Lacie 2big Dock Thunderbolt 3

Thunderbolt har gjort det möjligt att ansluta tillbehör till moderna bärbara med nästan lika höga hastigheter som om de placerades inuti en stationär dator. Stora lagringskabinett, dockningsstationer med allehanda kontakter för olika tillbehör och skärmar, och så smått även externa grafikkort.

Hittills har alla thunderbolddockor varit små nätta saker med en mer eller mindre standardiserad uppsättning kontakter: usb, ethernet, hdmi/displayport och några till. Men användare som även behöver mer rejält tilltagen lagring än den interna ssd:n på sin Macbook har behövt skaffa ett separat raid-kabinett.

Nu har Lacie lanserat en produkt som kombinerar båda. 2big Dock Thunderbolt 3 har två platser för 3,5-tumsdiskar och kan alltså fyllas med maximalt 20 terabyte lagring som du kommer åt med upp till 440 megabyte per sekund. På framsidan sitter både en sd- och en compact flash-kortläsare, samt en usb 3.1-kontakt.

På baksidan hittar du displayport, två thunderbolt 3.0/usb-c-kontakter och en usb 3.1-kontakt. Ethernet saknas tyvärr, men du kan ladda en dator från usb-c-kontakterna.

2big Dock kommer släppas i sommar med 12, 16 eller 20 terabyte lagring. Priser är okända, men vi räknar med att det inte direkt blir billigt.