Air (M2) – för maximal bärbarhet

Ingen Mac har någonsin kombinerat bärbarhet och prestanda på samma nivå som nya Macbook Air med M2-chipp. Datorn är ynka 13 millimeter tjock, men lyckas ändå klämma in längre batteritid än föregångaren, trots en något större, bättre och ljusstarkare skärm.

Macbook Air med M2 har samma formspråk som Macbook Pro 14 och 16 tum, med skarpare kanter än tidigare och mindre bullighet. Du kan få den i den nya färgen ”midnatt” som är en riktigt mörkblå nyans.

För svenska kunder är det enda kruxet att den är så förbaskat dyr. När Macbook Air med M1 lanserades 2020 kostade den 12 495 kronor i grundutförandet. Nya Air med M2 startar på 16 495 kronor och då har den dessutom problemet att lagringen är hälften så snabb.

Test: Macbook Air med M2 är en helt fantastisk dator

Macbook Air M2

Nu rekommenderar vi ändå de flesta att välja minst 512 gigabyte om du kommer ha datorn några år eftersom 256 är väldigt lätt att fylla, men välj till det och 16 gigabyte minne och plötsligt är du uppe i 21 495 kronor. Då nosar du nästan på 14-tums Macbook Pro med M1 Pro-chipp som kostar 23 995 kronor med samma minne och lagring, men har betydligt högre prestanda i allt utom korta cpu-tunga arbetsuppgifter. Dessutom kan du få den för knappt 22 000 kronor hos andra återförsäljare.

Resultatet är att Macbook Air med M2 framför allt blir ett bra val om det viktigaste för dig är bärbarheten och/eller estetiken – den är liten, lätt, nätt, snygg och trots allt fullt kapabel att hantera en majoritet av allt de flesta gör med datorn.

Ett bra val för: Den som vill ha Apples mest bärbara laptop någonsin.

Rek. pris Apple: 16 495 kronor.
Billigaste återförsäljare: 16 490 kronor hos Webhallen

plus

Snabb nog för de flesta
Snygg ny design
Lysande batteritid

minus

Kan fortfarande bara ansluta en extern skärm
Inte avsevärt billigare än stora Macbook Pro när du väljer till mer minne och lagring


Macbook Pro 13 tum – lite udda alternativ

Samtidigt som nya Macbook Air släppte Apple även en uppdaterad 13-tums Macbook Pro med M2-processor men i övrigt bibehållen design och funktioner.

Till skillnad från förra generationen kostar Macbook Pro med M2 bara en tusenlapp mer än Macbook Air, men nu känns skillnaderna större: Den har en åldrande design och har inte längre en betydligt bättre skärm. Batteritiden är fortfarande längre, men inte lika mycket.

Test: Macbook Pro 13 tum – full fart med Apples M2-chipp

Macbook Pro med M2-chipp

Skillnaderna mot 14- och 16-tums Macbook Pro är desto större. Dessa modeller har avsevärt bättre skärmar, snabbare processor och framför allt grafikprocessor, möjlighet att välja till mer minne – och saftigare pris när du börjar göra olika tillval. Är du ute efter en bärbar arbetsstation för krävande sysslor är det någon av de två du ska titta på.

Ett bra val för: Den som gillar touch bar eller behöver aktiv kylning för ihållande hög prestanda – men inte har råd med eller behov av Macbook Pro 14 eller 16 tum.

Rek. pris Apple: 17 495 kronor.
Billigaste återförsäljare: 17 490 kronor hos Webhallen

plus

Högre ihållande prestanda än Macbook Air
Längst batteritid av alla Macar

minus

Långsam lagring i grundutförandet
Bara två portar och ingen Magsafe
Klarar bara en extern skärm


Macbook Pro 14 och 16 tum – monstruös prestanda

Stora Macbook Pro har nu en äldre processor än Macbook Air och 13-tums Macbook Pro med M2, men M1 Pro och M1 Max är fortfarande betydligt snabbare på nästan alla arbetsuppgifter. Väljer du de högre specifikationerna är skillnaden enorm, särskilt grafikprestandan.

Macbook Pro 14 och 16 tum är de enda bärbara Macarna du kan ansluta fler än en extern skärm till (upp till fyra stycken med M1 Max). Den inbyggda skärmen är helt överlägsen med dubbelt så hög ljusstyrka, 120 hertz variabel uppdateringsfrekvens och hdr-stöd.

Test: Macbook Pro med M1 Max – ruskigt snabb och välbyggd

14-tums Macbook Pro med M1 Pro

I motsats till de gamla Intel-modellerna, där skillnaden mellan 13 och 15/16 tum var stor, är det i princip bara skärmstorlek och batteritid som skiljer mellan 14- och 16-tumsmodellerna. Den medföljande laddaren är också på lägre effekt i den lilla, men du kan uppgradera till den kraftfullare laddaren för drygt 200 kronor.

Inte ens priset skiljer sig särskilt mycket, bortsett från att 14-tummaren har lägre grundspecifikationer, vilket gör grundmodellen billigare. Med samma processor, minne och lagring är skillnaden bara 2 500 kronor. Du kan i princip välja utifrån vilken skärmstorlek du föredrar.

14 och 16 tum Macbook Pro

Ett bra val för: Den som behöver en så snabb bärbar Mac som möjligt. Även bästa valet för den som behöver stor, ljusstark skärm och möjlighet att ansluta flera externa skärmar.

14 tum
Rek. pris Apple: 23 995 kronor
Billigaste återförsäljare: 21 990 kronor hos Amazon Sverige

16 tum
Rek. pris Apple: 29 995 kronor
Billigaste återförsäljare: 27 990 kronor hos Amazon Sverige

plus

Extrem prestanda och effektivitet
Lång batteritid
Fantastisk skärm

minus

Kostar snabbt väldigt mycket pengar
Ingen möjlighet att uppgradera i efterhand