Kanex Gopower Usb-c är ett gigantiskt batteripack, nog för att proppa en hel laptop full med ström (eller nästan, beroende på modell). Batteriet rymmer hela 15 000 mAh, eller 55,5 Wh. Det kan jämföras med Macbook, som har ett 41 Wh stort batteri. Eller 49 Wh för Macbook Pro 13 tum med Touch Bar, respektive 76 Wh för Macbook Pro 15 tum. 
 

Kanex

Ett rejält batteri med andra ord, och det märks på storleken och vikten. Kanex Gopower Usb-c är ungefär lika stort som två Iphone Plus-modelerl placerade bredvid varandra. Det är inget för jackfickan, men i datorväskan slinker den lätt ned. Trots de massiva batteriet är det ett rätt tunt paket. Kanterna är rundade, vilket minskar risken för repor när batteriet ska samsas med andra prylar i väskan.

Det skadar inte heller att det är rätt snyggt också. Eftersom det är tillverkat i aluminium och med färgen space gray matchar det vår rymdgrå Macbook Pro riktigt bra.

Missa inte: Låt Touch Bar göra riktig nytta – här är bästa appen hittills

Äntligen powerbank för laptopen – men med några förbehåll

Powerbanks för mobiler har vi nytta av många gånger, men än så länge har det varit rätt ont om externa batteripack också för datorn. De finns, men är inte särskilt vanliga. Och det var länge sedan vi kunde plocka loss laptop-batterier och stoppa i ett fulladdat istället.

Kanex

På Kanex Gopower Usb-c hittar vi tre olika portar. Dels har vi två stycken usb-c, där en av dem laddar upp själva batteriet och den andra laddar andra enheter. Dels finns också en vanlig usb typ a-port för mobilen eller surfplattan. Portarna levererar bra med kraft. Från usb typ a får vi 2,4 A, och hela 3 A från usb typ c-porten. Mer än de flesta powerbanks på marknaden, och faktiskt mer än många väggladdare.

Vid portarna finns också fyra led-lampor som visar återstående laddning. Det känns dock lite trubbigt, och vi hade önskat exakta procenttal istället. En tygklädd usb c-sladd följer med i paketet, men ingen laddare. Tack vare usb-c kan vi använda Macbook-laddaren för att ladda upp batteripacket.

Kraft som räcker länge – men laddningen går långsamt 

Batteriets 15 000 mAh, eller 55,5 wattimmar räcker till en hel laddning för lilla Macbook, och nästan en hel laddning för Macbook Pro 13 tum. Macbook Pro 15 lyckasvi ladda från nästan tomt till nästan 70 procent – en bit från full laddning, men ganska många timmars användande ändå.

Men när batteriet i Macbooken börjar ta slut är Kanex Gopower tyvärr inte ett lika bra alternativ som väggladdaren. Batteriet kan bara ladda datorn i upp till 15 watt, och det är inget mot exempelvis 15-tummarens medföljande laddare som ger 87 watt. Batteripacket orkar helt enkelt inte ladda och driva datorn samtidigt.

Kanex
Vik ned locket och ta en paus om du vill ladda snabbare.

På en liten Macbook kan vi åtminstone behålla batterinivån, och på så sätt förlänga tiden vi kan vara borta från ett eluttag. Men på den 15-tummare vi testar på ser vi ibland (beroende på ansträngning) batterinivån sjunka med batteripacket inkopplad, om än i långsammare takt än normalt. För att också ladda upp batteriet behöver vi helt enkelt stänga locket och sluta använda datorn. Inte alltid så praktiskt.

Att ladda upp själva batteripacket när det väl är slut går även det långsamt. Uppladdningen sker bara i 12 watt, alltså motsvarande vad en Ipad-laddare mäktar med. Det tar tid, för full laddning får vi räkna med upp till 8 timmar i eluttaget.

Kanex Gopower har stöd för genomgångsladdning, så med batteripacket inkopplat i väggen kommer det ladda upp alla anslutna enheter först (även två stycken samtidigt), innan den laddar upp sitt eget batteri. Men samma sak gäller här om vi ska ladda en dator. Laddningen blir plus minus noll, lite minus på en 15-tummare. Bättre fungerar det med surfplattor och mobiler.

Test Flic: Äntligen finns de supersmarta knapparna även till Mac – vi testar!

Som en powerbank till just surfplattor och mobiler är batteriet klockrent, möjligen med förbehåll för att det är rätt stort och tungt. Här finns massor av batterikraft och snabbare laddning än de flesta väggladdare, för upp till två enheter samtidigt.

För den som drömmer om en powerbank till laptopen är Kanex Gopower Usb-c inte lika klockren, men åtminstone användbar.

Kanex GoPower USB-C 15000mAh Pris vid test: 839 kr.

Bästa pris just nu: 999 kr