Att köpa en ny bärbar Mac är inte det lättaste. Apples billigaste bärbara är en modell som inte uppdaterats sedan 2015, medan nästa modell upp på prisstegen bara har en port och – något motsägelsefullt – är svagare. Dessutom finns en helt ny Macbook Air, vid sidan om den gamla modellen som fortfarande säljs. 

Macbook Pro
Foto: Adam Patrick Murray / IDG

Samtidigt är Macbook Pro, som totalt sett får sägas vara Apples bästa Macbook just nu, rejält dyr. Priserna startar på 15 495 kronor, och vill du ha Apples senaste uppfinning på Macbook-sidan får du hosta upp över 20 000 kronor.

Värt att tänka på för den som är Macbook-spekulant är att Apple Store (som också erbjuder tio procent studentrabatt) samt vissa certifierade återförsäljare (Premium Resellers) ofta är de enda som erbjuder möjligheten att konfigurera datorerna (kanske vill du välja till 16 GB arbetsminne, eller en större hårddisk). Många andra återförsäljare har ofta pressade priser på grundkonfigurationerna, och vissa dyrare konfigurationer, men vill du välja helt fritt bland tillvalen är det Apple Store som gäller.

Läs också! Köpa nu eller vänta? Test och köpråd av alla Apple-prylar

Macbook Air (2018) – klassiker i modern skrud

Det tog tre år, men till slut har Apple släppt en modern version av den populära Macbook Air. Skärmen har blivit fantastiskt mycket bättre än tidigare, och Macbook Air följer nu samma mönster som övriga Macbook-modeller med en tunnare form, den nya typen av tangentbord och bara usb-c/thunderbolt 3-portar.

Macbook Air 2018
Foto: Jason Cross / IDG

Macbook Air 2018 är Apples senaste tillskott i Macbook-serien, släppt hösten 2018. Det är en bra mellanväg mellan den lilla, lätta Macbook och den tyngre Macbook Pro. För de flesta är det här ett bra val, där de största kompromisserna från den lilla Macbook är borta samtidigt som den är lite lättare att hantera än Macbook Pro.

Macbook Air har två portar som stödjer både usb-c och thunderbolt 3. Det senare är samma snabba överföringsstandard som finns i Macbook Pro. Två portar gör stor skillnad, jämfört med den enda som sitter i Macbook. Det gör att vi kan koppla in exempelvis en hårddisk till datorns ena port, samtidigt som vi laddar datorn i den andra.

Tangentbordet är tredje generationens lite tystare modell och på insidan finns ett T2-chip för säkrare lagring och för inloggning med Touch ID. Högtalarna har också blivit mycket bättre än föregångarens, men den som för första gången byter till en modern Mac utan traditionella kontakter bör nog inhandla åtminstone en adapter, för att vara säker på att de gamla tillbehören passar portarna i den nya datorn.

Skärmen har inte True Tone eller lika hög ljusstyrka som Macbook Pro. Processorn har två kärnor och är i samma, lägre klass som Macbook, så det rör sig inte om någon raket till dator. Prestandan duger till vanliga kontorsuppgifter och även för att redigera film och bilder på mer av en hobby- eller kanske även semiproffs-nivå. För den som vill ha mesta möjliga prestanda är Macbook Pro fortfarande ett bättre val.

MacBook Air 2018
Foto: Jason Cross / IDGNya Macbook Air (överst), jämförd med MacBook Pro 13 tum (underst). Den för Macbook Air klassiska sluttande formen finns kvar även i den nyare versionen.

Den billigaste versionen med 8 GB arbetsminne och rätt snåla 128 GB lagring kan i skrivande stund hittas för under 13 000 kronor, vilket gör det här till ett bra köp för den som kanske vill uppgradera sin gamla Macbook Air, eller byter från en pc.

För mesta möjliga prestanda bjuder Macbook Pro på mer av den varan, utan att vara så mycket tyngre eller dyrare. Macbook Pro utan Touch Bar kostar ungefär lika mycket som Macbook Air 2018, så även denna kan vara värd att kolla in. Den har dock inte T2-chipet, Touch ID eller det senaste, tystare tangentbordet som är lite bättre skyddat mot smulor och damm.

Läs vårt test av Macbook Air 2018 här!

Ett bra val för: Den som vill uppgradera sin tidigare Macbook Air till en ny. Eller den som behöver en bra, modern och säker bärbar dator, men inte nödvändigtvis topprestanda.
Rek. pris: Från 14 995 kronor hos Apple.
Pris: Från 12 990 kronor hos Netonnet.

plus

Bättre på allt än föregångaren
Liten och lätt
Touch ID

minus

Macbook Pro är snabbare, utan att vara mycket tyngre eller dyrare

Apple MacBook Air - 1,8GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 8990 kr.

Bästa pris just nu: 9985 kr