Äntligen Homekit, men vi hade hoppats på mer

Det som gör oss mest nyfikna på Omna 180 är tyvärr också kamerans största nackdel – Homekit.

Via Hem-appen kommer vi åt en live-feed som visar vad kameran ser och hör, och med mikrofonen kan vi prata genom kameran om någon är hemma. Hem-appen kan också ge oss notiser om kameran upptäcker rörelser, men ungefär där tar det slut.

Missa inte: Tim Cook avslöjar detaljer om sitt futuristiska hem

Homekit

Apples ramverk för det smarta hemmet har stöd för automatisering och scenarior, och det går visserligen att tända husets lampor (om de också är smarta) om Omna 180 upptäcker rörelser, men tyvärr finns inte så många avancerade justeringsmöjligheter.

Vi har inte heller hittat ett sätt att stänga av notiser under vissa perioder, eller beroende på vem som befinner sig i hemmet. Hade det inte varit bra om Apples Hem-app visste vilka familjemedlemmar som var hemma? Vi skulle gärna se att vi kunde auktorisera vissa enheter, så att övervakningskameran automatiskt stängdes av när någon av hushållets enheter ansluter till nätverket.

Nu är det allt eller inget som gäller. Antingen är kameran på eller av, och vill vi inte ha notiser om aktivitet när vi är hemma får vi stänga notiserna manuellt i appen. Men mjukvara går ju att uppdatera i efterhand, och vi håller tummarna för att Homekit får en rejäl översyn i IOS 11. I nuläget är Omna 180 mer begränsad av Apple än av D-Link.

Vill vi inte alls använda Homekit går det däremot bra att använda D-Links egna app, som är både snygg och kompetent. Trots Homekit-kompatibiliteten behövs appen. Dels för att aktivera kameran, dels för att få lite mer djupgående kontroll över kameran.

Omna
D-Links egna app bjuder på fler inställningsmöjligheter, som att bestämma från vilken del av synfältet som rörelseavkänning ska aktiveras.

I Omna-appen kan vi exempelvis bestämma hot spots i bilden, det vill säga att säga till kameran att bara reagera på rörelser vid altandörren och inte i köket. Denna information skickas också vidare till Hem-appen. Det krävs alltså att vi använder två appar för att utnyttja kameran till max, och det känns lite klumpigt. Rörelseavkänningen går också att helt stänga av.