Att köpa en ny bärbar Mac är inte det lättaste. Macbook Air, eller Macbook Pro. 13 tum eller 16 tum? Och vad är egentligen skillnaden mellan Pro-modellerna med två eller fyra portar? Är lätta och billigare Macbook Air ett bra, billigare alternativ till Macbook Pro?

Macbook Pro
Foto: Adam Patrick Murray / IDGMacbook Pro i sina två olika storlekar.

Apple började under 2019 med att rensa upp lite bland de många olika Macbook-modellerna, och med lanseringen av nya 13-tums Macbook Pro nyligen har nu samtliga modeller uppgraderats från det gamla fjärilstangentbordet till nya Magic Keyboard.

Valet handlar som så ofta mest om huruvida du hellre har en lättare dator, eller en dator med mer prestanda. Och som vanligt; hur mycket pengar du är beredd att lägga. Här försöker vi reda ut vilken av alla olika Macbook-modeller som är det bästa valet för dig.

Värt att tänka på för den som är Macbook-spekulant är att Apple Store (som också erbjuder tio procent studentrabatt) samt vissa certifierade återförsäljare (Premium Resellers) ofta är de enda som erbjuder möjligheten att konfigurera datorerna (kanske vill du välja till mer arbetsminne, eller mer lagringsutrymme). Många andra återförsäljare har ofta pressade priser på grundkonfigurationerna, och vissa dyrare konfigurationer, men vill du välja helt fritt bland tillvalen är det Apple Store som gäller.

Läs också! Köpa nu eller vänta? Test och köpråd av alla Apple-prylar

Macbook Air (2020) – standardvalet

År 2018 återintroducerade Apple sin Macbook Air-serie, men nu med en retina-skärm och Apples nya formspråk med bara usb-c- och thunderbolt 3-portar. Sedan minstingen Macbook 12 tum plockades bort från Apples utbud under 2019 är det här Apples nättaste, minsta bärbara dator.

Som tidigare har Macbook Air en sluttande form som gör den bekväm att skriva på. Det här är en tillräckligt snabb dator för de flesta, med en bra skärm, bra högtalare och (äntligen) ett pålitligt tangentbord. Den kan helt enkelt ses som standardvalet i Macbook-serien, den dator de allra flesta Macbook-spekulanter bör köpa.

TEST! Nya Macbook Air ger mer för mindre peng – bäst för flest

Macbook Air 2020
Foto: IDG/Willis Lai

Macbook Air fick en mindre uppdatering 2019 och en större våren 2020. Nu har Macbook Air som andra Macbook-modell det nya tangentbordet Magic Keyboard, som använder en vanlig saxmekanism med längre slaglängd och som dessutom ska vara mer pålitligt.

Nytt är också Intels tionde generation Core-processorer, som för första gången ger fyrkärniga processorer i Macbook Air-serien. En processor med två kärnor är dock standard i den billigaste konfigurationen.

Macbook Air kommer numera med 256 GB lagringsutrymme som standard. En bra nyhet då 256 GB bör ses som en absolut miniminivå idag. 128 GB, som tidigare var standard, tar snabbt slut. Tyvärr blev den uppgivna batteritiden en timme kortare i 2020-modellen, 11 timmar mot tidigare uppgivna 12 timmar vid surf.

Macbook Air 2020
Foto: IDG/Willi Lai

En bättre nyhet är dock att alla dessa nyheter nu erbjuds till ett lägre pris än tidigare. Efter att Macbook Air länge varit i princip lika dyr som Macbook Pro, har Macbook Air nu blivit billigare igen. Priset börjar på 12 995 kronor för en modell med 8 GB arbetsminne, 256 GB lagringsutrymme och en tvåkärnig Core i3-processor.

Om budgeten tillåter kan det vara värt att uppgradera processorn till den fyrkärniga Core I5-modellen, med en brasklapp: Tester gjorda av Youtube-kanalen Max Tech visar att den processorn kör så varmt att fläkten väldigt ofta tuffar på för fulla muggar och datorn blir högljudd.

I allmänhet är Macbook Air mer högljudd och varmare än 13-tums Macbook Pro, så om en tyst dator är viktigt för dig kan det vara värt att ha i åtanke. Macbook Airs fläkt kan gå igång även om du bara tittar på film eller surfar i Safari.

Macbook Pro har fortfarande en bättre, mer ljusstark skärm och trots att de billigare varianterna har en två generationer gammal processor bjuder de på mer prestanda. Om du inte sysslar med fotografi på professionell nivå eller redigerar video mer än ett par gånger i månaden lär dock Macbook Air vara fullt tillräcklig.

Med 2020 års uppdatering har Apple eliminerat många av de tidigare problemen med modellen. Behöver du en bra dator som kommer hålla i flera år för studier, kontorsarbete och även lättare arbete med bilder och video är det här ett bra val.

Ett bra val för: Den som behöver uppgradera sin åldrande Macbook Air till en ny. Eller den som behöver en lätt, modern och säker bärbar dator, men inte nödvändigtvis topprestanda. Och även för dig som inte kan med Touch Bar – det här är den enda Macbook-modellen utan.

Rek. pris Apple: 12 995 kronor.
Billigaste återförsäljare: Från 12 890 kronor hos Prisjakt.

plus

Bättre på allt än föregångaren.
Nytt, tåligare tangentbord.
Apple billigaste bärbara dator.

minus

Macbook Pro 13 tum är snabbare utan att vara mycket tyngre.
Bara två portar.
Något sämre batteritid än 2019-modellen.

Apple MacBook Air (2020) - 1,1GHz DC 8GB 256GB 13" Pris vid test: 12890 kr.

Bästa pris just nu: 12359 kr